Kısaca Türkiye de ; Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmak yasaldır, suç değildir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine devlet güvencesi bulunmamaktadır. Herhangi bir kamu otoritesi (BDDK, TCMB benzeri) gözetimi ve denetimi altında değildir.
(Milliyet) Merkez Bankası'nın 30 Nisan'da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Bitcoin ile ticaret yapmak altınla veya alım-satım değeri olan başka bir meta veya döviz karşılığı ticaret yapmak gibi yasaldır.
İlgili 39 soru bulundu
Bitcoin alıp satma türünde bir yatırım değil. Bitcoin'e yatırım konusunda seçebileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Start-up'lara, şirketlere, hisse senetlerine veya blockchain gelişiminin kendisine yatırım yaparak Bitcoin üzerinden para kazanabilirsiniz.
Bitcoin'in yasaklandığı ülkelerden bazıları Bangladeş, Bolivya ve Ekvador'dur. Yine de tüm bunlara ek olarak Bitcoin'in resmi para birimi ilan edildiği ülkeler de vardır. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiştir.
Bitcoin, eĢler arası teknoloji kullanılarak merkez otorite ya da banka olmadan diğer banknotlar gibi günlük hayatta yapılan parasal iĢlemlerde kullanılan dijital para birimidir. Yapılan iĢlemler Bitcoin ağının kontrolünde olup tasarımı halka açıktır ve hiç kimse tarafından kontrol edilememektedir.
Bir bitcoin şu anda sekiz ondalık basamağa kadar (bir bitcoinin 100 milyonda biri) bölünebilir; Bitcoin topluluğu en küçük birimi 'Satoshi' olarak adlandırır.
Bu kapsamda, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan her türlü teslim ve hizmet, Katma Değer Vergisi Kanunu içerisinde kabul edildiği için, kripto paraların alım ve satımında da katma değer vergisine (KDV) tabi tutulacaktır.
Bitcoin, çeşitli kripto para borsaları, yerel satıcılar veya peer-to-peer platformlar (P2P) gibi kaynaklardan satın alınabilir. Türkiye'de popüler kripto para borsaları arasında Stormgain, Skilling, ve Binance bulunmaktadır.
Bu durumda ilgili kıymetlerin alım satımından elde edilen kazançlar, kaydi/fiziki altın alım-satımında olduğu gibi gelir vergisine tabi olmaz. Ancak bunların kripto varlık platformları tarafından satışı %0,2 oranında BSMV'ye tabi olur.
Bitcoin'in en önemli özelliklerinden birisi oldukça güvenli bir ödeme aracı olmasıdır. Bitcoin'in üzerine inşa edildiği Blockchain teknolojisi siber saldırganlara karşı geleneksel ödeme yöntemlerine göre çok daha güvenli bir işlem ekosistemi sunmaktadır.
Türkiye'de bitcoin ticareti suç mudur? Türkiye'de bitcoin ve benzeri kripto paraların alım veya satımlarının yasak olduğuna veya suç olduğuna dair bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Türkiye'de bitcoin ticareti yapmak suç değildir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamayacak.
1 Bitcoin (BTC) fiyatı, anlık olarak 727.050 TL ve 26.655 USD'ye karşılık gelmektedir.
16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” uyarınca 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ödeme ve elektronik para kuruluşları kripto para platformları için yatırma ve çekme işlemlerine aracı olamayacaktır.
Mevzuatımızda kripto paraların haczini engelleyen yasal bir düzenleme de söz konusu değildir. Kripto paraları bu şekilde yasal zemine oturttuğumuzda haczinin devamı için bu paraları icra memurunun muhafaza altına alması gerekir.
Bitcoin, icra hukuku bakımından hak olarak kabul edilerek hukuken haczedilebilir; ancak bitcoinin fiilen haczedilebilmesi mümkün değildir. Bilindiği üzere icra hukuku bakımından hacizden önce borçlunun mal ve hakları üzerinde tasarruf yetkisi bakımından kural olarak, bir sınırlama bulunmamaktadır.
Kripto paralarınız gönderildiği anda bu işlem geri alınamaz.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
Bitcoin için tüm zamanların en yüksek düzeyi nedir? Bitcoin için tüm zamanların en yüksek düzeyi: $68.789,63. Bu, piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin için ödenen en yüksek fiyattır.
En büyük Bitcoin sahipleri
Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da grubun ise 1,1 milyondan fazla Bitcoin'e sahip olduğu ve bu alanda liderlik taşıdığı düşünülüyor. Global varlık yöneticisi Grayscale, yaklaşık 683.480 BTC ile Satoshi'nin hemen altında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri