Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu sebeple iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikâh kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Diyanet, inanışın hiçbir dini dayanağı olmadığını belirtiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bu konu çok sık soruluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı geçtiğimiz yıllarda bu inanışın bir hurafe olduğunu, çiftlerin yılın diledikleri bir günü ve saatinde evlenmelerinde hiçbir mahsur olmadığını açıkladı.
Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramları kast edilerek “İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikâh kıyılmaz.” denilmektedir. Bu sözün dinî yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Bu, İslâm'dan önce Cahiliye Araplarında yaygın inanıştı.
Yukarıda da bahsedildiği gibi evlilik için Ramazan ayının bitmesini beklemeye gerek yoktur, düğünle ilgili dini açıdan bir kısıtlama da bulunmamaktadır.
Arefe gününüde içine katarsak Ramazan bayramı ve Kurban bayramı arası 70 gündür...
İlgili 24 soru bulundu
Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Âişe (r.a.) iki bayram arasında yer alan Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikâh, 73 [1423]). Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
a) Bayram günü cuma gününe tevafuk ederse, Şafii mezhebindeki en sahih görüşe göre, cuma namazı belde halkından sakıt olmaz, kılmaları gerekir. Fakat köylerden beldeye gelenlere farziyeti düşer. İsteyen cuma namazını beklemeden ve kılmadan gidebilir.
Kurul, “İki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna, gençler için 'müjde' niteliğinde bir cevap vererek, “Söz konusu inanışın hiçbir dini dayanağı yok” açıklamasını yaptı. “İki bayram arasında düğün ve nikâh yapılmasının dinen mahzuru yok” denilen açıklamada, “Hz.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmalarının İslam Dini'nde uygun görülmeyerek günah sayıldığını söyledi.
Bir önceki soru için ve resmi tatillerde nikah kıyılır mı için olumlu dönüt almak mümkündür. Aslında normal olan nikahın mesai saatleri içerisinde kıyılmasıdır. Yine de belediyede hafta sonu ve resmi tatillerde nikah kıyılabilir mi hakkında bir engel olmadığını söylemek mümkündür.
O da cuma günü. Yani Ramazan veya Kurban Bayramı cuma gününe rast gelir, düğün de bugünlerde yapılırsa; bu arada nikâh kıyma ile meşgul olunur da cuma namazına yetişememe gibi bir tehlike baş gösterirse, o saat içinde nikâh kıymak caiz olmaz.
BAYRAMDA CİNSEL İLİŞKİ GÜNAH MIDIR? Diyanet İşleri'nin açıklamasına göre Bayramda eşlerin cinsel ilişkiye girmelerinde bir engel yoktur. Oruç, imsak (fecr-i sadık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır. Yani oruç gündüz tutulur.
“İki bayram arası nikâh kıyılmaz” uydurması; delilsiz bir söz olmanın ötesinde bizzat Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in fiiliyle reddedilmiş bir görüştür de.
Kişilerin evlenirken dini tören yapma özgürlükleri elbette vardır ama bunun eskisi gibi resmi nikâhtan sonra yapılması en doğrusudur. Hatta müftüler, resmi nikâhtan hemen sonra devreye girebilir, böylece de her iki nikâh pekâlâ aynı anda kıyılabilir.
Resmi nikah yalnızca bir kez yapılabildiği için ikinci düğünde nikah töreni “temsili nikah” ile mümkün olabiliyor.
Mayıs: Baharın başlangıcı olan Mayıs ayı da iyi olmayan enerjiler olduğuna inanılırdı. O yüzden bu ay çok fazla evlenmek için tercih edilmezdi. Haziran: Yazın başlangıcı bu ay, neredeyse en zor nikâh tarihleri bulunan bir aydır. Enerji açısından bakıldığında ise haziran, keşkelerden uzak bir ay olarak bilinir.
İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
İlişkide zina olması için cinsel ilişki olması gerekir. Bunun dışında “el zinası”, “göz zinası” gibi ifadeler hakiki değil mecazi anlamdadır ve sakındırma amaçlıdır. “Arkadaşlık”, “flört”, “birlikte yaşama”nın kendisi değil; bu tür bir ilişkide cinsel ilişkiye girmek zinadır.
İslam'a göre düğün yapmak caizdir.
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
Resmi şekilde kıyılan nikahla birlikte kadınlar yasal olarak koruma altına alındıkları için hocalar imam nikahını ya resmi nikah gününde ya da sadece üç gün önce kıyılmasını tavsiye ederler. Sadece resmi kılınan nikahla da çiftler evlenmiş ve birbirlerine helal olurlar.
Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum'a, 40 [865]); “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.”
Mazeretsiz üç Cumaya gitmemek münafıklık alametidir. Bir ülkede Cuma kılmanın şartları yoksa, yine de Cuma günü, cemaate gitmek lazımdır. Salih imamın bulunduğu camiye Cuma kılmak için sebepsiz gitmemek münafıklık alametidir. Bir çeşit bölücülük olur.
Hadislerde cuma namazının önemi anlatılmış, bilerek ve hiç bir mazereti olmadan cumaya gitmeyenlerin münafık özelliği taşıyacağı ifade edilmiştir. Bunlar cumanın önemini anlatmak içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri