Yemek durumuna uygun olarak sofraya çift servis açılmaktadır. Davet sofralarında tabakların sağ tarafına kaşık, bıçak ve bardak, sol tarafına ise çatal, ekmek tabağı, tereyağı bıçağı konulmaktadır.
Yemekler daima sol taraftan servis edilir. Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek şekilde yada öne gelecek şekilde tabağın içinde bırakılmalıdır.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
İlgili 20 soru bulundu
Servis önceliğine göre çorbayı sağ taraftan servis eder. Özel bir servis usulü olduğu için şefin doldurduğu çorba kâsesini yardımcısı servis eder. Son kâseyi ise şef servis ederek servisi tamamlar.
Servis; Servis başlamadan önce masadaki oturum durumuna göre servis akışı planlanmalı, önce çocukların, sonra yaşlıların, sonrasında bayanların, en son olarak da ev sahibinin yemeği servis edilmelidir. Misafirler yerlerine oturduklarında, önce su servisi yapılmalı, sonra ekmek ve tereyağı/zeytinyağı bırakılmalıdır.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Çift servis nasıl açılır?” bulunmaktadır. Çift serviste tabağın ön kısmına su bardağı konulmalıdır. Şarap kadehi, su bardağının yan kısmına yerleştirilmelidir. Tuz ve baharatlıkların iki servis tabağının arasına konulması gerekmektedir.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Tepsi İle Taşıma
Tepsi sol el üzerinde,dengeli bir şekilde taşınmalıdır. Üzerine konulanların kaymaması için, tepsi üzerine bir kumaş peçete veya kağıt tepsi peçetesi yayılmalıdır. Tepside uzun, dengesiz şişe veya malzemeler taşınmamalı, sadece kısa şişeler taşınmalıdır.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Bu kişiler sürekli insanlarla iletişim içerisinde oldukları için iletişim becerileri kuvvetli olmalıdır. İnsanlarla iyi iletişim kurmaları önemlidir. Aynı şekilde müşterilerin isteklerini doğru bir şekilde anlamaları gerekir. Bunlarla beraber servis elemanı güler yüzlü ve saygılı olmayı ihmal etmemelidir.
Servis misafirin sol tarafından, sağ el ile gerçekleştirilir. Servis gerçekleştirilirken, saatin tersi yön dikkate alınır. Kullanılan takımlar, her yemekte farklılaşır. Tepsi ile servis yapılır ve tepsi sol el bileğinin üzerinde olur.
Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır. Ayrıca lokmalar büyük değil küçük küçük alınmalı ve çiğnenip yutulduktan sonra konuşulmalıdır. Genel sofra adabı gereği sofraya oturma ve sofradan kalkma zamanı ev sahibi veya ailenin büyüğüne göre ayarlanır.
Salonda temizlik ve düzenleme çalışmalarından sonra, müşteri masalarının hazırlanmasına sıra gelir. Bu hazırlık servis şekline, yiyeceklerin çeşitlerine, milletlerin servis yapma özelliklerine ve restoranın sınıfına göre değişir. Bu masa hazırlama işlemine “servis açma” veya “kuver açma” denir.
Salata tabağı servis tabağının sol üst köşesine gelecek şekilde konumlandırılmalıdır. Salata tabağı yoksa yerine ekmek tabağı konmalıdır. Sofrada salata tabağı bulunuyorsa sağ tarafına ekmek tabağı yerleştirilebilir. Bazı yemeklerin yenmeye uygun olmayan kısımları bulunur.
Bıçak sağ elde tutulurken bireyin işaret parmağı düz olacak şekilde bitim noktasına dayanıyor. Bıçağın sağ kısmı ise, işaret parmağı haricinde kalan dört parmak yardımıyla tutuluyor. Kullanıcıların aktif olarak sol elini kullanmaları halinde ise, bıçak kullanım aşamaları sol el ile uygulanıyor.
Peygamber efendimiz (sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli de taharette kullanmış ve bizlere de bunu öğütlemiştir. Bu nedenle sağ elle yemek ve içmek ve sol elle de taharette kullanmak sünnettir. Zaruret olmadıkça bunun aksini yapmamak gerekir. Allah insanın organlarını pek çok hikmetlerle yaratmıştır.
Sol el ile bir şeyler yeyip içmek haram değildir.
Ancak Peygamberimiz (asm)'in yemek adabına uymadığı için, yemek yeme edebine uymamış olur ve sevaptan mahrum kalır. Bu bakımdan küçük yaştan itibaren sağ el ile yemek yemeye kendimizi alıştırmak gerekir.
SOL EL İLE TAHARET ALIN
İslam dininin bir gerekliliği olarak taharetin sol el ile alınması tavsiye edilir. Fakat eğer sol elinizde taharet almanızı engelleyecek özel bir durum varsa tahareti sağ elinizle de alabilirsiniz.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için tabak yatay olarak ve sallanmadan taşınmalıdır. 3- Sıcak tabakla taşırken peçete kullanılmalıdır: Sıcak tabaklar eli yakabileceği için peçete üzerinde taşınır. Böylece tabağın eli yakması önlenir.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Cevap: Öğrenciler velisi veya bakıcısı tarafından servise bindirilecek en uygun yerden teslim alınır, dönüşte ise aynı şekilde veli veya bakıcısına teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri