Bu kitap ile ortaya çıkan “Bloom taksonomisi” eğitim programlarının ve ölçme değerlendirme araçlarının geliştirilmesinde bugüne kadar tüm dünyada kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılmıştır. Bloom'un taksonomisi değişik düşünme süreçlerinin hiyerarşik olarak sıralandığı bir sınıflandırmadır.
Hedeflerin taksonomik sınıflandırılması Bilişsel (Cognitive) Alan Taksonomisi Zihinsel süreçlerimizle (Dikkat, algı, düşünme, bilgiyi işleme vs.) ilgili olan öğrenmelere vurgu yapan alandır.
Bilişsel alan basamakları veya Bloom Taksonomisi Benjamin Bloom tarafından 1956 yılında "eğitsel hedeflerin taksonomisi" olarak açıklanmıştır. Bireyin bilgiyi işlemesine ve zihinsel süreçleri öğrenmeye yoğunlaşan bir taksonomidir. Bilişsel alanda hedeflenen kazanımlar 6 farklı alt basamakta sınıflandırılır.
Bloom Taksonomisi, öğrencilerin bilişsel becerilerini kategorize eden, en temel beceri olan “bilgiyi hatırlamadan,” en zorlu beceri olan bilginin muhakeme edilmesine, yani “değerlendirmeye” kadar sınıflara ayıran bir sistemdir.
Amerikalı eğitimci Benjamin Bloom tarafından ortaya atılan tam öğrenme modeli de eğitimde kullanılan öğrenme öğretme yaklaşımlarından biridir. Öğretmenlik eğitimlerinde, eğitim bilimleri derslerinden öğretim yöntem ve tekniklerinin içinde yer alan bir konudur.
İlgili 30 soru bulundu
Tam Öğrenme modeli (Benjamin Bloom) Ek olanaklar verildiğinde her öğrenci öğrenebilir. Bireysel öğrenmeden ziyade grupla öğrenmeye vurgu yapar. Ek öğrenmeler yapılacaksa homojen gruplara bölünerek yapılabilir. Tam öğrenme için her öğrenci hedeflerin en az %70'ine ulaşması gerekir.
ve Bloom Taksonomisine Göre Karşılaştırmalı Analizi
Kitaplarda yer alan sorular matematik öğrenme alanlarına göre sınıflandırılarak, her bir soru Bloom Taksonomisi dikkate alınarak kodlanmıştır. Veriler matematik eğitimi alanında iki uzman tarafından bağımsız olarak kodlanmış ve analiz edilmiştir.
Bloom'a göre bir hedef, tek bir alanla ilgili olarak ortaya çıksa da gerçekte Bilişsel, Duyuşsal ve Psikomotor olmak üzere üç alanın birbiriyle bağlantısı söz konusudur.
Bloom Taksonomisi. Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
Bloom'un bilişsel öğrenme alanına yönelik geliştirmiş olduğu taksonomi bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez ve de- ğerlendirme olmak üzere altı basamaktan oluşmaktadır (Bloom, 1956). Bloom tak- sonomisi hiyerarşik olup düşük zihinsel düzeyden yüksek zihinsel düzeye doğru ilerlemektedir.
1948 yılının başlarında Amerikalı eğitim psikoloğu Benjamin Samuel Bloom'un yönetimindeki bir grup akademisyen, yaklaşık 8 yıl süren çalışma sonunda “Eğitim Hedeflerinin Aşamalı Sınıflaması-Bilişsel Alan” adı altında bir kitap yayınlandı.
Bloom Taksonomisi; üst düzey bilişsel bilgileri tam olarak ifade edememesi, güncel bazı meselelerin taksonomi ile bağdaştırılamaması ve değerlendirme basamağında ortaya çıkan güçlükler gibi nedenlerden ötürü Anderson ve Krathwohl önderliğinde bir çalışma grubu tarafından revize edildi ve günün ihtiyaçlarına cevap veren ...
Bloom taksonomisinin temel fikri, eğitimcilerin öğrencilerinin ne bilmelerini istediklerinin basitten karmaşığa doğru aşamalı bir sıra içerinde düzenlenebilir olduğudur. Diğer bir ifade ile, öğrencilerin bilmeleri gerekenlerin eğitimsel hedefler olarak ifade edilmesi gerektiğidir.
Yordama, Bloom'un sınıflamasında kavrama düzeyinin bir alt basamağı olmasına rağmen, Hannah ve Michaelis'in sınıflamasında daha üst basamağa konulmuştur. Uygulama basamağı ise beceriler alanında yer almıştır.
Revize edilmiş taksonomide Bloom Taksonomisi'nin bilişsel süreç boyutundaki Bilgi basamağı, Hatırlama; Kavrama basamağı, Anlama olarak düzenlenirken Sentez basamağı, Yaratma basamağı olarak yeniden isimlendirilmiştir.
Öğrenme alanları kullanım, öğrenme stilleri, konfigürasyon, konum ve eğitim kurumlarında çeşitlidir. Sessiz çalışma, pasif veya aktif öğrenme, kinestetik veya fiziksel öğrenme, mesleki öğrenme, deneyimsel öğrenme ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli pedagojileri destekler.
Duyuşsal alana, boş zamanlarda sürekli kitap okuma ya da spor etkinliklerine katılma, temiz ve düzenli giyinmeden hoşlanma, küçüklerini ve doğayı sevme, haksızlığa dayanamama ya da boyun eğmeme gibi davranışlar örnek olarak verilebilir (Sönmez, 2010, s.43).
Bilgi düzeyinde öğrenilen her şey zihinsel kazanımdır. Örnek:Pat konumunu bilmek, mat konumlarını bilmek zihinsel bir kazanımdır. Öğrencilere kazandırılan paylaşma, hoşgörü başkalarına karşı saygılı olma gibi tutumlar duyuşsal kazanımlara örnektir.
Bloom'un Bilişsel Alan Taksonomisi (1956) Bilgi-Kavrama-Uygulama- Analiz- Sentez-Değerlendirme Yenilenmiş (Revize Edilmiş) Bloom Taksonomisi (2001) Hatırlama-Anlama- Uygulama-Çözümleme-Değerlendirme-Yaratma Kaynaklar: Bloom, B. S.
Şekil 1'de görüldüğü gibi duyuşsal alan taksonomisinin ilk ve en alt “Alma” basamağında birey dikkatini uyarıcıya yönlendirir. Bu basamak “farkında olma”, “almaya açıklık” ve “seçici dikkat” süreçlerinden oluşur. “Tepkide Bulunma” basamağında dikkat edilen uyarcıya karşılık verilir.
Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir.
Duyuşsal öğrenme: Kişinin öğrenmesi gereken olguların sadece okulda değil, sosyal yaşamda ve aile hayatında öğrenme durumu duyuşsal öğrenme olarak bilinir. Olumlu yönden davranışlar ele alınır ve bu durum kişiye aktarılır.
#Duyuşsal #alan #taksonomisi Alma (farkında oluş, dikkat ediş, dönüklük, haberdar oluş, duyarlık vs.) Tepkide bulunma (razı oluş, istekli oluş, gönüllü oluş, zevk alış, haz alış vs.) Değer verme (takdir ediş, önemseyiş, kabul ediş, düşkünlük, adanmışlık vs.)
Bu basamaklar; algılama, duruma uydurma, yaratma, kurulma, kılavuzluk yapma, beceri haline getirme ve mekanikleşme olarak sayılabilir. Psikomotor alan basamaklarını bulan kişi ise Grobman olarak bilinmektedir. Algılama basamağında duyu organlarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.
Sentez: Analiz yoluyla bileşenlerine ayrılmış bir bütünün yeniden oluşturulmasıdır. Diyalektik yaklaşım: Tez-antitez ve sentez sürecini içerir. Sentez ne tezin kabul edilmesi ne de antitezin kabul edilmesidir. Hem tezden hem de antitezden bölümler içeren bir çözüm yolu oluşturulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri