Yukarıda da ifade edildiği üzere, hukukumuzda henüz kripto varlıklara ilişkin bir düzenleme olmamasının doğal bir sonucu olarak, kripto varlıkların haczini engelleyen bir düzenleme de mevcut değildir. Ayrıca, bir “aracı” hizmet söz konusu olduğundan, sıcak cüzdanlara haciz uygulanması kolaydır.
Mevzuatımızda kripto paraların haczini engelleyen yasal bir düzenleme de söz konusu değildir. Kripto paraları bu şekilde yasal zemine oturttuğumuzda haczinin devamı için bu paraları icra memurunun muhafaza altına alması gerekir.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Bütün Bitcoin işlemleri halka açıktır, izi sürülebilir ve kalıcı bir şekilde Bitcoin ağının içinde yerini alır.
İlgili 19 soru bulundu
Bitcoin transferleri takip edilemez ve cüzdan sahiplerinin kimlikleri her zaman gizlidir. Bu durum yasa dışı alışverişte Bitcoin başta olmak üzere bir çok kripto para biriminin kullanımını arttırmaktadır.
Üretilebilecek en fazla Bitcoin sayısı genesis blokta belirtilerek 21 milyonla sınırlandırılmıştır.
Bitcoin, eĢler arası teknoloji kullanılarak merkez otorite ya da banka olmadan diğer banknotlar gibi günlük hayatta yapılan parasal iĢlemlerde kullanılan dijital para birimidir. Yapılan iĢlemler Bitcoin ağının kontrolünde olup tasarımı halka açıktır ve hiç kimse tarafından kontrol edilememektedir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Bir bitcoin şu anda sekiz ondalık basamağa kadar (bir bitcoinin 100 milyonda biri) bölünebilir; Bitcoin topluluğu en küçük birimi 'Satoshi' olarak adlandırır.
Bu kapsamda kripto para dolandırıcılığı ve Bitcoin şantaj suçu yoluyla elde edilen paralara da hukuken bloke konulması mümkündür.
Hangi mallara haciz konulamayacağı ise icra ve iflas kanunumuzda açıkça belirtilmiştir. Buna göre borçluya ait olan ve parayla ölçülebilen, mal varlıksal değeri olan her şey haczedilebilir. Kripto paralar da parayla ölçülebildiğinden ve haczedilmesi kanunen yasaklanmadığından haczedilebilir.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
e-Haciz sorgulama işlemleri online olarak yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesinden e devletinize giriş yaptıktan sonra arama butonuna "e-Haciz sorgu" yazarak üzerinize haciz olup olmadığını görebilirsiniz.
Bitcoin'in en önemli özelliklerinden birisi oldukça güvenli bir ödeme aracı olmasıdır. Bitcoin'in üzerine inşa edildiği Blockchain teknolojisi siber saldırganlara karşı geleneksel ödeme yöntemlerine göre çok daha güvenli bir işlem ekosistemi sunmaktadır.
Bu kapsamda, ticari faaliyet çerçevesinde yapılan her türlü teslim ve hizmet, Katma Değer Vergisi Kanunu içerisinde kabul edildiği için, kripto paraların alım ve satımında da katma değer vergisine (KDV) tabi tutulacaktır.
Bitcoin dolandırıcılığı ile ilgili ceza kanununda ayrı bir suç bulunmamaktadır. Kanuna göre bu suç çeşidi de dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, aynı oranda cezalar verilmektedir. Bu suçların bir kısmı ise, aynı zamanda bilişim suçları kapsamında da cezalandırılabilir.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
(Milliyet) Merkez Bankası'nın 30 Nisan'da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.
Bitcoin %51 saldırısına hiç maruz kalmadığı gibi, kısa süreliğine de olsa devre dışı bırakılmadı. Devlet kurumları ve bankacılık yetkilileri daha önce Bitcoin ağının kapatılmasını önermiştir, ancak Bitcoin neredeyse on yıldır %100 bir şekilde çalışıyor.
Ledger Nano S en güvenli Bitcoin cüzdanıdır. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Altcoin ve diğer sanal para birimlerini aynı bir banka kasası gibi depolar, sadece sizin kontrolünüzde olur. Ödeme alıp göndermek için üst düzey güvenlik önlemleri vardır.
Evet, coin'lerinizi güvence altına almak için gerekli adımları atmazsanız kripto paranız çalınabilir. Blokzincirler ve doğal olarak kripto paralar son derece güvenlidir ama bilgisayar korsanları bu güvenliği aşmak için birçok dolandırıcılık yöntemi kullanır.
TripleA'e göre Hindistan'da 103 milyon, Çin'de 58 milyon ve ABD'de 45 milyon kişi kripto paraya sahip durumda bulunuyor. Türkiye ise toplam nüfusun %5,5'ine denk gelen 4,6 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyada en fazla kripto para yatırımcısına ev sahipliği yapan 15. ülke konumunda bulunuyor.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
Bitcoin (BTC) elektronik olarak kullanılan ve dağıtılan dijital bir para birimidir. Bitcoin, merkezi olmayan denklerarası bir ağdır. Tek bir kurum veya şahıs tarafından kontrol edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri