Muhtar senediyle yapılan satışlar, satış tarihinde kadastro görmüş ve tapu almış yerler açısından geçerli değildir. Yani böyle bir senede dayanılarak tapu alınamayacağı gibi, tapu iptali veya tescili amacıyla da dava açılamayacaktır.
Bu hak köylülere devletimiz tarafından sağlanan bir kolaylıktır. Ancak burada bir sınırlama bulunmaktadır. Yapacağınız evin ya da inşaatın köy yerleşim alanı içerisinde yer alması gerekmektedir. Köy yerleşim alanı dışında ama köy sınırları içinde bir arazide inşaat yapmanız için muhtarın izin verme yetkisi yoktur.
Kadastroya tabii olmayan yerlerde ve mülkiyetlerde muhtar satış sözleşmesi olarak ta bilinen muhtar tapusu verilmektedir. Söz konusu olan bu durumda muhtar eşliğinde düzenlenen sözleşmeye mührün basılmasının sonrasında bu sözleşme muhtar satış sözleşmesi niteliğine kavuşmaktadır.
Muhtar senedi veya köy senediyle yapılan satışlar, satış tarihinde kadastro geçmiş ve tapu almış yerler için geçerli değildir. Böyle bir senede dayanılarak tapu iptali- tescil davası açılamaz. Yani bu senetle tapu alınmaz. Alacak konusunda zamanaşımı geçmemişse sadece ödenen parayı geri alabilirsiniz.
Hukuken kadastro görmüş veya tapuya kayıtlı olan taşınmazların alım ve satımı kural olarak tapuda yapılmalıdır. Tapuda yapılmayan devir işlemi geçersizdir. Köy senedinin de hukuken bir geçerliliği yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
Kadastroya tabi olmayan yer ve mülkiyetlere ilişkin muhtar senetleri, kadastro işlemlerinin gerçekleşmesi esnasında kadastro memurlarına ibraz edilir. 30 günlük süre içerisinde kadastro tutanakları aleyhine dava açılmaması halinde taşınmaz, (resmi olarak) alıcı üzerine tapu kaydı yapılır.
Ancak tapuya kaydı yapılmamış bir gayrimenkul üzerine geçerli bir alım ya da satım sözleşmesi yapılmasında da herhangi bir engel yoktur.
Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebilir. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli olacaktır.
Bu işlemlerde resmiyet görünümü verilmesi için taraflar imzalanan bu kağıda muhtar mührü bastırmakta bu nedenle de bu satışlara muhtar satışı, muhtar satış sözleşmesi veya köy senedi adı verilmektedir. Hukuken kadastro görmüş veya tapuya kayıtlı olan taşınmazların alım ve satımı kural olarak tapuda yapılmalıdır.
senetsiz tespit: kadastro sırasında taşınmaz malikinin bir belgeye dayanmadan bilirkişi ve muhtar beyanı ile belirlenmesi. senetsiz tespit: kadastro sırasında taşınmaz malikinin bir belgeye dayanmadan bilirkişi ve muhtar beyanı ile belirlenmesi. anlamına gelir.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Tapu iptal davası, taşınmazın bulunduğu yerin asliye hukuk mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Tapu iptal ve tescil davası için dilekçenin eksiksiz ve kusursuz olması şarttır. Gayrimenkulün kayıt bilgileri, olaydaki hukuka aykırı olan tüm durumlar açık bir şekilde belirtilmelidir.
Taşınmaz tapusunun kime ait olduğunu öğrenmek için internet üzerinden herhangi bir şekilde tapunun kime ait olduğu bilgilerine ulaşım sağlamanız maalesef imkansız. Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor.
Etiket: Muhtar Senedi
Bu işlemlerde resmiyet görünümü verilmesi için taraflar imzalanan bu kağıda muhtar mührü bastırmakta bu nedenle de bu satışlara muhtar satışı, muhtar satış sözleşmesi veya köy senedi adı verilmektedir.
Köyde imar izni İmar Müdürlüğü'nden almak gerekmektedir.
Köy içinde ve köyde ikametgah eden bir ev inşa edilecekse köy muhtar heyetinden onay alınması gerekmektedir. Köyde hizmet amaçlı yapılan (market, bakkal, vb.) yapılar için ruhsat alınması gerekmemektedir. Arsa tapusuyla ev izni alacak kişilerin İlçe Özel İdaresi'ne başvuru yapması gerekmektedir.
Pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı bölerek yeni tapular ortaya çıkarma imkanı olmaz. Bununla birlikte ifraz işlemi de gerçekleştirilemez. İfraz uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekmektedir.
Tapu iptal ve tescil davası, zamanaşımı yoluyla mülkiyet kazanılmışsa açılamaz. Kazandırıcı zamanaşımı halinde 10 yıllık ve 20 yıllık süreler söz konusudur. Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Öncelikli olarak imar barışı kapsamında tapusu olmayan bir gayrimenkule tapu almak mümkün olmakla birlikte bu her gayrimenkul için geçerli bir durum değildir.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir. Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur.
Eşe bedelsiz tapu devri, gerekli evrakla birlikte tapu dairesine müracaat edilerek yapılır. Gerekli belgelerin eksiksiz olması durumunda tapu memurunca işleme alınacak devir talebi, tapu bağış harcı için öngörülen tutarın ödenmesiyle beraber tamamlanır.
Tapusuz taşınmazlar, satış ve devir bakımından taşınır mal hükmündedir. Taşınır mallar, ancak zilyetliğin alacaklıya devri suretiyle devredebilir ve bu nedenlerle; taşınır mal hükmünde olan tapusuz taşınmazlar da zilyetliğin alacaklıya devri suretiyle satış ve devir konusu edilebilmektedir.
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri