Biyografi, kişisel hayatı konu alan bir yazı türüdür. Yazar, sporcu, devlet lideri, din görevlisi ve daha birçok kişi hakkında biyografi yazılabilir. Biyografiye konu olan kişinin hayatı olduğu gibi yazıya aktarılır. Yalan veya abartılı bilgiler biyografi içerisinde yer almaz.
BİYOGRAFİ (YAŞAM ÖYKÜSÜ)
Edebiyat, sanat, spor, siyaset, iş dünyası gibi alanlarda tanınmış insanların bütünüyle hayatlarını, eserlerini, başarılarını okuyucuya anlatmak amacıyla yazılan inceleme yazılarına “biyografi (yaşam öyküsü, hayat hikâyesi)” denir. Eskiden bu tür yazılara tercüme-i hâl denirdi.
Biyograilerin tarihin daha iyi anlaşılmasında belge özelliği gösterebileceği ihtimali unutulmamalıdır. İlk biyografi örneği eski Yunan'da Plutarkhos tarafından kaleme alınırken, bizdeki ilk örnek Ali Şir Nevâî'nin Mecâlisü'n- Nefâis'idir.
Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir. Bir biyografi, aynı zamanda, aile üyeleriyle olan ilişkilerin yanı sıra, öznenin çocukluğundaki önemli olayları ve bunların yetiştirilmelerini nasıl etkilediğini de kaydedebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Türleri. Bilimsel biyografi(Monografi): bireyin hayatının eleştirisel bir tutumla, araştırma ve incelemelere dayalı olarak anlatıldığı biyografi türüdür. Biyografik roman: Kişinin yaşıyormuş gibi ve roman kurgusuyla anlatılıp kişisel özellikleri ve hayatının tanıtıldığı biyografi türüdür.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Yaşamı yazılan kişinin kendisi tarafından değil, onunla ilgili araştırma yapan, bilgi ve belgelere ulaşan veya onun yaşamına yakından tanıklık etmiş kişiler tarafından kaleme alınır.
Yazılmış birçok tezkire örneği vardır ve bu tezkireler sayesinde çok sayıda bilgiye ulaşma imkanı sağlanmıştır. Tezkirelerin benzediği bir tür ise biyografi olarak bilinir. Divan edebiyatında yer alan tezkireye karşılık olarak günümüzde kullanılan biyografi eşdeğer tutulabilir.
Hayat hikâyesi veya yaşam öyküsü de denir. Eski edebiyatımızda bu türe tercüme-i hâl denirdi. Divan edebiyatında biyografi türüyle benzerlik gösteren eserlere tezkire denir.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir insanın yaşamındaki olayların belirli bir sıraya göre anlatıldığı edebiyat türüdür. Kişinin kendi hayatını anlattığı yazılara otobiyografi, divan edebiyatında şairlerin yaşam hikâyesini anlatan eserlere de tezkire denir.
Bir insanın yaşamından kesitler sunan ya da tüm hayat hikayesini anlatan yazılı eserler biyografi denir. Kişinin kendi yaşamını anlatmasına ise otobiyografi denir.
Metin türleri nelerdir? Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Bütünüyle bireyin hayatındaki gerçekliği konu edinir. Kişinin iş yaşamındaki başarısı, özel hayatı ve benimsediği değerler biyografinin içeriğinde yer edinir. Biyografide kronolojik sıra takip edilebilir, sade ve açık bir dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali bir kişi değil, yazarın kendisidir.
Biyografi Nedir Kısaca
Bir kişinin hayatını anlatmayı konu alan edebiyat türüdür. Tür olarak kurgusal olamaz tamamen gerçekliği içerir. Tam olarak kişinin hayatındaki gerçekleri konu alır. Ün sahibi kişinin iş yaşamında gösterdiği başarı, özel hayatı ve inandığı değerler biyografinin içeriğinde yer bulur.
Giriş kısmı: Biyografinin ilk kısmı olan giriş kısmında, biyografisi yazılacak bireyin doğumundan doğmuş olduğu yere kadar remel bilgilere yer verilmektedir. Kişinin ebeveynleri, soy ağacı ve etrafı hakkındaki bilgilere değinilmektedir.
Türkçede aynı anlamı karşılamak üzere "hal tercümesi (terceme-i hal)," "biyografya," "yaşam öyküsü" ve "hayat hikayesi" kullanılmıştır. Portre, profil, özgeçmiş, terceme, vefeyat, kısa biyografi, monografi ve otobiyografi, biyografiyle ilişkili terimlerdir.
* Edebiyatta biyografinin eski adı Tercümei haldir.
Kurgulanmış otobiyografi veya oto kurgu türünde yazar, hikayesini belgesel niteliğinde bir gerçek olarak değil, kurgu biçiminde sunar.
Biyografi, aynı zamanda edebiyatımızda yaşam öyküsü olarak da bilinmekte olan bir yazı türüdür. Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür. Bir alanda üne sahip olan ve tanınmış kişilerin hayatlarını, başarılarını anlatmak için yazılan bir yazı türüdür.
Biyografi kitabı yazarın farklı kişilerin hayatını anlatmış olduğu bir kitap türüdür. Otobiyografi kitap türü ise yazarın bizzat kendi hayat hikayesini aktardığı kitap türü olarak bilinmektedir.
➡ Gerçekçi ve tarafsız bir dil kullanılır. ➡ 1.kişi ağzından yazılır.
Bir kimsenin kendi hayatını anlattığı yazı türüne otobiyografi (öz yaşam öyküsü) denir. Otobiyografide anlatıcı birinci kişiyken biyografide üçüncü kişidir.
Biyografik roman, çağdaş veya tarihsel bir kişinin hayatının kurgusal bir şekilde aktarılmasını sağlayan bir roman türüdür. Bu tür roman, bir kişinin yaşamı boyunca yaşadığı deneyimlere, tanıştığı kişilere ve karşılaştığı olaylara odaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri