Lacinia lavanta yağlı saç spreyi hijyenin yanı sıra bit bulaşma riskinin önlenmesinde son derece etkilidir. Saçların düzenli olarak yıkanmasının ardından Lacinia saç spreyi kuru saça günde 1 kez sıkılarak uygulandığı takdirde bit bulaşması önlenebilir.
Bit, günde 4-5 kez kan ile beslenir ve yaygın olarak okullarda yakın temas yoluyla bulaşır. Tarak, bere, yastık ve saç tokası gibi kişisel eşyaların paylaşılması da bitlerin başkasına geçmesine yol açabilir. Lavanta yağı ve Çay ağacı yağı, bitlerin ve sirkelerin ölmesini sağlayan en etkili maddelerdendir.
Kafa derisine masaj yapın: Elinize sıktığınız birkaç damla lavanta yağını direkt olarak saç derisine sürebilirsiniz. Burada 10 ila 15 dakika arası saçınıza parmak uçlarınızda masaj yaptıktan sonra lavanta yağını yarım saat kadar kafanızda bekletmelisiniz. Ardından saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Cevap: Bitler lavanta kokusunu sevmez. Lavanta yağı alın yastığınıza 1-2 damla damlatın ayrıca kulak arkası ense boyun ve 1-2 damla lavanta yağı sürün. Çamaşırlarınıza yumuşatıcısını lavanta kokulu seçin ayrıca eczanede bit tokası satılır sacınıza takabilirsiniz.
Bitler, lavanta kokusundan hoşlanmazlar. Saça yoğun lavantalı ürünler kullanılması, bitin gelmesini engelleyebilir. Ancak lavanta yağının sık kullanımı, ergenliğe girmemiş erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Lavanta yağı saç diplerindeki bitleri, sirkeleri ve bit yumurtalarını yok etmeye yardımcı olur. Saçtaki yağlanmayı azaltır, kepeği önler.
Peki bite ne iyi gelir? Elma sirkesi ve beyaz sirke bit için en etkili yöntemdir. Yıkama suyuna eklenerek kolaylıkla uygulanabilir. Zeytinyağı, sarımsak, aloe vera ve Hindistan cevizi yağı da bite iyi gelen diğer yöntemlerdendir.
Lavanta Yağının Saç Bakımında Kullanımı
Kullandığınız şampuanın içine 2 ya da 3 damla lavanta yağı damlatarak saçınıza dairesel hareketlerle uygulayabilirsiniz. Karışımı saçınıza uyguladıktan sonra 4 ya da 5 dakika bekleterek saçınızı durulamanız yeterli olacaktır.
Lavanta yağının birçok faydası bulunmakla birlikte haftada en fazla iki kez uygulanması önerilmektedir. Kullanım esnasında ise 10 -15 dakika masaj yaparak uygulanmakta sonrasında sabaha kadar saçta bekletilmektedir. Eğer içine başka yağlar karıştırılarak bir kür hazırlandıysa 30 dakika bekletilmesi yeterli olmaktadır.
Bit temizliği için nane yağı çok önemlidir. Nane yağı ile birlikte bitleri temizleme şansınız bulunmaktadır. 5 damla nane yağı, bir miktar zeytinyağı ve elma sirkesine ihtiyacınız vardır. Nane yağını zeytinyağı ile birlikte karıştırın. Daha sonra da bu karışımı saç diplerine ve köklerine yedirin.
"Lavanta yağı yüze sürülür mü?" sorusu da sık sorulan sorulardan biridir. Aktardan alınan lavanta yağını direkt cilde sürmek istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden hindistan cevizi yağı gibi başka yağlarla 1-2 damla karıştırılabilir.
Saç derisine antiseptik özelliği sayesinde iyileştirici etki yapması lavanta yağı faydaları arasındadır. Antiseptik özelliğe sahip olduğu bilinen uçucu yağ, saç derisinin sağlığını korumaya ve iyileştirmeye yardımcıdır.
Bitleri ve sirkeleri öldürebilen bitki yağları vardır. Bunların arasında çay ağacı yağı, anason yağı, ylang ylang yağı vardır. Diğer ürünler, bitleri boğar ve duş bonesi tedavilerinde kullanılabilir. Bunlara örnek olarak mayonez, zeytinyağı, vazelin ya da tereyağı verilebilir.
Var olan bitlerin yok olmasına etki ettiği gibi aynı zamanda bir bit savar olarak da faydalanabileceğimiz uçucu yağlar vardır. Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Lavanta yağı en çok buhurdanlık veya elektrikli difüzöre eklenerek kullanılıyor. Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra lavanta yağı cilt üzerinde de kullanılabiliyor.
Lavanta yağı alin sacina okula gonderirken bir iki damla dokun ve bit tokası kullanın. Onların kokusuna bitler gelmiyor.
Masaj: Lavanta yağının faydalarından yararlanmak için, birkaç damla lavanta yağını jojoba yağı ile seyreltin. Banyodan sonra saç derinize masaj yaparak karışımı uygulayın. 5-10 dakika beklettikten sonra saçınızı durulayın. Haftada 1-2 kez uygulayabilirsiniz.
Şişemize yarım limonun suyunu sıkıp döküyoruz. Üzerine 10 ar damla lavanta ve biberiye bitkisel yağlarından ekleyip, şişenin kalanını içme suyu ile tamamlıyoruz. Her kullanımda önce çalkalıyoruz.
Yağı saçtan arındırmak için önce şampuanı elinize dökün ve ıslatmadan saçlarınıza direkt olarak masajla uygulayın. Bunun ardından suyla durulama işlemine geçebilirsiniz. Ardından ikinci kez normal şekilde saçlarınız şampuanlayarak yağı tamamen ve doğru şekilde arındırabilirsiniz.
Lavanta yağı nasıl kullanılır? Avuçlarınızın içine 2-3 damla lavanta yağı alıp ellerinizi ovuşturun ve boynunuza sürün. İnceltmek için bir sprey şişesine yarım fincan su ile birkaç damla lavantanın yağını ekleyin ve çalkalayın. Yüze ve saçınıza püskürteyin.
Şampuanın içerisine lavanta yağı karıştırmak
Lavanta yağı saçların uzamasına ve korunmasına destek olan, şampuana katılan yağlar arasındadır. 500 ml şampuana 3-4 çay kaşığı karıştırmak idealdir.
Spreyli bir cam şişeye (50ml) 1,5 çay kaşığı elma sirkesi ve 5 damla kadar lavanta ya da ylang ylang yağı ekleyin. İyice çalkaladıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar malzemelerin birbirine karışmasını bekleyin. Karışımın üstüne şişeyi dolduracak kadar temiz su ekleyin ve tekrar çalkalayın.
Bitlerin kaybolması için 10-15 tane sarımsağı robottan geçirin. İçeresine limon suyu sıkın. Daha sonra saç diplerinize sürün ve yarım saat kadar saç diplerinde beklemesini sağlayın. En son saçınızı duruladıktan sonra saçınızı bit tarağı ile tarayıp bitleri temizlemeniz gerekmektedir.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri