İcra İflas Kanunu 89.maddesi gereğince kripto borsa piyasalarına haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun hesaplarına haciz işlemi uygulanmasını ve bu şekilde haciz işleminin tatbik edilmesini isteyebileceklerdir. Kripto para piyasalarında borçlunun, borç miktarı kadar olan kısmına bloke işlemi uygulanmalıdır.
Bu kapsamda kripto para dolandırıcılığı ve Bitcoin şantaj suçu yoluyla elde edilen paralara da hukuken bloke konulması mümkündür.
Mevzuatımızda kripto paraların haczini engelleyen yasal bir düzenleme de söz konusu değildir. Kripto paraları bu şekilde yasal zemine oturttuğumuzda haczinin devamı için bu paraları icra memurunun muhafaza altına alması gerekir.
Kripto paralarda da yapılacak işlem aynıdır. Haciz ihbarnamesinin ulaştığı esnada söz konusu kripto paranın TL karşılığında haciz işlemi uygulanması gerekir. Genel hükümlere göre haciz işlemi uygulanmaktadır. Gelişmekte olan bir alan, buna ilişkin devletlerin de henüz bir düzenlemesi yok.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
İlgili 30 soru bulundu
MASAK, 5549 sayılı kanun ile kendisine tanına görev ve yükümlülükler gereğince suç gelirlerinin aklanması veya terörizm finansmanı sağlandığı şüphesi bulunan hesaplara bloke koymaktadır.
Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir. Hesaptaki miktar, borç tutarından fazlaysa bu durumda borç tutarı dışındaki rakam transfer edilebilir ya da kullanılabilir. Ancak blokeli miktar, hiçbir şekilde kullanılamaz. Böylece alacaklı taraf, borç tahsilatını yapabilir hâle gelir.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Türkiye'nin ilk kripto para platformu BtcTurk'ün işlem hacmi CoinGecko verilerine göre son 24 saatte 424,3 milyon dolar civarındayken, bir diğer yerel platform Paribu'nun işlem hacmi ise 203,5 milyon dolar seviyelerinde. Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 40 kripto para borsası bulunuyor.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir. Bu nedenle kripto paraların alım-satım durumunda KDV hesaplanmalı ve kaydedilmelidir.
Türkiye'de Bitcoin'i bankalardan almak mümkün değil. Çünkü ülkemizde tüm bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bağlı. Türkiye'de henüz Bitcoin yani BTC mevduat hesap kanununda yer almıyor. Bu sebeple hiçbir banka üzerinden Bitcoin işmeli yapılmıyor.
Mesela; bakiyesi düşük seyreden bir hesaba bir anda yüklü miktarda para gelmesi, hesaba sürekli parça parça para gelmesi, hesaba gelen paraların kısa bir süre içerisinde 3.şahıslara ait hesaplara havale edilmesi gibi işlemlerden dolayı da MASAK tarafından bloke işlemi uygulanabilmektedir.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
Kurumlara veya kişilere olan vadesi geçmiş borçların tahsil edilememesi durumunda ortaya çıkabilecek bu işlem, borcun miktarı dikkate alınarak resmi gerekliliklere uygun olarak yürütülür. Bloke edilen tutar hesap sahibi tarafından kullanılamaz; Bu hesaptan havale veya banka havalesi yapamazsınız.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı Eliptik Yazılım ve Ticaret A.Ş. tarafından yönetilen BtcTurk, Türkiye Cumhuriyeti Sanal Pazaryeri Hukuki standartlarına uygun olarak 100.000.000 Türk lirası sermaye ile hizmet vermektedir.
Bitcoin ve türevi kripto paraların herhangi bir merkezinin bulunmaması yasa dışı durumları da beraberinde getirmektedir. Bitcoin transferleri takip edilemez ve cüzdan sahiplerinin kimlikleri her zaman gizlidir. Bu durum yasa dışı alışverişlerde bitcoin kullanımını çok cazip bir hale getirmektedir.
Akbank, Denizbank, Fibabanka, Vakıfbank ve Ziraat Bankası hesabınız varsa, bu bankalardaki hesaplarınızdan BtcTurk hesabınıza havale ile 7/24 Türk Lirası yatırabilirsiniz.
E-haciz sadece banka hesaplarındaki paraya uygulanmaz. Bankada kiralık kasanız varsa, altın hesabınız varsa, onlar üzerinde de e-haciz uygulanabilir. Taşınmazlarla ilgili tapu sicillerine elektronik ortamda haciz bildirisi gönderilerek e-haciz yapılır.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Vatandaşların başka bankalara borcunun olmasından dolayı banka hesaplarına bloke koyma işlemi gerçekleşir. Bu işlemin sonucunda bankalar, müşterilerinden alacakları kredi kartı veya kredi borçlarını bloke koydurma yolu ile alabilir.
taşınır hükmündedir. Alacaklının, takibin kesinleşmesinden sonra kendi alacağı ile orantılı olacak şekilde borçlunun bankalardaki mevduatlarına( parasına) haciz konulmasını talep edebilir. Alacaklının talebi üzerine icra dairesi müdürlüğü borçlunun bankalardaki mevduat hesaplarına haciz konulmasına karar vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri