Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur. Öte yandan performansı düşen aracın konforunun azalması da sıklıkla görülür.
Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak disklerdeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her balata değişiminde fren disklerini de değiştirmekte yarar var. Bu sayede hem fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Frene basınca aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan parça ise fren diskidir. Fren disklerinde sorun varsa veya fren diskleri bittiyse frenleme sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Periyodik bakımlarda fren diskleri kontrol edilir. Bu nedenle aracınızın bakımlarını aksatmamanızı öneriyoruz.
Fren kısmında balatalar, fren diskine oranla daha uzun süre dayanıklı kalabilmektedir. Standart bir araba kullanıcısının 40 bin km'de fren diskini kontrol etmesi oldukça fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak uzmanlar, 60 bin ile 70 bin km arasında yeni fren diskinin takılması gerektiğini de savunmaktadır.
Yeni Fren Balata Alışma Süresi
Bu süre her araca göre değişiklik gösterse de, genel olarak üç ya da dört günlük bir alışma süreci yeterli olmaktadır.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Balatanın bitmesi, frenlerin tutmasını engelleyecektir. Araç sürülürken frene basılması durumunda %75'e kadar bir kayıp yaşanacaktır. Fren balatalarının bitmesi durumunda araç 30 km hız sınırında sürülmelidir. 30 km hız üzerinde araç sürülürse, fren tutmayacak ve büyük kazalara yol açacaktır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Eğer diskleriniz bir kaç kez tornalandıysa bu durumda; disklerinizin kalınlığı incelecek, balataların diskleri sıkıştırarak fren sisteminin çalışmasında bir takım aksaklıklar ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle fren sisteminin genelinde de farklı hasarlara yol açabilme ihtimali ortaya çıkacaktır.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Fren balatası otomobilin diski ile temas eden parçasıdır. Yapıları gereği zamanla aşınırlar ve maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı ses çıkarmaya sebep olabilirler. Aşındıklarında, disk ile arada toz ve benzeri yapılar olduğu zaman, fren diskinde çizik olduğu zaman ıslık benzeri ses çıkarırlar.
Fren balatalarının eskimesi veya bitmesi durumunda balataların değiştirilmesi gerekmektedir. Fren balataları ile ilgili herhangi bir durum arabada fren sertleşmesine problemine neden olabilir. Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir.
Kampanalı frenlerde kesinlike arka balatalar önlerden önce bitemez diyebiliriz, ancak 4 tekeri disk olan araçlarda arka balatalar hemen hemen ön balatalarla aynı zamanlarda biter, hatta bazen önlerden bile daha erken bitebilir...
AYRICA ÖTME SORUNU : Balataları yeni dahi olsa yakmanızdan kaynaklanıyor.Zira balataların kullanma kılavuzunda "Avoid hard braking through first 200 miles" yani ilk 300 km boyunca sert frenden kaçınınız yazar. İlk başta frenlerim yeni diye asılırsanız balataları yakarsınız ve ferene basınca ıslık senfonisi başlar.
Disk frenler frenleme kalitesi açısından v-frenlerden çok daha iyidir. Bilhassa yağışlı havalarda ve kumlu, topraklı zeminlerde disk frenin frenleme kalitesi çok daha iyi hissedilir.
Internal arrangement (iç düzenleme) dediğimiz, çene kemiğinin üstünde bulunan kıkırdak dokunun yani diskin öne doğru konumlanmasıyla öne çıkan durumdur. Bu disk öne konumlandığı zaman hasta ağzını açamaz, çenede kısıtlama olur ve çenesi hastalıklı tarafa doğru kayar. Çenede ağrı ve çenede kilitlenme oluşur.
Fren diskinin aşınma sebepleri olarak fren balatasının türü, sıkışık trafikle birlikte fren diskinin sürekli aşıra ısıya maruz kalması, sürücünün frenleme tarzı, aracın uzun süre kullanım dışı kalması gibi etmenleri sıralayabiliriz. Bu etmenler fren disk kullanım ömrünü değiştirir.
Ömrünü tamamlayan fren baltasının değiştirilmesi gerekir. Çünkü bu balatalar sayesinde aracınızın freni doğru şekilde çalışır. Fren balatalarınızı zamanında değiştirmezseniz, aracınızın frenini kullanamazsınız. Bu nedenle fren balatasının ömrünü ve ne zaman değiştirilmesi gerektiğini iyi bilmelisiniz.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri