Bitkilerin sıcaklık, nem ve toprak istekleri farklı olduğundan, kutup iklimi dışında, her iklim tipi kendine özgü doğal bir bitki örtüsü meydana getirmiştir. doğru; Geniş yapraklı ormanlar, Savanlar, Çöl, Bozkır, Maki, Orman-çayır, Tayga ormanları, Tundra Şeklinde sıralanır.
Bitki örtüsü, bir bölgede bitki türlerinin bir araya gelerek oluşturduğu örtüdür. Belirli taksonlara, canlıların şekillerine, yapılarına, uzamsal boyutlarına veya herhangi bir diğer özel botanik veya coğrafi özelliklere atıfta bulunmaksızın kullanılan genel bir terimdir.
Bir bölgede doğal koşullara bağlı olarak yetişen çeşitli bitki topluluklarının oluşturduğu örtüye doğal bitki örtüsü veya vejetasyon denir.
Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde belli koşullara bağlı olarak kendiliğinden yetişen bitkilerin oluşturduğu sistem bitki örtüsü adını alıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Doğal olarak yetişen bitki toplulukları; orman, bozkır, çayır, maki… olarak adlandırılır. Her bölgedeki, bitki topluluğu, o bölgenin doğal koşullarına uygun olarak yetişir, koşullar değiştiğinde bitki örtüsü da değişmeye başlar, yeni koşullara uyum sağlanamazsa, mevcut bitki topluluğu yok olur.
İklim, yeryüzündeki bitki türleri ve bitki topluluklarının esas karakteri ile yayılış alanlarını belirleyen en önemli ekolojik faktördür. Sıcaklık, nem, yağış, rüzgâr, ışık gibi iklim elemanlarının ortak etkileri bir yerin bitki örtüsünün şekillenmesinde önemli rol oynar.
Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi ve Akdeniz iklimidir. Dünyadaki bitki örtüleri ise maki, bozkır, tundra, savan, çöl ve musondur.
Flora, belli bir yerin bitkilerinin tümü ve bitki topluluğu anlamlarına gelir.
Bir bölgede uzun yıllar boyunca görünen hava olaylarının ortalaması iklim olarak adlandırılır. Bir bölgede 30 veya 40 yıl boyunca meydana gelen hava olayları kayıt altına alınır ardından uzmanlar bu hava olaylarına bakarak o bölgenin iklimini belirler.
Bitki örtüsünün çeşitlenmesini etkileyen 3 önemli etken vardır. Bunlar; iklim özellikleri, toprak özellikleri ve yer şekilleridir. Bu faktörler bölgeden bölgeye değişmektedir. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde farklı bitki toplulukları oluşmuştur.
UYARI: Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadamızdaki liman vb.
320,000 civarında bitki türü vardır ve bunların büyük çoğunluğu (260,000 ila 290,000 kadarı) tohum üretir.
Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Zemin buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.
Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır. Muson ormanlarının tipik ağacı ise tik ağacıdır.
doğru; Geniş yapraklı ormanlar, Savanlar, Çöl, Bozkır, Maki, Orman-çayır, Tayga ormanları, Tundra Şeklinde sıralanır. (yükseldikçe her 200 m'de 1°C azalır). Bu nedenle bitki örtüsü yükseklik arttıkça seyrekleşir, cılızlaşır ve ortadan kalkar.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
İklimi Meydana Getiren Elemanlar. İklim elemanları çeşitli oranlarda birleşerek bir yerin iklimini oluşturan atmosfer özellikleridir. Güneşlenme, sıcaklık, basınç, rüzgâr, yağış, bulutluluk, buharlaşma, vb. iklim elemanlarıdır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Ekvatoral İklim
Yıllık sıcaklık farkı çok azdır. Yıllık ortalama yağış 2.000 mm üstündedir. Buradaki insanlar kapalı tenlidir. Bitki örtüsü gür ormanlardır.
Tundra iklimi, Kuzey Yarım Küre'de 60 derece paraleli civarı ile kutup ikliminin yayılış alanlarının arasındaki bölgelerde görülür. Avrupa'nın Kuzey kıyıları, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Krolla Adası kıyıları ve orta kuşaktaki yüksek dağlarda etkilidir. En sıcak ayın ortalaması 10 dereceyi geçmez.
(En fazla yağış tipi çeşidi,en fazla toprak çeşidi, en. fazla bitki örtüsü çeşidi de Marmara bölgesinde. görülür.Bunların tüm sebebi 3 farklı iklimin etkisinde. yani en fazla iklim çeşidi görülmesinden kaynaklanır.)
Bu iklimde yağış rejiminin düzensiz olmasının en büyük sebebi ise yazın denizden karaya esen ve yağış getiren rüzgarların, kışları tersine dönerek karadan denize doğru esmesidir. Yıllık ortalama yağış miktarlarının 1500 ile 2000 mm arasında değiştiği muson ikliminde görülen yağış türü ise yamaç yağışlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri