Kristalleşmiş balın tüketilmesinde, sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur. Kristalleşmenin başlıca sebepleri; balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir.
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Balımız polifloralı çiçek balı kategorisinde birinci olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Dört adet bal kategorisinin altın madalya ile ödüllendirilen birincileri arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, polifloralı çiçek balımız dünyanın en iyi balı seçilerek büyük kupa ile ödüllendirildi.
Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır. Eğer bu iki şekerden glikoz miktarı nispet olarak fruktoza yaklaşırsa bal çabuk, fark büyürse geç kristalleşir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Gerçek Bal Şekerlenir Mi? Şekerlenme olarak bilinen olay balın belli bir zaman sonra kristallere dönüşmesi durumudur. Bu durum balın tüketilmesi ve doğal olup olmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Doğal balın şekerlenme denilen yarı katı hale geçmesi son derece normaldir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Balın kalitesini ve biyokimyasal özelliklerini, nektar kaynağı başta olmak üzere olgunlaşması, üretim şekli, iklim koşulları, işleme ve depolama şartları belirler. Türkiye'de ballar kaynağına, üretim ve pazarlama şekline, rengine ve nem içeriğine göre değerlendirilebilmektedir.
Genellikle hakiki bal, koyu renkte ve yoğun kıvamlı olarak bilinir ve kişilere iyi gelir. Sahte bal ise açık renkte ve cıvık kıvamdadır.
Yapılan yarışmalarda dört farklı bal kategorisinde 1. olan Eğriçayır balı, dünyanın en iyi bal ödülünü almıştır. Yaklaşık 400 farklı bal arasında tadıyla ve besin değeriyle dikkat çeken Eğriçayır balı, 1. olarak daha da tanınmaya başlamıştır.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Kristalleşme, bir eriyikten ya da nadiren direkt olarak bir gazdan, çökeltme yoluyla katı kristal yaratma sürecidir. Kristalleşme ayrıca, bir saf katı kristal fazının ortaya çıktığı büyük miktarda erimiş madde transferini içeren bir kimyasal katı-sıvı ayırma tekniğidir.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Bal %80 farklı tip şeker, %17 su ve geri kalan %3 ' lük kısımda enzimler olmak üzere değerli maddelerden oluşmaktadır. Balın kuru maddesinin %95'i karbonhidratlardan oluşmaktadır. Karbonhidratların büyük kısmını sakkaroz, glikoz, fruktoz, laktoz, maltoz, oligo ve polisakkritlerden meydana gelmektedir.
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur. 6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar.
Gerçek Bal Donar Mı? Balın doğal tatlılığı, içindeki glikoz ve fruktoz şeker içeriğinden kaynaklanmaktadır. Bal içideki glikoz zamanla sudan ayrılır ve balın dokusunu değiştiren minik kristaller oluşturur. Baldaki glikoz miktarı ne kadar yüksek olursa, o kadar hızlı kristalleşir.
İnvertaz düzeyleri, diastaz ve HMF (hidroksi metil furfural) ile birlikte kalite kontrol parametreleri olarak değerlendirilmektedir. HMF, süzme bal yapımı esnasında 60 0C'nin üzerinde ısıtılan ballarda oluşan kanserojen bir bileşiktir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Tadı Ve Kokusu
Gerçek balın kokusu olmaz. Ancak katkılı balda koku olabilmektedir. Yine de sahte bal yapanlar baldaki kokuyu da yok edebilmektedirler. Gerçek balı yediğinizde ağzınızda şeker tadı bırakmaz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri