Ultrasonda çok yüksek riskli nodülleri saptanan kişilere tiroid biyopsisi yapılmaz. Tiroid iltihabı olan hastalara tiroid biyopsisi yapılmaz.
Biyopsi yaptırmazsanız ve nodülde kanser varsa tedavide gecikme olacağı için kanserin yayılmasına neden olacağınızı unutmayınız. Biyopsi ameliyat olacak nodülü olan hastalarda da ameliyat öncesi mutlaka yapılmalıdır. Ameliyat öncesi nodülün kanser olduğu anlaşılırsa ameliyat ona göre yapılır.
Biyopsilerin Riskleri
Biyopsi yerinde enfeksiyon: Biyopsi sebebiyle enfeksiyon konusunda herhangi bir risk bulunmamaktadır. Biyopsinin yapılması için kullanılan iğneler steril olduğu için hastalar herhangi bir enfeksiyonla karşı karşıya kalmamaktadırlar.
Özellikle kanser tanısı için uygulanan biyopsi; meme, beyin, tiroit gibi vücudun farklı bölgelerinden alınan doku parçasının patolojik inceleme ile kesin sonuca ulaşmasıdır. Biyopsi için vücudun farklı bölgelerinden alınan doku; inceleme, tetkikler yapma, hastalık şüphesi bulunan bölgeden hücre alınması işlemleridir.
-Böbrek biyopsisi öncesinde kanama riskini artırabilen ilaçların en az 7-10 gün önce kesilmesi gerekir. Biyopsiden 6 saat önce yeme ve içme kesilmeli, düzenli olarak kullanılan kalp ve hipertansiyon ilaçları çok az miktarda suyla alınmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Hastanın aç olması gerekmiyor; hafif tok olması tercih ediliyor. Biyopsi sonuçları genellikle birkaç gün içinde hazır oluyor.
Biyopsi yöntemine göre yapılan işlemler farklılık gösterse de çoğunlukla biyopsi işlemi yaklaşık olarak 15 dakika kadar sürer ve sonrasında dikiş atmaya gerek olmaz.
Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir. Bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır. Hasta bir süre hastanede gözlem altında tutulacaktır.
Meme muayenesinde şüpheli bulguların el muayenesi ile saptanamadığı durumlarda, iğne biyopsi yapılabilir. Biyopsinin radyoloji kliniğinde, görüntüleme yöntemleri rehberliğinde yapılması uygundur. İğne biyopsi işlem süresi farklı yöntemlere göre değişmekle birlikte yaklaşık 20-40 dakika sürebilir.
Biyopsi işlemi genellikle korku uyandırmaktadır ancak işlem sırasında kullanılan iğneler çok incedir. Bu nedenle çoğu zaman lokal anestezi olmadan ve önemli bir rahatsızlık oluşturmadan kolayca uygulanabilir.
HASTA VE YAKINLARINA DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Biyopsi ile hastalığın yayılacağına dair bilimsel veriler yoktur.
Biyopsi yerinde nelere dikkat etmeliyim? Biyopsiden önce, iyileşen biyopsi bölgesinin bakımı hakkında ayrıntılı talimatlar alacaksınız. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması genellikle yaklaşık bir hafta sürer.
Meme biyopsisi hakkında bilinmesi gereken diğer bir konu ise acı verici bir işlem olmamasıdır. İğneden dolayı hafif bir rahatsızlık, basınç veya çekme hissi duyulmasının yanı sıra meme biyopsisi, şiddetli ve dayanılmaz ağrılar yaratmayan bir işlem olarak bilinmektedir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Biyopsi işlemi kanser gibi kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin oluşturduğu yapıların kesin tanısına yönelik olarak yapılan en önemli yöntemdir. Biyopsi işlemi ile kanser hastalığı arasında belirgin bir ilişki olsa da bu durum biyopsi işleminin sonucunun her zaman kanser ile sonuçlandığı anlamına gelmez.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Patolog patoloji raporunu biyopsi alındıktan veya ameliyat yapıldıktan sonraki 2-5 gün içinde doktora gönderir. Ancak bu süre bazen 10 güne kadar da uzayabilir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Tiroid biyopsisi sonrası ağrı olur mu? İğne küçük de olsa işlem sonrası hafif bir ağrı olabilir. Birkaç saat içinde geçer ancak yine de gerekirse ağrı kesici alınabilir. Genellikle ertesi güne bir problem kalmaz.
Hasta ağrı veya rahatsızlık hisseder ise ağrı kesici kullanabilir. Ancak özellikle kan sulandırıcı etkisi olan aspirin almamaya dikkat etmelidir. Kalın iğne biyopsisi kesin sonuç verir mi? Kalın iğne biyopsisi %95 doğruluk oranına sahip, güvenilir bir yöntemdir.
Biyopsi işleminden sonra takip, işlemin riskine göre değişir. Genellikle birkaç saat gözlem gerekebilir. İğne giriş yerinde kesi ve dikiş olmadığından yara iyileşmesi hızlı olur ve buradaki pansuman yaklaşık 3 gün sonra çıkarılıp banyo yapılabilir.
Biyopsiden sonra gelişen “ağrı”, hafif ağrı kesicilerle tamamen ortadan kaldırılabilir. Biyopsi bölgesindeki nodül içerisinde gelişen bir “kanama” kendini şişlik ve gerginlik hissi yanında bir ağrı ile belli eder. Bu durumda, biyopsiyi yapan hekime başvurmak ve gerekli tıbbi desteği almak uygun olur.
Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
Biyopsi işlemi sonunda hastaya verilen materyaller patolojiye götürülerek teslim edilir. Patoloji sonucu sadece Patoloji bölümünden alabilmektedir. Sonuç alma süre bilgisi Patoloji bölümü çalışanları tarafından size bildirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri