Zenginleştirilmiş Ürün: Maddi ürünle birlikte sunulan ek yarar ve hizmetler bütünüdür. Yani ürün ya da hizmetin zenginleştirilmesidir.
– Zenginleştirilmiş ürün: Mamulle birlikte sunulan veya işletmenin pazarlama sisteminin sağladığı ek yarar ve hizmetler bütünüdür (Garanti süresi, bakım ve onarım hizmetleri gibi) (Şekil 11. 1).
Genişletilmiş ürün: Rakip ürünlerin sunduğu fayda, özelik ve içerikten faklılıklar sunan üründür. Tüketicinin arzusunu gerçeğe dönüştüren üründür. Potansiyel Ürün: Müşterileri elde tutmak ve kazanmak için ürünün gelecekteki büyütmesini ve modifikasyonlarını ifade eder.
Kotler'e (2003: 411) göre özellikli mallar 'lüks ürünler' olarak da bilinmektedir. Ünlü saat markaları, mücevher, spor arabalar bu sınıf içinde yer almaktadır. Bu ürünler için yapılan satın alma sürecinde tüketiciler genelde karşılaştırma yapmazlar.
Ürünler açısından değerlendirecek olursak;
Somut ürünler, görülebildiği, sunulabildiği ve dokunulabildiğinden, tüketicilerin veya hedef kitlenizin bu ürünlere ihtiyaç duyup duymadıklarını anlamaları genellikle kolaydır.
İlgili 21 soru bulundu
İlk bölüme “Öz Ürün” diyoruz. Öz ürün, ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır. Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
Soyut mallar (intangible goods), insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip üretilmiş “fiziki olmayan” ürünlerdir.
Tüketicinin geliri arttığında talebi azalan mallar ise fakir mal olarak adlandırılır. Patates, margarin gibi.
Bunlar, kolayda ürünler, beğenmeli ürünler, özellikli ürünler ve aranmayan ürünlerdir.
Dayanıksız mallar ise fayda sağladığında yok olan veya biten mallardır. Örnek vermek gerekirse mum, ekmek, şeker, yakıt vb. gibi mallar dayanıksız mallardır.
Bir ürünü çoğaltmak, ürünün kendisinin ötesine geçen maddi olmayan faydalar veya eklentiler dahil etmeyi içerir. Zenginleştirilmiş ürün oluşturmak için kullanılan özelliklere örnek olarak bir hizmetin ücretsiz teslimi veya evde kurulumu gösterilebilir.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Söz konusu olan bu stratejiler üç gruba ayrılır. Bunlar; Marka ve marka stratejisi, Ambalaj ve ambalaj stratejisi, Servis ve kalite stratejisi şeklinde sıralanmaktadır.
Zenginleştirme için ekmek, makarna, pirinç unu, bisküvi, kahvaltılık gevrekler sıklıkla kullanılır. Ayrıca, süt ürünleri, bitkisel yağlar, tuz, şeker, bebek mamaları, soya ve balık sosu gibi besinler zenginleştirme için tercih edilen besinlerdendir.
Güçlendirilmiş, Zenginleştirilmiş Gıda Ne Demek? Besinlerde işlenirken kaybedilen ögelerin gıdaya yeniden eklenmesine zenginleştirme adı veriliyor. En yaygın görülen mikro besin ögelerinin gıdalara eklenmesinin esas alındığı işlemler 1900'lü yılların başından bu yana yapılıyor.
Ürün açıklaması alanından ürün sayfasında yer almasını istediğiniz detay bilgilerin girişini yapmalısınız. Ürün açıklamaları; ürünün içeriği, kullanım koşulları, hammaddesi gibi bilgiler içermelidir. Tekil ürün girişi yaparken bu bilgileri alt alta yazmalısınız.
Ekonomide insanların ihtiyaç ve isteklerini gidermek için alınıp satılan somut araçlara mal veya emtia denir. Hizmetten farklı olan malların dağıtımı yapılabilir, mallar el değiştirebilir ve üreticiden tüketiciye aktarılabilir. Mallar, pazar türlerine göre tüketim ve endüstriyel mallar olarak sınıflandırılır.
1- Sıradan (rutin) mallar (Staple goods): Gündelik, her zaman alınan, tüketicilerin rastgele almaya alışkın oldukları ürünlerdir. Ekmek, süt, ketçap vb. 2- Dürtüsel (içtepisel) mallar (Impulse goods): Tamamıyla plansız olarak satın alınan ürünlerdir.
Tüketim malları hizmetlere göre(ör. tıbbi hizmetler), dayanıksız tüketim malları (ör. gıda), yarı-dayanıklı tüketim malları (ör. giysi) ve dayanıklı tüketim mallarına (ör. otomobil) ayrılır.
Serbest Mallar
İnsan açısından hayati önem arz ediyor olmasına rağmen, ihtiyaç duyulduğu anda ve herhangi bir bedel ödenmeksizin veya çaba harcanmaksızın elde edilebilen, dolayısıyla herhangi bir maliyeti ve fiyatı olmayan mallara verilen addır (örneğin, hava, güneş ışığı).
Klasik lüks mallar arasında haute couture giysiler, aksesuarlar ve valizler bulunur. Birçok pazarda, örneğin otomobiller, yatlar, şarap, şişelenmiş su, kahve, çay yiyecekler, saatler, giysiler, mücevher ve yüksek kaliteli ses ekipmanının lüks versiyonları dahil olmak üzere lüks bir segmenti vardır.
Araba – benzin ilişkisi, tamamlayıcı mal örnekleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
Markası, hacmi, fiyatı, görünüşü veya öbür bazı nitelikleri ile stok ve kod numarasıyla ayırt edilebilen belirgin bir ürüne ürün kalemi denir.
Kısacası spor ürünü, tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmeye yönelik olarak pazara sunulan ve değişim konusu olan fiziksel bir obje, hizmet, insan, yer, organizasyon, fikir veya bunların karması olan herhangi bir şeydir.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen somut nesnelere mal denir. Ekmek, şeker, kalem, elbise, otomobil, buzdolabı vs. birer maldır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilen işlere hizmet denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri