Tuzluluk toprak ortamında bitkinin suyu kolaylıkla almasını engelleyen durumlardan birisidir. Kök bölgesi çözelti ortamında tuz konsantrasyonunun artması ile bitkinin bu suyu alabilmek için harcamak zorunda kaldığı enerji miktarı da artar ve sonuçta tuzluluk arttıkça bitkinin su kullanımı azalır.
Tuz eridiğinde, tuzlu su kökler tarafından emilir. Bu da, diğer zararların yanı sıra, bitkinin yeterince büyüyememesine, gelişememesine ve hatta ölmesine yol açar.
Yüksek tuz konsantrasyonu bitkilerin verim ve kalitelerinde azalmaya neden olmakla birlikte toprağın fiziksel yapısında da özellikle Na iyonunun baskın olması durumunda önemli zararların oluşmasına neden olmaktadır.
Tuzluluk etkisi tıpkı kuraklık etkisi gibidir ve her iki koşulda da bitki gelişmesi yavaşlar ve verimde azalma oluşur. Bitki vegetatif aksamının çökmesi, yaprak zararlanması ve lekeler gibi etkiler ancak tuzluluğun uzun süreli etkileri sonucunda belirgin bir hal alacaktır.
Tuz içeriği yüksek sulama sularının kullanılması durumunda toprakta tuz birikiminin artması kaçınılmazdır. Bu durumu önlemek için su ve besin elementlerinin aktif biçimde absorbe edildiği, üst toprak katmanından tuzların yıkanarak uzaklaştırılması gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Suda ve toprakta bulunan kireci,bitki tarafından alınabilir kalsiyuma çeviren Anti-Salt aynı zamanda kireçli suların PH'sını düşürür. Toprakta bulunan kirecin bağlamış bulunduğu demir, çinko ve fosfatların bitki tarafından alınmasını sağlar. Kireçli su ile kullanılan zirai ilaçların parçalanmasını ve bozulmasını önler.
Yanlış sulama teknikleri nedeniyle aşırı sulamaya maruz kalmış topraklarda sedimanter ana kaya içindeki tuzlar kapilarite (kanalcıklardan yukarı doğru harket) ile yüzeye doğru yükselir ve suyun buharlaşması sonucunda eriyik halde bulunan tuzlar toprağın yüzeyine taşınır.
Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Cevap hayır. Çünkü tuz bitkilerden elde edilmez. Tuz organik bir mineraldir. Karabiber gibi baharatlar, tuzlardan farklı olarak bitki bazlı aromalardır.
Tuzlanma esas olarak tarım kaynaklı bir toprak bozulması olayıdır. ³ Yanlıș sulama teknikleri nedeniyle așırı sulamaya maruz kalmıș topraklarda anakaya içindeki tuzlar kapi- learite ile yüzeye doğru yükselir ve suyun buharlașması sonucunda eriyik halde bulunan tuzlar toprağın yüzeyine tașınır.
Eğer tuzlu su ya da deniz suyu içerseniz, aslında hiç su içmemiş gibi olursunuz ve üstelik bir de su kaybedersiniz. Bu durumda vücut sıvıları tükenir, kas krampları meydana gelir, ağızda kuruma gözlemlenir ve tabii ki susarsınız.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fındık bahçesine tuz atılır mı? Bu kazık kökler suyun içerisinde çok tuz var demez gelen tuzun tamamını emer. Netice de 26'lık tabir ettiğimiz azot, potasyum, fosfor ile birlikte tuz ihtiva eden gübrenin kazık kökler tarafından alınmasını sağlamış oluruz.
Toprak üzerinde yığılan tuzlar bitkilerin büyümesine zarar verebilecek seviyelere ulaşınca, tuzluluk problemi kendini göstermeye başlar. Sulama alanlarının tuzlu sularla sulanması halinde, arazinin her bir dönümüne yılda 0.25-2.5 ton arasında tuz ilave olabilmektedir.
nedeniyle sınırlayıcı bir faktör özelliğine sahip olan tuzlu topraklarda canlılığını devam ettirebilen bitkiler, halofit bitkiler olarak isimlendirilmektedir. ve tuzlu bataklıklarda halofit bitkiler oldukça geniş bir yayılış göstermektedir.
Genel olarak sebzeler ve meyve ağaçları düşük ve hafif tuzlu topraklarda iyi bir gelişim gösterirler. Arpa, pamuk, şeker pancarı, sorgum gibi tarla bitkileri toprak tuzluluğuna toleranslı bitkilerdir. Toprakların tuzlulaşmasında en önemli faktörlerden birisi uygun olmayan sulama suyu kullanımı ve yönetimidir.
ŞEKER. 3 yemek kaşığı şeker ile 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 1 litre suya ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker bitkilerin köklerini besliyor ve sirke de bitkinin bakteri toplamasını önlüyor.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.
Ağaç kurutma işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar ise, Tabi Kurutma: Açık havada ya da vantilatör yardımı ile yapılacak uzun süreli bir kurutma işlemidir. Suni Kurutma: Kereste istiflendiği bölgenin çevresinde sıcak hava dolaştırılması ile kerestenin içindeki suyun sıcak hava ile uzaklaştırılması işlemidir.
AĞAÇ KURUMASI. Ağaç kuruması iklim şartları,yanlış gübreleme,toprak yapısının bozulması,hastalık oluşumu gibi nedenlerden dolayı kaynaklanan sebeplerden dolayı oluşmaktadır.
Toprak organik maddesini arttırma çalışmaları yapılmalıdır.
Bir diğer uygulama da; baklagil yem bitkisi sınıfında olan fiğ, macar fiği, yonca vb. yem bitkilerinin uygun zamanda ekilip çiçeklenme dönemlerinde sürülerek toprağa karıştırıldığı yeşil gübreleme uygulaması olabilir.
Çiçeklere Fazla Su Vermenin Zararları
Çiçeklerinizi sularken fazla su vermeniz toprak içerisinde bulunan havanın su ile dolmasına neden olacaktır. Bu durum sonucunda ise çiçek veya bitki kökleri yeteri havayı alamadığı durumda çürüyerek bitkinin veya çiçeğin ölmesine neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri