Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Blanch etme işlemi basit bir şekilde gıdanın sıcak sudan alınarak hemen soğuk suya aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Böylece şoklamanın etkisiyle besinin parlaklığı muhafaza edilebilmektedir. Ayrıca sıcak suda ve yağda blanch etme yani ağartma da yapılabilmektedir.
Kaynar suda çiğ malzemelerin hafifçe pişirilmesidir.
1- Sebzeler için: Sebzeyi kaynar suya batırarak yumuşatıp, soğuk sudan geçirip süzme usulü. 2- Etler ve baklagiller için: Soğuk suya konup kaynayana kadar ısıtıp, soğuk sudan geçirme ve süzme usulü.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
İlgili 41 soru bulundu
mutfağımızdaki karşılığı demlenmek ya da yavaş kaynatmak olsa da pişirilen sıvı bir yemeğin düşük bir ısıda kaynama noktası altında tutularak uzun süre eşit bir şekilde pişirilmesi tekniğidir.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Ayrıca bu yöntem şok haşlama ve ön haşlama gibi değişik olarak adlandırılır. Blanching işlemi, haşlama yöntemi yani ağartma ile genelde sebzelerdeki, meyvelerdeki ve etlerdeki renk bozucu enzim olan "polifenol oksidaz" ın etkisiz hale getirilmesini, böylece de ürünün renginin korunmasına sağlar.
İlk olarak sebzeler güzelce yıkanır. Ardından sebzeleri önce kaynar suya ardından da soğuk suya konur ve çıkarılıp süzülür. İsteğe göre sıcak suya bir miktar sirke de ekleyenebilir. Blanching yöntemiyle sebzelerin rengini, tadını ve besin değerini koruyabilirsiniz.
Beyazlarin beyazi anlamina gelen bu Fransizca terim, tamamiyle beyaz üzüm cesitlerinden üretilen köpüklü şaraplar için kullanilir. Örnegin üretimde siklikla siyah çesitlerin kullanildigi sampanyalar kimi zaman Chardonnay üzümünden üretilirler ve bu özel sampanyalar blanc de blancs olarak bilinirler.
Anocutaneous Line (White Line, İntersfinkterik Groove, Hilton's Line): Anal pektenin alt sınırı; aynı zamanda internal anal sfinkterin alt sınırıdır. Anal pekten (kılsız anoderm, çok katlı yassı epitel) bu çizgiden sonra tipik (yani kıllı) cilde dönüşür.
Pişirme sırasında sebzelerin kendi suyunu bırakacağı Unutulmamalı ve sebze yemekleri az suda pişirilmelidir. Böylece; Besin değeri korunarak vitamin kayıpları önlenmiş olur. sebzelerde pişirme sırasında B vitamininde % 30- 90, C vitamininde % 70 civarı kayıplar görülmüştür.
Buğday ve arpa maltı, karamel, portakal kabuğu, limon aroması ve kişnişle yapılmış aromatize buğday birası. 5 derece alkollü, 33 santilitrelik şişede.
Son zamanlarda instagram üzerinde paylaşılan sofralarda sıklıkla gördüğümüz mavi beyaz porselenlerin ön planda olduğu dekorasyon stiline blue blanc deniyor.
Bazı insanlar bu tattan hoşlanırken bazıları hoşlanmayabilir. Beyaz şarabın tadı genellikle tatlı veya asitli oluşuna göre değişir. Şeker tadı ortaya çıkarır ve damak zevkimize hitap eder, asit ise dirilik ve tazelik katar.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Fırın turbo ayarı, fanlı pişirme olarak da bilinir. Bu programda fırının fanları sayesinde ısı fırının her yerine eşit şekilde dağılır. Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz.
Turbo Fırın
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Az yağ konmuş kızgın tavada pişirme tekniğidir. Etler için ızgara olmadığı zamanlar, ızgaranın yerine kullanılan pişirme yöntemidir. Etler için ızgara taklidi yöntem olarak da isimlendirilir.Bu yöntemde pişen etlerin üzeri kızgın şiş ile dağlanarak, ızgara izi şekli verilir.
Bir tencerede büyük boyutlarda doğranmış etlerin, düşük ısıda pişirildikten sonra sos veya stok, fond ilave edilerek yavaş bir şekilde pişirilmesi işlemine ''Braising'' denir. Braising tekniği ile pişirilen yemekler genellikle yahni gibi Türk mutfağındaki birçok yemeği pişirmek için kullanılan bir tekniktir.
Anglez (Anglaise) usulü pişirme: Suda kaynatarak pişirme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri