Bafeus/Bapheus veya Koyunhisar Muharebesi, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebe. Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır.
Pasinler Savaşı 18 Eylül 1048 tarihinde Büyük Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Bu savaş Türkler ile Bizanslılar arasında yapılmış olan ilk muharebe olma özelliği taşımaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
1302 tarihinde yaşanan Koyunhisar Savaşı ile ilk kez Bizans ile savaşan Osmanlı padişahı, Osman Gazi'dir.
Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan Büyük Selçuklu Devleti galip ayrılmıştır.
Ninova Muharebesi (Yunanca: Ἡ μάχη τῆς Νινευί), Bizans - Sasani Savaşı (602-628)'nın zirve muharebesidir. 627 yılında, Ninova yakınlarında gerçekleşmiştir.
1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı; Osmanlı Devleti'nin üstünlüğüyle sonuçlanmış ve Osmanlılar Batı Trakya'nın güvenliğini sağlamışlardır. Peki, Haçlılarla ilk kez savaşan Osmanlı padişahı kimdir? 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı ile Haçlılarla ilk kez savaşan Osmanlı padişahı I. Murad'dır.
Yermük Savaşı Hangi Halife Döneminde Yapıldı? 639 senesinde Bizans ile İslam orduları arasında gerçekleşen Yermük Savaşı; Hz. Muhammed'in ardından ilk halife olan Hz. Ebubekir döneminde yapılmıştır.
Bu savaşın başlama nedenleri ise; Müslümanlar, İslam dinini geniş alanlara yaymak istiyordu, Bizans İmparatorluğu ise İslam'ı kendileri için bir tehlike olarak görüyor ve yayılmasına engel olmak istiyorlardı, Bizans İmparatorluğu topraklarını korumak ve bu topraklara İslam dininin gelmesini istemiyorlardı.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
İlk Osmanlı banknotları Abdülmecit tarafından 1840 yılında " Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla, bugünkü dille "Para Yerine Geçen Kâğıt", bir anlamda para olmaktan çok faiz getirili borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde olmak üzere çıkarılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de bir yerde geçen ve bir sûreye adını veren Rum ismi Bizanslılar için kullanılmış, onların Sâsânîler karşısında aldıkları mağlûbiyete işaret edilerek üç ile dokuz yıl arasında Sâsânîler'e galip gelecekleri bildirilmiştir (er-Rûm 30/1-5).
Osmanoğullarının Menşe'i: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletini kuranlar, Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz an'anesine göre Kayılar, sağ kolda yer alan Boz-okların Günhan kolunun en büyük boyudur. Dolayısıyla Oğuz teşkilât yapısında Kayılar, hakim unsurdur.
Sırpsındığı Savaşı Türk tarihinde büyük bir öneme sahiptir. Savaşın en büyük özelliği Osmanlı Devleti'ne karşı yapılan ilk Haçlı seferinin olmasıdır. Savaş ile birlikte başkent Edirne'ye taşınmış ve Makedonya kapıları Osmanlı Devleti'ne açılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ın devamı mı? Bizans'ın birçok bakımdan Osmanlı İmparatorluğu'nda devamı, bir tarih gerçeğidir ama Osmanlı Devleti'ni anlamak için bu, tek kaynak değildir. İslâmi gaza ideolojisi ve ilk Osmanlı vezirlerinin ulemadan olduğu gerçeği gözardı edilirse, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlaşılamaz.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Bir Selçuklu beyi olan İbrahim Yınal Bey'in Anadolu üzerine gerçekleşen akınları sonunda yaşanan Pasinler Savaşı; Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri