Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır. Çikolatanın yapısında bulunan kakao yağı düşük sıcaklıklarda donma, yüksek sıcaklıklarda erime özelliğine sahiptir. Aldığımız çikolatanın saklama koşullarından dolayı ya da üretim sorunundan kaynaklanmaktadır.
Beyazlaşmış çikolata yenir mi? Beyaz çikolata yemek sağlık açısından sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bozulma veya küflenme durumu değildir.
ÇİKOLATANIN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR? Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır. Raf ömrünün yanında uygun koşullar sağlanmadığı sürece çikolataların bozulma süreleri de kısalabilir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
aldığımız çikolataların üzerinde zaman zaman beyazlık görülmektedir. Çikolatanın üzerinde oluşan bu tabaka bilindiğinin aksine çikolatanın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Bitter çikolata, stresinizi yatıştırarak beyninizin dingin olmasını sağlar. Bu nedenle her gün bir parça bitter çikolata yemeniz sinir sisteminiz açısından faydalı olacaktır. KOLESTEROL DÜŞMANI: Bitter çikolatanın içeriğinde bulunan flavonoit maddesi tam bir kolesterol düşmanı…
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur.
Yağsı beyaz tabaka: Çikolata sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında yağ kristalleri sıvı hale gelir ve çikolatanın yüzeyine çıkar , parlaklığını kaybederek beyaz bir katman oluşur. Bu durumda çikolata özelliklerini kaybetmez ve hala yenilebilir.
Genel olarak Sütlü Çikolata 1 yıl, Bitter Çikolata 2 yıl, yüksek oranlarda kakao yoğunluğuna sahip Dark Çikolatalar ise 5 yıla kadar taze kalır. Tabi bu sürenin geçmiş olması bozulduğu anlamına gelmez.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir.
Bitter çikolatanın antioksidanı yüksektir bu yüzden sağlığa birçok katkısı vardır. Ancak beyaz çikolatada bu oran neredeyse sıfırdır. İçeriğinde kafein uyarıcısı bulunduğundan enerji verir ve kan dolaşımını artırır. Yapımı oldukça zor olan bu çikolatanın bir miktarı diğerini geçtiğinde ulaşmak istenen tat yakalanmaz.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Bitter çikolata seçerken mümkün olduğu kadar az sayıda başka madde içermesi ve içerisinde en fazla bulunan şeyin kakao olmasına dikkat edilmelidir. Kakao tozu, kakao yağı da kabul edilebilir katkılardır. Şekersiz bitter çikolata bulmak güç olsa da şeker miktarı ne kadar düşükse genellikle kakao oranı o kadar yüksektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gerçek bitter çikolata nasıl anlaşılır? Bitter çikolatalar koyu renklidir ve kakaoya sadece yağ ve de mini minnacık oranda şeker eklenerek üretilir. Açık kahverengi sütlü çikolatalardan temel farkı çok az süt ürünü içermeleri ya da -ki doğrusu budur- hiç süt ve şeker içermemeleridir.
Şeker içeriğinden dolayı özellikle şeker hastalığı, obezite ve diş problemleri yaşayan kişilerce dikkatli tüketilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken miktar en az %60 kakao içeren bitter çikolata günde en fazla 20-30 gr dır.
Tüketilmesi keyifli gibi görünse de geceyi kaliteli uyku ile geçirmenizi engelleyen besinlerden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Bitter Çikolata Kilo Aldırır mı? Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir. Ölüm sebebi kalp ve solunum durmasıdır (Jansson ve ark., 2001; Baydan, 2005).
Satın aldığınız çikolata muhtemelen ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldı ve renk değiştirmesinin nedeni de içindeki yağın çözünüp ardından tekrar donması. Çikolata, içinde kakao yağı bulunduğu için aşırı sıcaklık değişimlerinden etkilenir ve renginde beyazlamalar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri