Bitter çikolata aynı zamanda beyindeki serotonini artırarak ruh halinizi yükseltir. Bitter çikolata magnezyum açısından yüksektir ve yeterli miktarda magnezyum, anksiyete gibi bir duygudurum bozukluğunun semptomlarını azaltabilir.
Bitter çikolata gibi yüksek kakao içeriğine sahip çikolatalar en faydalı olanlardır. Diyetinize biraz bitter çikolata eklemek de kaygıyı hafifletmek için yardımcı olabilir. Bitter çikolata, antioksidan görevi gören bitki bileşikleri olan epikateşin ve kateşin gibi flavonoller içerir.
İlgili 43 soru bulundu
Meditasyon ve nefes egzersizleri, kaygı ile mücadele için en yaygın tavsiye ve en etkili yollardan biridir. Düzenli anksiyete nöbetleriniz varsa, bir meditasyon dersi almayı düşünün. Bu alışkanlığı edinmek, stresi azaltmanıza ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Magnezyumun ve onu içeren besinlerin panik ve anksiyete (kaygı) bozukluklarına faydalı olduğu saptanmıştır. Muz ve bitter çikolata gibi magnezyum içeren besinler, stresinizi azaltmak ve vücudunuzu sakinleştirmek için idealdir.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
B12 vitamininin stresi azaltmaya, pozitiflik duygusu uyandırmaya ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Bitter çikolata bir parçası bile güzel hissettirir. İsviçre'de yapılan bir çalışmada 2 hafta boyunca kişilere her gün 28.3 gram çikolata veriliyor ve sonucunda zengin antioksidan içeren bitter çikolatanın vücutta ki stres hormonlarını düşürerek stresi azaltmaya yardımcı olduğu gösteriliyor.
Endorfin Hormonu Salgılar ve Stresi Azaltır
Stres gibi durumlara maruz kalınması halinde, bitter çikolata vücuttaki endorfin hormonunu yani mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyerek fayda sağlar. Özellikle depresyon gibi psikolojik sorunlara sahip olan kişilere önerilir.
Brezilya fındığı, yağlı balıklar, kabak çekirdeği, bitter çikolata ve zerdeçal bu farklı besinler arasındadır. Fındık ve bademin E vitamini içerdiği bilinmektedir. Bu sebepten dolayı panik atak için tavsiye edilmektedir.
Anksiyete bozukluklarının genelinde olduğu gibi sağlık kaynaklı anksiyete bozukluğunda da bilişsel davranışçı terapi yöntemine sıklıkla başvurulur. Beden duyumsamasının artırılması, kişinin farkındalık kazanması, Mindfulness temelli terapiler de sağlık kaynaklı anksiyete bozukluğunun tedavisinde etkili olabilir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Tedavisi Var Mı? Anksiyete bozukluğu günümüzde tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Çok sayıda ilaç şirketi duygu durum ya da kaygı bozukluklarını ortadan kaldıran ilaçlar üretmektedir. Antidepresan özelliği de bulunan bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
İç sıkıntısında kişilerin kafalarını dağıtacak aktivitelerle uğraşması önerilir. Film izlemek veya spor yapmak, iç sıkıntısına yardımcı olan etkenlerdir. Kişilerin arkadaşlarıyla güzel vakitler geçirmesi, iç sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. İnsanların her zaman kendilerini mutlu hissettiği alanları yönelmesi gerekir.
Eğer kişi zor nefes alıyorsa, kalp ritminde düzensizlik başladıysa, ellerde titreme ve terleme başladıysa bu anksiyete atağının başladığına işarettir. Bunun yanı sıra ağızda kuruluk, baş ağrısı ve hazımsızlıkta kaygı durumlarında meydana geliyorsa bunlar da anksiyete atağının teşhisinde önemlidir.
Anksiyete bozukluğu ne tetikler? Anksiyeteyi tetikleyen nedenler arasında stres, genetik durumlar, kronik hastalıklar ve komplikasyonlar yer alabilir.
Anksiyete bozukluğu tedavisi görenlerin büyük çoğunluğu iyileşir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Anksiyete Bozukluğu Nedir? Ani başlayan yoğun korku, ölüm hissi, yaklaşan kıyamet veya özdenetim kaybıdır. Bu yoğun korku, kişinin yaşamı için herhangi bir risk içermeyen durumlarda ortaya çıkar. Panik atak yaklaşık otuz dakika sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri