Biyografi okumak, elde edilmiş başarıların, başarısızlıkların ve yaşanmış tecrübelerin içine dalmamıza olanak sağlar. Biyografilerden sadece, bu insanların yaptıkları iyi şeyleri öğrenmeyiz, aynı zamanda yapamadıklarını da öğreniriz.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Bütünüyle bireyin hayatındaki gerçekliği konu edinir. Kişinin iş yaşamındaki başarısı, özel hayatı ve benimsediği değerler biyografinin içeriğinde yer edinir. Biyografide kronolojik sıra takip edilebilir, sade ve açık bir dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali bir kişi değil, yazarın kendisidir.
Biyografi, kişisel hayatı konu alan bir yazı türüdür. Yazar, sporcu, devlet lideri, din görevlisi ve daha birçok kişi hakkında biyografi yazılabilir. Biyografiye konu olan kişinin hayatı olduğu gibi yazıya aktarılır. Yalan veya abartılı bilgiler biyografi içerisinde yer almaz.
Biyografi kurgusal değildir, tamamen gerçek olayları ve kişilerin özelliklerini içerir. Biyografide genellikle kronolojik sıra takip edilir, sade ve açık bir dil ile kaleme alınır. Bir kişinin yaşamının bir başkası tarafından yazılması ile ortaya çıkan edebi türdür.
İlgili 23 soru bulundu
Biyografi, başka bir kişinin hayat hikayesinin ayrıntılı bir üçüncü şahıs hesabıdır. Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir.
Kişinin kendisini tanıttığı kısa ve özlü sözlere biyografi denir. Profil fotoğrafının altında yer alan bu sözler, bazen bir dizeden, bazen bir filmden ya da kitaptan alıntı olur. Bazıları ise biyografi kısmına sevgilisine özel sözler yazarak onu ne kadar sevdiğini göstermek ister.
Biyografi okumak, aynı zamanda, bu tarihsel figürün yaşadığı dönemdeki çevresel ve sosyal koşulları okumak anlamına da gelir. Bazen kahramanları aracılığıyla, tarihsel olayların kendisinden daha fazla tarih öğreniriz. Tarih bilmek, mevcut zaman ve etrafımızı saran mevcut her şeyi anlamamıza yardımcı olur.
Biyografiler sanat, politika ve diğer alanlarda belge niteliği taşır; edebiyat ve siyaset tarihine ışık tutar. Biyografilerde bazen anılardan yararlanılır.
Biyografik öğrenme, hem bireyin yeni deneyimleri belirli kişisel geçmiş deneyimlerin kendine referanslı “mimarisi” ile bütünleştirdiği inşacı bir başarıdır hem de özneleri yetkin ve aktif olarak kendi sosyal dünyalarını şekillendirip değiştirebilecek hale getiren sosyal bir süreçtir.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Biyografinin özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir; - Öyküleyici anlatım biçiminden faydalanılmaktadır. - Açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır. - Biyografideki amaç, bireyin bütün yönleriyle tarafsız şekilde tanıtılmasıdır.
➡ Gerçekçi ve tarafsız bir dil kullanılır. ➡ 1.kişi ağzından yazılır.
Temelde biyografi kişiyi anlatır, ancak bu kişinin yaşadığı dönem ve mekan da ister istemez kişinin hayatında belirleyici olduğu için; aslında bir tarihsel sürece de tanıklık etme şansına sahip olursunuz.
Yazarın yaşamını yansıtan veya yaşamından beslenen yazı türleridir. Bu yazı türleri arasında hatıra, gezi yazısı, biyografi, otobiyografi, mektup ve günce öne çıkmaktadır.
Biyografinin Özellikleri
Kronolojik sıra izlenebilir. Kişiyi tüm yönleriyle tanıtır. Kişinin önemi, değeri, benzerlerinden farkı belirlenmelidir.
1- Yaşamı yazılan kişinin kendisi tarafından değil, onunla ilgili araştırma yapan, bilgi ve belgelere ulaşan veya onun yaşamına yakından tanıklık etmiş kişiler tarafından kaleme alınır. 2- Tarafsız ve gerçekçi olunmalıdır. 3- Bilgi, belge, tanık ve kanıtlara dayandırılmalıdır.
İlk biyografi örneği eski Yunan'da Plutarkhos tarafından kaleme alınırken, bizdeki ilk örnek Ali Şir Nevâî'nin Mecâlisü'n- Nefâis'idir.
Denzin (1989a), biyografik metodu, bir bireyin yaşamında dönüm noktasını betimleyen yaşam dokümanlarının toplanması ve bunların kullanılması olarak tanımlar. Bu çalışmalar, önemli yaşamlar, daha önemsiz yaşamlar, engelli yaşamlar, kısa kesilen yaşamlar ya da olağanüstü yaşamları keşfeder.
Bir insanın yaşamından kesitler sunan ya da tüm hayat hikayesini anlatan yazılı eserler biyografi denir. Kişinin kendi yaşamını anlatmasına ise otobiyografi denir. 7. sınıflar için biyografi ve otobiyografik konusu ayrıntılarıyla anlattık. Türk Edebiyatında otobiyografiden çok biyografik eserler yazılmıştır.
Öncelikle yazılan herhangi bir biyografi, gerçekleri dile getirmeli ve sağlam kanıtlara dayanmalıdır. Bununla birlikte biyografi yazarı, eserinde tarafsız davranmaya gayret göstermeli, biyografisi yazılan kişi hakkında kişisel duygu ve düşüncelere yer vermemelidir.
Biyouyumluluk, biyomalzemelerin çeşitli bağlamlardaki davranışlarıyla ilgilidir. Terim, bir malzemenin belirli bir durumda uygun bir ana bilgisayar yanıtı ile performans gösterme yeteneğini ifade eder.
Uygulamada bir kullanıcının profiline bakıldığında ilk dikkat çeken yerlerden birisi ise hakkında ya da biyografi tarafıdır. Instagram biyografisi kullanıcılar tarafından özelleştirilebilmekte; buraya iş unvanı, önemli tarihler ya da çeşitli sözler yazılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri