Normalden daha kirli ya da çok kirli tül perdeler, varsa makinenin suda bekletme programında 1 saat kadar çamaşır sodalı suda bekletildikten ya da leğen içinde çamaşır sodalı suda yine 1 saat bekletildikten sonra yıkanmalıdır.
Tül perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su tül perdenizin çok kırışmasına ve daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Çamaşır makinesinde, perdeler için uygun olan format, “Narin Yıkama” olarak bilinir. 30 derece olan bu format, sıcak su içermez ve “Elde Yıkama” özelliği ile perdeleri yıkar.
Bunun için tüllerin bekleyeceği suyun içine 2 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Bir gece öncesinden kaya tuzunun yer aldığı suda bekleyen perdeleri, ertesi gün 30 derece programda yıkayabilirsiniz. Bu yöntemi her ay denediğinizde, tül perdelerin sararmasını önleyerek yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Her derde deva sirkeyi perdelerinizi beyazlatırken de kullanabilirsiniz. Deterjan gözüne bir ölçü sirke ekleyerek perdelerinizi makinede yıkayabilirsiniz. Sirke sayesinde hem perdelerinizi beyazlatabilir hem yumuşacık olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Çok daha sıkı ve kalın dokunmuş kumaşlardan yapılan güneşlik perdeler yıkanırken de tül perdeden ayrı yıkanması gerekir. Güneşlik perdeler yıkanırken sık yapılan hatalardan birisi, yüksek ısı tercih edilmesidir. Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır.
Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz. Deterjan dozunu aşmayın. Üreticinin önerdiğinden biraz daha az toz koymak daha iyidir.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir. Eğer perdeler elde yıkanacaksa bu konuda banyolarda bulunan küvet kullanılabilir. Ancak yıkama sırasında kesinlikle sıcak su kullanılmaması gerekir. Ayrıca perdeler yıkanmasının ardından direkt olarak makineden çıkarılmalı ve asılmalıdır.
Perdenin türüne bağlı olarak normal perdeler 7-8 ayda bir yıkanmalıdır. Evinizde tütün kullanıyorsanız, dumanlar perdelerin üzerine siner ve kalıcı bir şekilde orda yer edinir. Bunun önüne geçmek için ise daha sık perde yıkamak zorundasınız. Eğer çalışıyor ve perde yıkamaya vaktiniz yoksa bu işi bize bırakın.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
LİMON TUZU YA DA SİRKE
Limon tuzu ya da sirkeli suya batırılarak birkaç saat bekletilir. Perdeleri karışımın içinde birkaç saat ya da gece boyunca bekletmenin ardından makinenizde ve hassas programda yıkayabilirsiniz. İlk yıkamanın ardından perdeler kar beyazı görünmüyorsa yıkamayı 2-3 kere daha tekrarlayabilirsiniz.
*Daha inatçı bir is lekesi ile karşı karşıya iseniz, büyük bir leğeni ılık suyla tamamen doldurun ve yarım su bardağı amonyak ekleyin. Amonyaklı suya perdenizi batırın ve yaklaşık 2 saat bekletin. Sonrasında çamaşır makinesinde hassas yıkama ayarında 30 veya 40 derecede yıkayın.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Vanish Kosla Tül Temizleyici, 2 kat beyazlatıcı formülü ile tüllerinizi ve dantel örtülerinizi tek yıkamada bembeyaz yapar ve parlatır. İs, kurum, sigara ve tüm zor lekeleri kolayca çıkarır. Çamaşır suyu içermediği için tüllerinizi kesinlikle yıpratmaz.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri