Günlük kiralık evlere baskın oluyor mu yada polis basar mı - Eğer kimlik bildirimi yapılan kişi orada kalıyorsa tabiki polisin haberi oluyor ve baskın yapabilir. Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi nasıl yapılır - https://kbs.egm.gov.tr/ üzerinden emniyete bildirilir.
Unutmayın kurumsal bir işletmeye sahip olmayan fakat günlük kiralık daire hizmeti veren yerler yasal olmadıkları için herhangi bir denetime tabi tutulmuyor. Konaklayacağınız daire ve binada elektrik ya da gaz kaçağı gibi problemler de karşılaşabileceğiniz tehlikeler arasında olacaktır.
Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Almama Cezası
Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL'ye ulaşıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir.
Günlük kiralık ev sahipleri, müşterilerinin kimlik bilgilerini SMS'le emniyete gönderecek. Suçluların takibi kolaylaşacak. Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına alacak.
Günlük kiralık evlerin yasal olması için ev sahiplerinin gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapmış olması zorunludur. Bu durumda da ev sahiplerinden ruhsat fotokopisi, tapu fotokopisi, adres ve iskân belgeleri talep edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan "Diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir" dedi.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Türkiye'de yazlık evi günlük kiraya vermek konusu, Turizm Mevzuatı tarafından düzenlenmiştir. Bu mevzuata göre, kısa süreli turistik konaklamaları düzenlemek amacıyla belirlenen kurallara uyulması gerekmektedir. Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir.
Oteller yasa gereği tüm misafirlerinin kimlik bilgilerini alıp bulunduğu bölgeye göre jandarmaya ya da polise bildirmek zorunda. Böylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da görülebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin çekilmesi ise zorunlu değil.
Özellikle günlük ya da haftalık kiralanan evlerde fuhuş suçlarının işlenmesinin ardından düzenlenen yasada 18 yaşından küçük olanların ev kiralaması, otelde ebeveynlerin izni olmadan kalması mümkün değil.
Kısa süreli kiralama işleri ile uğraşan mükellefler, konut sahiplerine yapmış oldukları ödemeler üzerinden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadırlar.
Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler. Ancak alt kiraya verme yetkisi yoksa başkasına kiraya veremezler.
Kaydın tutulmasındaki amaç suç ve suçlularla mücadeledir. “Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanması ve yönetmeliğine göre otel, motel gibi geçici konaklama alanlarında kalanların kimlik bilgilerinin 5 yıl süre ile saklanır.”
En İyi Cevap. Herhangi bir mağduriyet yaşamazsınız. Bu kalmış olduğunuz günler içerisinde pansiyona bir baskın yapılıp sorgu sual geçirmediyseniz herhangi bir sorun yaşatmayacaktır.
Apart otelin iş yeri açma ruhsatı olmayan haline günlük kiralık daire de diyebiliriz. Ayrıca apart oteller ticari verimlilik bakımından konaklama amaçlı yapıldığından yaşam alanları dairelere göre daha küçüktür.
Türkiye'de Airbnb yapmak tamamen yasaldır fakat ev sahiplerinin çeşitli yasal mevzuatlara hakim olmas gerekir.
Cevap: Bir menfaati, başka cins bir menfaat karşılığı kiraya vermek caizdir. Evin kirası karşılığı olarak tarlayı kiralamak caizdir. Fakat, elbiseyi kiraya verip, kira olarak başka elbise almak caiz olmaz. Bir yeri, namaz kılmak için kiraya vermek caiz değildir.
Alt kiralama adı verilen bu kiralama modelinde kiracıların herhangi bir yasal hakları yoktur. Bu hakkın elde edilebilmesi ise esasında imkansız değildir. Bir yolla kiracı alt kiralama yapma hakkı elde edebilir. Kiracı eğer ev sahibinden izin alırsa evin odasını da bir başkasına kiralayabilir.
Otel görevlisi evlilik cüzdanı istedi. Avukat, evli olmadıklarını belirtince otel görevlisi ilgili mevzuat uyarınca aynı odada kalamayacaklarını ifade etti. Bunun yerine tek kişilik ayrı odalarda ya da dört kişilik odalarda hemcinsleri ile kalabileceklerini söyledi.
Senin kiminle kaldığın, normal şartlar altında kimsenin inceleyeceği bir şey değildir. Ancak kaldığın kişi ile ilgili bir güvenlik sorunu varsa bu durumda incelenebilir. Normal iki insan içi, normal bir otelde kalmak herhangi bir sorun iktiza etmez.
Sevgilinizle aynı otelde aynı odada kalmanız yasal açıdan problem teşkil etmez.
Bilindiği üzere son zamanlarda dubleks evlerin üst katlarının başka kişilere kiraya verilmesi oldukça popüler hale gelmiştir. Bu bağlamda dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? Sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür.
Yalnızca yatırım amaçlı ev satın alınarak kiraya verilebilir. Fakat kiraya verilme süresi, kiracıyla yaşanabilecek muhtemel sorunlar, evin bakım masrafları gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Yatırım amaçlı satın alınan ev için ekstra ödemeler yapılması söz konusu olabilir.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri