Anoreksiya, düzensiz yemek yeme ve besin tüketiminin azaltılması ile karakterize edilebilir. Buna karşın Blumia ise aşırı yemek yeme ancak sonrasında yiyecekleri vücuttan çıkarmaya çalışmadır. Anoreksiya hastalığına bazen çok aşırı zayıf olma obsesyonu ve gerçek olmayan kilo alma korkusu eşlik eder.
Bloom sendromu (BS) telenjiyektaziler, fotosensitivite, büyüme geriliği, immünyetmezlik, maliniteler ve diabete yatkınlıkla karakterize otozomal resesif geçişli nadir görülen bir sendromdur. Genç yaşlarda neoplazi gelişimi açısından yüksek risk bulunmaktadır.
Bulimia nevroza genellikle kısa bir süre içinde aşırı yiyecek tüketiminin sık tekrarlanması ve hemen ardından fazla kalorilerden kurtulma düşüncesiyle kendi kendine kusmak, uzun süre yemek yememek ve aşırı egzersiz yapmak şeklinde ilerleyen ciddi bir yeme bozukluğudur.
Aşırı derecede şişmanlamaktan korkmayla karakterize bir bozukluktur. Kişinin beden ölçülerini algılaması bozulmuştur. Kemikleri sayılacak derecede zayıf olmasına rağmen aynaya baktığında kendisini şişman olarak görür. Bunun sonucunda yemeyi reddeder ve hayatı tehdit eden kilo kayıpları gelişir.
"Yapılması gereken önemli şeylerden biri kişiyi asla kusturmaya çalışmamak. Eğer kişinin ciddi mide bulantıları varsa zaten kendisi kusacaktır. Kişiyi ekstradan kusmaya zorladığımızda hastanın yemek borusunda yırtılmalara kadar uzanan değişik tablolarla karşılaşabiliriz.
İlgili 37 soru bulundu
Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Bulantıya tükürük salgısında artış, baş dönmesi, terleme, yutma güçlüğü, soluk beniz, başını kaldıramama, kalbin yavaş atması, tansiyonun düşmesi, vücut ısısında değişiklikler ve çarpıntı eşlik edebilir. Kusma, mide içeriğinin kuvvetli bir refleksle yemek borusu ve ağız yoluyla dışarıya atılmasına denir.
Share: Aşırı zayıflığın (Anoreksiya nervoza veya Anoreksi) tipik özelliği aşırı kilo eksikliğidir. Beden kitle indeksinin(boya göre olması gereken ağırlık) 18,5'un altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumuna zayıflık denir.
Anoreksiya nervoza, vücut ağırlığında anormal derecede düşüklük, hissedilen yoğun kilo alma korkusu, ve çarpık kilo algısı ile karakterize edilen bir beslenme bozukluğuna verilen isimdir. Aynı zamanda anoreksi ya da iştahsızlık isimleriyle de bilinir.
Anoreksiyanın genelde 18 ile 25 kilo arasındaki insanlarda organlara ciddi hasarlar verip ölümle sonuçlandığı da biliniyor.
Bulimia ya da Bulimia Nervoza isimleri ile tanınan rahatsızlık, psikiyatrik bir rahatsızlık olarak bilinir. Halk arasında kusma hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, bireylerde düzenli olarak aşırı yeme bozukluğu ve bu durumu aşırı çıkartma veya aşırı egzersiz ile tasfiye etme çabasıdır.
Tıkınırcasına yemek yeme davranışı, belirli zaman aralıklarında aşırı miktarda yemek yeme ve yemek üzerindeki kontrolü kaybetme ile karakterize bir durumdur.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Blau sendromu genetik bir hastalıktır. Hastaların deri döküntüsü, eklem şişliği ve göz iltihabı (üveit) gibi yakınmaları olur. Diğer organlar da etkilenebilir ve aralıklı ateş de mevcut olabilir. Blau sendromu, hastalığın ailesel formları için kullanılan bir terimdir.
Rozase (roza-akne rozase-rosacea) halk arasında bilinen adı ile gül hastalığı, özellikle yüz bölgesinde burun, yanak ve alında ortaya küçük kırmızı kızarıklıklar, içi irin dolu şişliklere görünür kan damarlarına neden olan bir cilt hastalığıdır.
Blue toe sendromu; mikrovasküler oklüzyona bağlı bir veya daha fazla ayak parmağında veya ayak tabanında ağrı ve siyanoz ile karakterize klinik durumdur. En sık nedeni ateroembolik hastalıklar veya anevrizmadır.
Binge eating disorder (tıkınırcasına yeme bozukluğu) tanımlayıcı özelliği; kişinin objektif olarak büyük miktarlarda yiyecek tükettiği ve yeme davranışı üzerinde kontrol kaybı hissettiği, tekrarlayan aşırı yeme dönemleriyle karakterize bir döngüdür.
Kendini değerlendirmesi abartılı biçimde vücut ağırlığı ve biçimine odaklanmıştır. Adet düzensizliği veya adet kesilmesi gelişebilir. Hastalığın seyrine bağlı hastane yatışı, beslenme programı, ilaç tedavisi ve psikoterapi gerekebilir. Tedavi sonucunda %40 tam, %30 kısmen iyileşirken %30'u kronikleşebilir.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Optimal seviye. Beden kitle endeksi normal aralıkta olan kişilerle kıyaslandığında obez erkek ve kadınların yaşam beklentisi sırasıyla 4,2 ve 3,5 yıl daha kısa. Çok zayıf kişilerin yaşam beklentileri ise erkeklerde 4,3, kadınlarda ise 4,5 yıl daha az.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Sarı safra kusmak veya yeşil safra kusmak genellikle açlık sırasında oluşur. Temel nedeni ise açlık sırasında safra salgısı miktarı çok yüksektir. Bazı sağlık sorunları ya da tokken de safra kusmak gerçekleşebilmektedir.
Kusma sonrasında dinlenmek ve vücudu sakinleştirmek önemlidir. Sıvı kaybını önlemek için su veya elektrolit içecekleri içmek faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri