Bitkiler hisseder mi? Bitkiler bir tırtılın ayak sesleri gibi ufak bir dokunuşu hissedebilirler. Ancak acıya karşı bir savunma mekanizmaları yoktur. Sinir sistemleri ve beyinleri olmadığı için biyolojik olarak acı hissetmezler.
Bitkiler bedensel temas ile sevgiyi algılayan canlılar değillerdir. Onların yapraklarını okşamanız hatta öpmeniz onları mutlu etmeyecektir. Ancak bitkilerinizin yapraklarını okşamanız onların hareketlerine katkı sağlayacaktır.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Bitkilerin sinir sistemi olmadığı için, bizim algıladığımız dünyayı, bizler gibi algılamaları mümkün değildir.
Hayır, bitkiler insan ve insan dışı hayvanlar gibi acı çekmiyor ama evet, bitkiler de kesinlikle canlı. En azından günümüzdeki mevcut bilimsel bulgulara göre durum bu. Bitkiler; kokulara, seslere ve ışığa tepki veriyorlar.
İlgili 27 soru bulundu
Bitkiler, belki de ihtiyaç duyduklarında sinirsel sinyalleri hayvanlardaki gibi kullanıyor fakat bunu pek olası görmüyoruz. Aslında mental süreçlerini insanla karşılaştırarak anlamaya çalıştığımız bitkileri, bizimkinden faklı bir bilinç düzeyine sahip oldukları için kavrayabilmemiz imkansız.
BİTKİLERDE STRES ÖRNEKLERİ
Doğadaki çok çeşitli biyotik ve abiyotik çevre etmenleri bitkilerde strese neden olurlar. Biyotik ve abiyotik stres etmenlerinin etkisi altında bitkilerde ortaya çıkan değişimler de stres olarak tanımlanır.
Dokunulduğunda veya sarsıldığında, minik yaprakçıklarını üst üste kapatır ve yapraklarını aşağıya doğru sarkıtarak bir tepki verir. Bu hareket halk arasında küsmek olarak algılanmış ve bitkiye küstüm otu adı verilmiştir.
Bu anlamlar ve düşüncelerden bazısının bilimsel dayanağı bulunmakta; bilimsel çalışmalarla ve kanıtlarla desteklenmiştir. Bunlardan biri bitkilerdeki küsme davranışıdır. Bitki yetiştiricilerinin çokça bildiği üzere bitkiler de insanlar gibi küsme davranışı sergilerler.
Bitki psikolojisi, bitkilerin duyusal ve tepkisel yeteneklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Geleneksel olarak bitkilerin yaşam formlarının yanı sıra fizyolojik, anatomik ve biyokimyasal özellikleri üzerinde odaklanan bitki bilimine yeni bir bakış açısı getirir.
Ağaçlar topraktan enerji almazlar, enerjiyi kendileri üretirler. Ağaçlar topraktan aldıkları su (H2O) ile havadan aldıkları karbondioksiti (CO2) güneş ışığı ile tepkimeye sokarak şeker (C6H12O6) ve oksijen (O2) üretirler. Bu işleme fotosentez denir.
Bitkilerde bildiğimiz manada ruh yoktur.
Bitkilerde ruhun vazifesini, büyüme, gelişme ve farklılaşma gibi birtakım kanunlar görmektedir. İnsan da dâhil, canlılarda görülen bir takım his ve davranışlar, bir takım hormon ve enzimlerin etkisiyle hâsıl olmaktadır.
Bitkiler geçmişte olan olayları unutmama, ileride karşılaşacakları çeşitli durumlarda hatırlama ve bu bilgileri kullanma yeteneğine sahiptirler. Örnek vermek gerekirse ; Küstüm(otu)çiçeği Mimosa Pudica 🍃.
Bitkiler birçok özellik bakımından hayvanlara ve diğer canlılara benzerler ve yine bitkiler bu özellikleri, benzeştiği diğer canlılardan farklı bir şekilde kullanmaktadır. Buradaki 'konuşma ve iletişim' özelliğinin biz insanlardaki konuşma ve iletişim özelliğinden farklı olduğu açıkça görülebilmektedir.
Bitkiler insanlar gibi sohbet edemeseler de, sadece huzurlu bir sessizlik içinde oturmazlar. Su eksikliği veya fiziksel hasar gibi belirli koşullar altında bitkiler titreşir ve ses dalgaları yayar. Tipik olarak, bu dalgalar insan kulağı için çok tizdir ve fark edilmez.
Bu durum dışarıdan bakıldığında bitkinin hastalanması şeklinde yorumlanmaktadır. Sayıları fazlalaştığında akarlar bitki yaprakları ve sap kısımları üzerinde ya da altında görünür ve ağlar meydana getirmeye başlarlar. Oluşturdukları bu ağlar onların diğer küçük haşere türlerinden ayrılması konusunda yardımcı olmaktadır.
Bitkilerde hasar meydana getirerek sonuçta büyüme ve verimliliği azaltan etkenlere “stres” denir. Örneğin; kuraklık, sıcaklık, fırtına, tuzluluk, hava kirliliği ve hastalıklar, bitkilerde strese sebep olan bazı şartlardır. Yetişme ortamlarındaki iklim ve çevre şartları bitkilerin gelişimi üzerinde etkilidir.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır. Sulama yapmadan önce maden suyunu ağzı açık bir kabın içine koyun ve iki gün boyunca asidinin kaçmasını bekleyin. Dinlendirilmiş maden suyu çiçeklerinize verebilirsiniz.
Bitkilerin Duyguları Karmaşık Bir Sisteme Sahip
Onların gözleri, kulakları veya dilleri olmayabilir, ancak ciltleri aynı işlevlerin çoğunu yerine getirebilir. Sadece ne zaman yağmur yağdığını veya rüzgârlı olduğunu bilmekle kalmaz, buna göre tepki verebilirler.
Küstüm çiçeği ya da bilimsel adı ile mimosa pudica, tüylü bileşik yaprakları ve güzel renkli çiçekleri ile insanlar ve hayvanlar için toksik olmayan, tropikal bir bitkidir.
Bitkinin sese tepki veren kısmı, bütün bitki hücrelerinde bulunan mekano-reseptör proteinleri olabilir. Bunlar, ses dalgalarının oluşturduğuna benzer mikro- deformasyonları elektriksel ya da kimyasal sinyallere dönüştürebilirler. (Mekano-reseptörler, mekanik ve fiziksel uyarıları algılarlar.
Duyarlı yani has- sas bir konukçu bitki, enfeksiyon yetene- ği yüksek olan bir patojen ve patojen geliş- mesi için elverişli olan bir ortam bitkiler- de oluşan hastalığın derecesini ve şiddeti- ni belirleyen faktörler. Fitopatolojide bu- na hastalık üçgeni deniyor.
Havalar soğumaya başlayınca bitkilerin hücre zarındaki kısa, doymamış yağ asitlerinin miktarı artmaya başlar. Bu durum hücre zarının daha katı bir hâl almasını engeller. İkinci olarak, kış yaklaştıkça bitkiler hücre sıvısında çözünen madde miktarını artırır hatta donmayı engelleyici çeşitli proteinler üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri