CEVAP; Biyografi kesinlikle nesnel yazılır.
Otobiyografi de kişinin kendi yaşamını anlattığı bir tür yazı biçimidir. Bu yazı biçimi hem edebi yazı türlerine girer hem de nesnel anlatıma sahiptir.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Biyografi, kişisel hayatı konu alan bir yazı türüdür. Yazar, sporcu, devlet lideri, din görevlisi ve daha birçok kişi hakkında biyografi yazılabilir. Biyografiye konu olan kişinin hayatı olduğu gibi yazıya aktarılır. Yalan veya abartılı bilgiler biyografi içerisinde yer almaz.
İlgili 21 soru bulundu
Biyografinin Amacı Nedir? Biyografinin amacı, başka bir kişinin hayatını izleyiciyle paylaşmaktır. Bir yazar, öznenin hikayesini ilginç bulduğu veya bugünün hayatı için geçerli olan temalara sahip olduğu için bir biyografi yazmayı seçebilir.
Biyografi Nedir Kısaca
Bir kişinin hayatını anlatmayı konu alan edebiyat türüdür. Tür olarak kurgusal olamaz tamamen gerçekliği içerir. Tam olarak kişinin hayatındaki gerçekleri konu alır. Ün sahibi kişinin iş yaşamında gösterdiği başarı, özel hayatı ve inandığı değerler biyografinin içeriğinde yer bulur.
Biyografi, aynı zamanda edebiyatımızda yaşam öyküsü olarak da bilinmekte olan bir yazı türüdür. Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür. Bir alanda üne sahip olan ve tanınmış kişilerin hayatlarını, başarılarını anlatmak için yazılan bir yazı türüdür.
Öyküleyici anlatım
Daha çok roman, hikâye, anı, gezi, biyografi, otobiyografi, tiyatro... gibi eser türlerinde kullanılır.
Biyografilerde anlatılan kişinin hayatının yanı sıra eserleri, kişiliği, görüşleri de ele alınır. Anlatılan kişinin doğduğu yer, çocukluğunun geçtiği ortam, öğrenim hayatı, çalıştığı yerler, kişiliği, kendine özgü davranışları, başarılı olduğu alanlar ve eserleri anlatılır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Biyografi, bir kişinin hayatının çeşitli yönleriyle anlatıldığı edebi türdür. Biyografiler, bilimsel çalışmalarda sıklıkla kaynak olarak kullanılmaktadır.
Tür şeklinde gerçekliğe dayanan bu yazı, kurgusal olamaz. Tamamıyla kişinin hayatındaki gerçeklik konu edinir. Bireyin iş hayatındaki başarısı, benimsediği değerler ve özel yaşamı biyografinin içeriğinde yer edinmektedir. Biyografide kronolojik sıra, takip edilmelidir.
Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır. Yazarın kendinden söz ederken nesnel olması zor olduğundan otobiyografi yazmak güçtür.
Kişiyi tüm yönleriyle tanıtır. Kişinin önemi, değeri, benzerlerinden farkı belirlenmelidir. Öznel bir tutum izlenmemeli, kişinin yaşamı aşırı yerme ve övmelerden uzak tutulmalıdır. Açık, sade bir dil kullanılır.
Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark otobiyografinin kendi hayatını kendisi yazması; biyografinin ise bir yazarın başka birinin hayatını yazması olmasıdır.
Özellikle biyografi ve gezi yazısı gibi türlerde tanıtım amaçlı kullanılan betimleme; roman, hikaye gibi türlerde ise sanatsal amaçlarla kullanılır. Betimleme bir yer, kişi, nesne ya da varlıkla ilgili olabilir.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.
Doğumdan günümüze ya da doğumdan ölüme kadarki süreçte geçen önemli detayların kaleme alındığı otobiyografi, gelecek için tarihi belge niteliği de taşır.
➡ Gerçekçi ve tarafsız bir dil kullanılır. ➡ 1.kişi ağzından yazılır.
Metin türleri nelerdir? Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Bir insanın yaşamından kesitler sunan ya da tüm hayat hikayesini anlatan yazılı eserler biyografi denir. Kişinin kendi yaşamını anlatmasına ise otobiyografi denir.
Biyograilerin tarihin daha iyi anlaşılmasında belge özelliği gösterebileceği ihtimali unutulmamalıdır. İlk biyografi örneği eski Yunan'da Plutarkhos tarafından kaleme alınırken, bizdeki ilk örnek Ali Şir Nevâî'nin Mecâlisü'n- Nefâis'idir.
Tür olarak gerçekliğe dayanan biyografi, kurgusal olamaz. Bütünüyle bireyin hayatındaki gerçekliği konu edinir. Kişinin iş yaşamındaki başarısı, özel hayatı ve benimsediği değerler biyografinin içeriğinde yer edinir. Biyografide kronolojik sıra takip edilebilir, sade ve açık bir dil kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri