Genellikle 38. haftada sezaryen kararı, annenin ve bebeğin sağlığı, sezaryen yapılma nedeni ve doğum uzmanının tavsiyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak alınır. Bunun yanında 39. haftadan önce sezaryen planlamanın bebekte solunum problemleri gibi komplikasyon riskini artırabileceğine dikkat etmek önemlidir.
Sezaryen doğum yapılacak kişilerde hamilelik süresinin en azından 37. haftaya kadar ilerlemesi beklenir. Ve bu tarihten sonra doğum yapılabilir. Ancak en ideal olan durum, sezeryan doğumun hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılmasıdır.
36. haftaya ulaşılması ile birlikte bebek genellikle doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olarak baş aşağı pozisyona geçer. Bazı gebeliklerde bebeğin pozisyonu bu şekilde olmaz hatta normal doğuma izin vermeyecek şekilde olabilir. Hal böyle olunca hekiminiz tarafından sezeryan doğum gündeme gelebilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezeryan ameliyatı eğer isteğe bağlı önceden planlanmışsa genellikle 39. haftada yani yukarıda hesaplanan tarihten bir hafta önce gerçekleştirilir. Acil bir nedene bağlı yapılan sezaryen ameliyatları doğal olarak gebeliğin her haftasında gerekebilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak genellikle sezaryenin, hamileliğin 39. ya da 40. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu öneri annenin erken doğum riskini azaltarak, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için yapılır. Bu sayede bebek gelişimini tam olarak sağlamış olur.
Sezaryen doğum sonrası normal doğum için gerekli olan aradaki süre ortalama 2-2,5 yıl olarak belirlenmiştir ve anne adaylarının bu süre zarfında beklemeleri önerilmektedir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
28-29 haftalık gebelik, 7 aylık. 32-33 haftalık gebelik, 8 aylık. 36 haftalık gebelik, 9 aylık. 40. haftanın sonu ise 9 ay 10 günlük olarak kabul edilir.
38 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü
Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık 47-50 cm boyunda ve 3000 gram civarındadır.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
BİR KADIN EN FAZLA KAÇ DEFA SEZARYEN DOĞUM YAPABİLİR? Yapılan her sezaryen doğumda risk daha da artar. Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Sezaryen doğum; bebeğin anne karnından ameliyat ile alınması işlemidir. En önemli faydası, doğum işlemi sırasında bebeğin riske girmemesi ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmesidir. Sezaryende, normal doğum sırasında yaşanacak tehlikelerle neredeyse karşılaşılmamaktadır.
Haftası 38 haftalık gebelik, artık doğum sınırına yaklaşıldığının habercisidir. İstatistiklere göre, doğumların yüzde 75'i 38 ila 41. hafta arasında gerçekleşir. Eğer son adet tarihinizi doğru olarak hatırlıyorsanız, doğuma 1-2 hafta kaldığını belirleyebilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada doğum için en uygun ayın aralık olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, bu ayda düşük riski azalıyor, bebeklerin hayatta kalma şansları artıyodr. Doğum için en kötü ay ise haziran.
Bu kasılmalar bazen alt sırt ağrıları gibi de hissedilebilir. Eğer bebek geliyorsa bu ağrılar daha da şiddetlenir, süresi uzar ve sıklaşır. Ayrıca bel bölgesine doğru yoğun bir baskı da hissedilir.
Sezaryen doğum birçok riski de artırır; kısa vadede, kan pıhtılaşması, acil rahim ameliyatı, felç vb. olarak karşımıza çıkarken uzun vadede, pelvik ağrıda artıştan ileriki hamileliklerde dış gebeliğe kadar birçok soruna sebep olabilir.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Bir sezeryanda bebek annenin vajinasından geçerek değil, bir ameliyat ile dünyaya geliyor. Doktor annenin karnını ve rahmini kesip bebeği plasentadan (döleşi) çıkarır. Daha sonra rahim ve karın dikişlerle kapatılır. Annenin sezeryan sırasında narkoza ihtiyacı vardır.
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır. Op.
Sezaryen yerinde yıllar sonra ağrı olması ya da aradan çok zaman geçmemesine karşın ikinci gebelikte sezaryen yeri ağrısı hissedilmesi normal bir durum değildir. Şayet alta yatan ciddi bir sorun yoksa psikolojik etmenler söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri