Domatesin sulanması toprağın nemine göre değişebilir, ancak genellikle 3 gün de bir sulanması tavsiye edilir. Bu süre domatesin su ihtiyacını karşılamak için yeterli bir aralıktır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler. Hasat zamanı ise yapılacak aşırı sulama yavaş olgunlaşmaya sebep olur. Kademeli hasat yapıldığından, her hasattan sonra yapılacak sulama kaliteyi artırır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar. Hasat dönemine yaklaşıldığında ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar. Bu bilgiden hareketle bitkinin çiçeklenmeden meyve vermeye kadar olan dönemde su ihtiyacının görece az olduğu söylenebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Domates düzenli sulama isteyen bir bitkidir. İdeal olanı toprak kuruduğunda domates fidelerinin sulanmasıdır. Havanın durumuna bağlı olarak haftada iki defa sulanması yeterli olacaktır.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Fosfor: Çiçeklenme ve meyve üretimini teşvik etmek için oldukça gereklidir. Ancak çok fazla kullanılırsa bitkinin azotu emme yeteneğini bloke ederek yaprak ve sapların büyümesini sınırlandırabilir. Potasyum: Domatesin fotosentez yapmasına destek verir. Aynı zamanda meyvelerin uygun şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Çoğu zaman: * Fide yetiştiriciliğinde toprak kalitesinin düşük olması, * Yanlış sulama, * Besin eksikliği veya fazlalığı, * Yetersiz aydınlatma, * Fide üretiminin son aşaması olan 'sertleştirme işlemi'nin yapılmaması, * Sık dikim, * Başka nedenler Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar.
Bu sistem domateste önemli verim kayıplarına neden olan Domates Mildiyösü hastalığına davetiye çıkarmaktadır. İklim koşulları gereği İlçemizde Domates Mildiyösü Hastalığı riski bulunduğundan, üreticilerimizin yağmurlama sulama sisteminden vazgeçerek damlama sulama yapmaları yerinde olacaktır.
6. adım: Yaklaşık 3 ay sonra çiçeklenecek olan domates bitkinizi gübreleyerek verimli bir şekilde domates elde edin. Domates bitkileriniz tüm bu aşamaları eksiksiz olarak uyguladığınız takdirde yaklaşık 3 ay gibi bir sürede çiçeklenmeye başlayacak, hemen ardından da meyve oluşacaktır.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Domateslerin iyi sulanması halinde ürünü de iyi olacağı bilinen bir gerçek. Ancak bizim istediğimiz, sulama olmadan da domates fidelerinin iyi cinste ve kaliteli ürün verebilmesi.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
Dönüm verimi 30-40 ton.
İlk dikimden bir hafta on gün sonra parsele ilk salma sulama verilir ve toprağın tava gelmesi beklenir. Dikimin üçüncü haftası içerisinde mecrefe veya geniş yüzlü çapalar ile toprak hafifçe yumuşatılarak fidelerin boğazları doldurulur. Artık (havalar pek sıcak ve kurak gitmiyorsa) su vermede acele edilmez.
Hem kuru hem de sulu toprakta yetişme niteliğine sahip olsa dahi biber genellikle verimli olarak yetişmek amacıyla düzenli sulamaya gereksinim duyar.
Domates yetiştirmek harika bir deneyim olsa da, doğal tozlayıcılar bulunmadığı için bazen çiçekler meyve vermez. Özellikle arı popülasyonunun yetersiz olduğu yerlerde domates çiçek açar, meyve vermez. Bu durumda, çiçekleri elle tozlaştırmak önemli bir adımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri