Bitter çikolatanın fayda sağladığı bir başka alan ise insülin direncidir. İnsülin hormonu kanda şeker oranı arttığında devreye girerek kan şekerini düşürür.
Özellikle şeker hastalığına sahip olanlar “bitter çikolata şekeri yükseltir mi?” diye düşünebilir. Bitter çikolatanın bu yönden klasik sütlü çikolataya göre daha az zararlı olduğu tespit edilmiştir. Kan şekerini dengelemek gibi bir yararlı yönü de bulunduğundan bu konuda kaygı duymaya gerek yoktur.
İçerisinde yaklaşık olarak %70 kakao bulunduğundan dolayı normal çikolata göre daha faydalıdır. Günlük 25 gram bitter çikolata idealdir. Kalori değeri yüksektir bundan dolayı fazla tüketimi kilo alınmasına, şekerin yükselmesine ve bazı sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Bitter çikolata organik bileşiklerden özellikle flavonoidler, polifenoller ve kateşinlere sahiptir. Bu antioksidanlar serbest radikalleri nötralize ederek, hücrelere ve dokulara hasar veren oksidatif stresi önler. Oksidatif stres diyabet, kalp hastalıkları, Parkinson, Alzheimer, kanser gibi hastalıklara neden olabilir.
Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz. Şeker olarak yalnızca günde 2-3 porsiyon meyve ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 2 kare (10 g) bitter çikolata tüketebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Diyabet ve çikolata tüketimi
Bitter çikolata tercih edin: Bitter çikolata, sütlü ve beyaz çikolatalara göre daha düşük şeker ve daha yüksek kakao içeriğine sahiptir. Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz.
21 gün şekersiz beslenme sadece rafine şekeri kesmek değildir, gerçek bir şekersiz beslenmede meyve, karbonhidrat, bal, süt ve süt ürünleri de tüketilmez.
Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının. Fazla kalori almaktan kaçınmak için günlük 30 gramdan fazla tüketmeyin.
Tüketilmesi keyifli gibi görünse de geceyi kaliteli uyku ile geçirmenizi engelleyen besinlerden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur.
Haftada 2-3 kez 20 gr. bitter çikolata yiyebilir bunun sayesinde hem mutluluk hormonunuzu yükseltip hem de kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Günlük tüketilen 10g. kadar bitter çikolatanın yaşa bağlı hafıza kaybını azalttığını gösteren çalışmalar vardır.
Sabah yenen bitter çikolata yaşlanmayı yavaşlatır
Zira sabah yenen bitter çikolata yaşlanma etkilerini azaltan antioksidan maddeleri vücuda salar ve kalbinize de iyi gelir.
Diyette bitter çikolata ne kadar yenmeli sorusuna 'günde 2 parça civarı alınmalıdır' şeklinde bir cevap verilebilir. Burada içeriğindeki kakao ve fonksiyonel maddeler metabolik cevabı oluşturmada aracı olduğu için en az %60-%70 kakao içeriğine sahip olması önerilir.
Hiç tatlandırılmamış, %100 kakao oranı ile bitter çikolatamız Aroha şefleri tarafından geliştirildi. İlave şeker yok, yüksek kakao oranı ile besleyici ve sağlıklı bir üründür.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Diyabet Hastalığında Şeker Tüketiminin Sınırlandırılması
Ana enerji kaynaklarından olan şekerin yerine karbonhidrat konulması doğru olur. Bununla beraber günlük kalori ihtiyacı ve kan şekeri dengeye alındığı takdirde şeker hastaları da tatlı tüketebilirler.
Bitter çikolatanın içeriğinde %60 kakao bulunur. Günlük olarak 20 ya da 30 gr. tüketiminde herhangi bir zararla karşılaşılmaz. Fakat gereğinden fazla tüketildiğinde cilt bozulmalarına neden olur. Cildinizde sivilce ve akne oluşumu hızlanır.
Bitter çikolata kanı inceltir ve aspirin ile aynı anti-pıhtılaşma aktivitesini gerçekleştirir.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır.
Gerçek çikolatanın yüzeyi pürüzsüz olmalı. Çikolata üzerinde kabarcık, grimsi mat görünüm veya renk değişikliği bulunmamalı. Çikolatanın donmuş gibi bir kokusu olmamalı, güçlü bir kakao kokusu olmalı. Kırdığınızda çıtırtı çıkarmalı, bükülmemeli.
Tansiyonu Düşürmede Etkilidir
Özellikle yüzde 50-70 kakao içeriği bulunan bir bitter çikolata tansiyonu düşürmede etkili olabilmektedir. Flavonoidler, nitrik oksit üretimi için kalbin içerisinde yer alan ince zar, vasküler kasılma ve gevşemeyi yönetmekten sorumlu kan damarlarını uyarmaya yardımcı olur.
Her zevk ve her isteğe bağlı üretilen çikolatalar arasında en yaygın olan çeşitler aşağıdakiler: - Beyaz Çikolata - içerdiği kakao yağı 20 % olmalıdır, - Sütlü Çikolata - içerdiği kakao yağı en az 25 % olmalıdır, - Bitter Çikolata - içerdiği kakao yağı 40 % - 55 % olmalıdır.
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner.
Akneler, tahriş olmuş bölgeler ve ince kırışıklıklarınız gözle görülür seviyede azalacak. Daha da iyisi kalp krizi, inme ve diyabet gibi önlenebilir hastalıkların genel riski de düşüşe geçecektir. Kısacası şekeri bırakınca yaşam kalitenizi ve yaşam sürenizi artırmış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri