Yaprak bitki çayı demleme:Ihlamur, yeşil çay, sinameki, anason, adaçayı, biberiye, gül, papatya, , kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır. Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır.
Kuşburnu, adaçayı, karanfil, tarçın, zencefil, papatya gibi karışımlar tüketime uygundur. Ancak mümkün oldukça her çayı tek başına tüketerek bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. Her çay ayrı ayrı tüketildiğinde gün içerisinde birkaç seçeneğiniz de olmuş olur.
Karışık bitki çayı tarifi içinde genellikle ıhlamur, papatya, kuşburnu, zencefil, limon, portakal ve gül karışık bitki çaylarında bulunan bitkilerdir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinden ödem atmaya pek çok faydası bulunan karışık bitki çayı her mevsim tüketime uygundur.
1- Ihlamur: Geçmişten günümüze en çok tüketilen ve en çok tercih edilen bitki çayı ıhlamurdur. Ihlamur özellikle soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez tatlarından biridir. Ihlamurun büyükten küçüğe herkese hoş gelen bir kokusu ve tadı vardır. Özellikle bal ile tatlandırıldığında çok daha güzel bir tada sahip olur.
İlgili 19 soru bulundu
Bitki Çayının Fazlası Zararlı mıdır? Atalarımız ne demişler ''her şeyin azı karar çoğu zarardır.'' Her şey de olduğu gibi bitki çayının fazlası da zararlıdır. Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır.
Gerçek çaylar arasında en yüksek antioksidan konsantrasyonu beyaz çayda vardır. Çünkü en az işlenmiş çaydır. Bu standarda göre, hepsinin "en sağlıklı" olduğu düşünülebilir. Antioksidanlar söz konusu olduğunda, beyaz çayın ardından yeşil çay, ardından siyah çay gelir.
İster dökme çay ister poşet çay olsun kaliteli ve lezzetli bir çay için yapmanız gereken tek şey doğru çaya ulaşmak… Bunun için de Avrupa'da çay denilince akla ilk gelen Mevlana Seylan çayını kullanmak gerekiyor. Neden Mevlana seylon çayı?
İçindekiler: Biberiye, Yeşil Çay, Funda Yaprağı, Dut Yaprağı, Mate Yaprağı, Tarçın, Kekik, Rezene, Isırgan Yaprağı.
Formuna özen gösterenler için ideal olan Doğadan Dokuzlu Çay; biberiye, funda yaprağı, kiraz sapı, yeşil çay, mate yaprağı, barut ağacı, dut yaprağı, tarçın, kekik gibi 9 adet bitki içermektedir. En çok tercih edilen bitkilerden üretilen Dokuzlu Çay'ın tat ve kıvamı özel olarak hazırlanmıştır.
Bitki kısmı ağzı kapaklı bir çaydanlık ya da kapaklı fincan içerisine konur ve üzerine taze kaynatılmış yumuşak içme suyu ilave edilerek önerilen miktarda bekletilerek içilir. Süre istenen etkinin ve lezzetin derecesine göre 5 ile 20 dakika arasında değişebilmektedir. Her bitkinin çayı olmaz.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Öncelikle suyu ısıtmamız gerekiyor. Sıcak suyu elde ettikten sonra elimizdeki karışık bitkileri bu sıcak suyun içine koymalıyız. Bu işlemden sonra bitki çayını demlenmeye bırakmayız. Demlenme aralıkları istenilen etkiye göre 5 ila 20 dakika arasında değişmektedir.
Karışık bitki çayları antioksidan özelliğini barındırır. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin kolaylıkla atılmasına yardımcı olur. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Sorunlu sindirim sistemini düzene sokar.
Kalp sağlığını artırabilecek bazı önemli otlar arjuna, amalaki, moringa, keten tohumu, alıç, ginkgo biloba ve zerdeçaldır. arjuna, kardiyovasküler sağlığı yönetmeye yardımcı olan harika bir bitkidir. Arjuna kabuğu tozu, kardiyo-koruyucu özelliği nedeniyle kalbi korur.
Vücutta biriken fazla suyun ve toksin maddelerin atımını kolaylaştıran tarçın çayı,, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Tarçın çayı sabahları aç karnına 1 fincan şeklinde tüketildiğinde vücuttaki yağları cayır cayır yakıyor.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Siyah çay ülkemizde günlük sık tüketimde tercih edilir; Rize ve Trabzon siyah çay üretiminde zirvededir. İçimi rahat ve aromatiktir.
Yeşil çay içeriğindeki epigallokateşin galat sayesinde metabolik hızı artırıyor ancak aşırı tüketiminde, içerisindeki kafeinden kaynaklı hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişileri rahatsız edebilir. Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler yeşil çayı bir-iki fincandan fazla tüketmemeli.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Günde 2 defa içileceği zaman sabah aç karnına ve akşam yatmadan yarım saat önce, Günde 3 defa kullanılacağında sabah, öğlen ve akşam yemeklerden önce alınmalıdır. Bitki çayı kullanırken şeker ya da tatlandırıcı eklenmemesi iyi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri