Etabli kelimesinin TDK sözlük anlamına bakıldığında, yerleşiklik ve oturma anlamlarına geldiği görülmektedir. Bir bölgedeki nüfusun yaşadığı yöreye ne zaman yerleştiği ve ne zamandan beri orayı yurt edindiği ile ilgili bir terim olarak kabul edilmektedir.
Devletlerarası antlaşmalarda nüfus komisyonlar tarafından kullanılan Etabli kelimesi Fransızcadan geçmekte olup kurulmuş, yerleşmiş belirli bir bölgede sakin olan anlamına gelmektedir.
Ayrıca, “Türk ve Rum Ahalinin Değişimine dair Türkiye ile Yunanistan arasında İmzalanan Sözleşme ve Protokol”da, bununla birlikte mübadeleye tabi olmayanlara verilen “etabli” belgelerinde Batı Trakya'da kalanlar “Türk” ve İstanbul'da kalanlar ise “Rum” olarak tanımlanmaktadır.
Mübadele görüşmeleri devam ederken İstanbul'da daha çok Rum bırakmak ve Batı Trakya'daki Türkleri göçe zorlamak isteyen Yunanistan “etabli” sorununu yaratmıştır.
Etabli sorunu, 1923 yılında Türk ve Yunanlılar arasında yaşanan anlaşmazlığa verilen bir isimdir. Türk ve Yunan Ahaline İlişkin Sözleşme'nin nasıl uygulanacağına dair iki devlet arasında anlaşmazlık yaşanmıştı.
İlgili 20 soru bulundu
Rumlar ve Batı Trakya'daki Türkler için etabli kelimesi kullanılmaktadır. 1923 yılında Türk ve Yunanlar arasında yaşanan anlaşmazlığa etabli adı verilmektedir. Etabli kelimesi Fransızcadan gelmekte olup Lozan Antlaşması kaynaklı çıkan sorunu ifade etmektedir.
Türk Kurutuluş Savaşı'nda Yunanistan'ın yenilgisi, Yunanistan'a büyük bir göç dalgasına sebep olmuştu. Mudanya Mütarekesi'ni izleyen günlerde, Doğu Trakya'dan ve İstanbul'dan çok sayıda Rum, Yunanistan'a göç etmişti. Aynı yıllarda Bulgaristan ve Rusya'dan da yaklaşık 1.200.000 göçmen Yunanistan'a sığınmıştır.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Değişimin çok büyük bir bölümü 1923-1924 yıllarında yaşanmış ancak geriye kalan az sayıda olayda 1930 İsmet İnönü-Venizelos sözleşmesine dek zorunlu göç uygulamasına devam edilmiştir. Zorunlu göç gerek Türk gerek Yunan ekonomisinde yaklaşık yirmi yıl süren ağır bir krize yol açmıştır.
Türkiye ile Yunanistan'ın 1926 yılında imzaladığı antlaşmanın da taşınmazlar konusunda tam kesin bir çözüm sağlayamaması ve taşınmaz malların değerleri konusunda farklı değerlendirmeler yapılması, 10 Haziran 1930'da imzalanan Ankara Sözleşmesi ile kesin bir çözüme kavuşturuldu.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan en önemli olaylardan biri de “Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi”dir. Bu sorun Lozan Antlaşması'nda imzalanan “Türkiye Yunanistan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi” ile çözülmüştür. Nüfus Mübadelesi 1923 ve 1930 yılları arasında gerçekleşmiştir.
Türk-Yunan 'nüfus mübadelesi', Lozan Konferansı'nda Türkiye ve Yunanistan arasındaki öncelikli sorunlardan birisi olmuş ve 30 Ocak 1923 yılında, Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan 'Yunan ve Türk Halklarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol'ün imzalanma- sıyla çözüme kavuşturulmuştur. Sözleşmenin 1.
Türkiye ile Birinci Dünya Savaşı'nın galibi olan devletler arasında imzalanan Lozan Antlaşması da iki ülke arasında karşılıklı nüfus mübadelesi yapılmasını karara bağlamıştır. Türk ve Rum nüfusun karşılıklı mübadelesi 1923-1930 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir. Girit ve diğer Ege Adaları'ndan göçenler kendilerini Muhacir olarak değil, Adalı olarak tanımlarlar.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Hadise'nin ailesi Sivaslı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu, Aydın/Söke'den gelerek Ma- nastir Vilayeti'ne yerleştiler. Ali Rıza Efendi Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'ta (muhtemelen 1839'da) dünyaya gelmiştir. Aile sonradan Selanik'e giderek yerleşmiştir.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir.
Bu toplumun 19. yüzyıl sonlarında başlayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile tamamlanan Anadolu'ya (veya komşu coğrafyalara) göç hareketinin günümüze uzanan bireyleri Girit Türkleridir.
Yunanlar ya da Helenler (Yunanca: Έλληνες, romanize: Éllines, Yunanca telaffuz: [ˈeĺἱnes]), Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.
Yunanistan nüfus sayımlarında etnik köken kaydetmezken, Arnavutlar ülkedeki en büyük etnik azınlığı ve en yüksek göçmen nüfusunu oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri