KOMÜNİTE DÜZEYİNDE BİYOÇEŞİTLİLİK Komünitedeki türlerin çok küçük bir oranı baskın veya dominant konumdadır (baskın türler; çok sayıda bireye, büyük biyokütleye, yüksek verimlilik hızına, ya da önemlilik değeri yüksek diğer özelliklere sahiptir).
Örneğin bir ormanda bulunan farklı ağaç türleri, bu ağaç türlerinde veya çevresinde yaşayan canlılar, bu ağaç türlerinin köklerinin bulunduğu toprakta yaşayan bakteriler ve mantarlar bir biyolojik komüniteyi oluşturur.
Popülasyonlar doğada diğer canlılardan bağımsız olarak yaşayamaz. Sürekli birbirleri ile iletişim halindedirler. Aynı alan içerisinde birbiriyle ilişkili tüm popülasyonların oluşturduğu topluluğa komünite denir.
✔ Komünite: Bir alan ya da habitat içerisinde bulunan tüm popülasyonların oluşturduğu topluluktur. ✔ İndikatör (gösterge) tür: Bir komünitedeki çevre değişikliklerinden çok çabuk etkilenin türdür. Örneğin, Alabalıklar temiz ve oksijeni bol sularda yaşar.
Komünite : Belirli bir alandaki populasyonlardan oluşan topluluktur. Ekosistem : Belli bir alanda canlı ve cansız çevrenin oluşturduğu bütündür.
İlgili 28 soru bulundu
Biyotik bileşenler: Bir ekosistemde bulunan canlı organizmaları içerir. Bunlara hayvanlar, bitkiler veya mikroorganizmalar dahildir. Bir ekosistemin biyotik bileşeni üç gruba ayrılır: Üreticiler, bitkiler gibi tüm ototrofları (kendi besinlerini kendileri üreten canlılar) içerir.
Karasal ekosistem dediğimiz orman, dağ, ova, vadi, mağara ve benzeri gibi karasal alanları kapsar. Su ekosistem ise tuzlu ya da tatlı sulardan meydana gelen ekosistemlere verilen isimdir. Örneğin denizler, bataklıklar, okyanuslar, akarsular su ekosistemine örnektir.
Komüniteyi oluşturan farklı türlerin zenginliğine tür çeşitliliği denir. Tür çeşitliliği ve bu türlerin sahip olduğu gen çeşitliliği ise; biyolojik çeşitlilik olarak adlandı- rılır.
Komünite, belirli bir alanda karşılıklı ilişkiler yaşayan, çeşitli hayvan ve bitki türlerinin meydana getirdiği topluluğa verilen isimdir. Popülasyonlar tabiatta diğer canlılardan bağımsız biçimde yaşayamazlar. Popülasyonlar sürekli birbirleri ile iletişim halinde bulunurlar.
Ünite 2: Komünite ve Popülasyon Ekolojisi.
3- Komünite : •Aynı alan içerisinde birbiriyle ilişkili tüm popülasyonların oluşturduğu topluluğa denir. (Kısaca: Birden fazla popülasyonun oluşturduğu topluluktur.) Örnek: Bir gölde bulunan balıklar, kurbağalar, bitkiler, böcekler ve bakteriler o gölün komünitesini oluşturur.
komüniteler popülasyonlardan daha büyük canlı topluluklarıdır -Ekosistem: Belirli sınırlar içinde etkileşim halinde bulunan farklı türden canlı toplulukları ile bu canlıları içinde barındıran cansız çevreye denir.
-Popülasyon: Belirli bir yerde, belirli bir zamanda bulunan, aynı tür içinde yer alan canlılar topluluğuna popülasyon denir. -Komünite ekolojisi: Popülasyonlar arasındaki avcılık, rekabet gibi etkileşimlerin komünite yapısı üzerindeki etkilerini inceler. Bir komünite içerisinde başka komüniteler de bulunabilir.
Komünite: Belirli bir alanda yaşayan ve birbirleriyle etkileşim halinde olan çeşitli türlere ait bireylerin oluşturduğu topluluğa denir.
Belirli bir zamanda belirli bir yaşam alanında bulunan, aynı habitatı paylaşan, tek bir türe ait bireylerin meydana getirdiği topluluğa popülasyon denir. Fethiye'deki kardelen çiçekleri, Kırklareli'ndeki meşe palamutları, Nazik Gölü'ndeki alabalıklar popülasyona örnek verilebilir.
Baskın tür: Ekosistemde en fazla bulunan tür. Süksesyon: Çevre koşulları ile baskın türün değişmesidir. Komünite: Belirli bir bölgede yaşayan popülasyonların tümüdür.
Bir klimaks komünitesi, insan veya yangın veya benzeri bir müdahele olmadan ardıcıllığın var olabilen son aşamasıdır. Klimaks komünite adı verilen bu düzen ve denge oluşturan topluluğun, üyelerinin etkileşim ağlarına başka hiçbir canlıyı kabul etmemesi kadar karmaşık hale gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Asalaklık veya parazitlik, parazitik hayatın herhangi bir şeklini benimsemiş bir organizmanın göstermiş olduğu parazitlik eylemidir. Bir asalak üzerinde yaşadığı canlının besinine ortak olarak yaşamını sürdürür. Besine ortak olması ise üzerinde yaşadığı canlının zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olur.
Kararlı ve dengeli bir komünite (klimaks) olana kadar baskın türlerin aşamalı olarak birbirinin yerini almasına süksesyon (sıralı değişim = ardıllık) denir.
Belirli bir amaca göre belirlenmiş hayvan topluluğu popülasyonu oluşturur. Bir köydeki 150 koyun, bir kümesteki 100 tavuk, bir ülkedeki tüm atlar, bir şehirdeki tüm köpekler, bir akvaryumda yaşayan 10 balık popülasyonumuzun boyutlarını oluşturabilir.
Ekoton, iki biyolojik topluluğun karşılaştığı ve bütünleştiği bir geçiş alanıdır. Dar veya geniş ya da yerel (örneğin bir tarla ile orman arasındaki bölge) veya bölgesel (örneğin orman ve otlak ekosistemleri arasındaki geçiş) olabilir.
çevresel koşullara sahip coğrafik bölgedir. Biyotop, komünitenin yerleştiği alan olarak da kabul edilir.
Yeryüzü ekosistemleri içinde en çeşitli, en dengeli, en düzenli, en istikrarlı ve en sağlıklı ekosistemler orman ekosistemleridir.
Ekosistemler farklı şekillerde gruplandırılırlar. Küresel ölçekte; karasal, tatlı su, denizel ve yapay ekosistemler olmak üzere dört ana gruba ayrılırlar.
✔ Ekosistem: Birden fazla komünitenin bir araya gelerek oluşturduğu cansız çevreyi de içine alan bölgedir. ✔ Biyosfer: Dünya üzerinde canlıların yaşayabildiği en büyük ekosistemdir. ✔ Habitat: Canlıların hayatsal faaliyetlerini doğal olarak sürdürebildikleri yaşam alanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri