Kemik yoğunluğu ölçümü sonuçları iki skor formundadır: -1'in üzerindeki değerler normaldir. -1 ile -2.5 arasındaki değerler kemik kaybının ilk safhası olan osteopeni'yi gösterir. -2.5'tan küçük değerler ise osteoporoz lehine yorumlanır. Kemik kırığı oluşma riskini tahmin etmek için kullanılır.
Belli standart sayılar kullanılarak altında veya üzerinde denilir. T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir.
Bugün kemik mineral yoğunluğunun (BMD) ölçümünde DEXA kemik dansitometrisi doğruluğu kanıtlanmış bir yöntemdir. DEXA kemik kaybının ölçümünde çabuk ve ağrısız bir işlemdir. Sıklıkla en riskli bölgeler olan alt omurga ve kalça ölçümleri yapılır. Gerektiğinde önkol ve tüm vücut değerlendirilmeleri de eklenir.
Z-skoru -2,0 ve altında ise “yaşa göre beklenen aralığın altında”, -2,0'ın üzerindeyse “yaşa göre beklenen aralıkta” olarak yorumlanır. Premenopozal kadınlar, 50 yaş altı erkekler ve çocuklarda tek başına KMY esas alınarak osteoporoz tanısı koyulamaz (7).
Kemik Mineral Yoğunluğu Ölçümü Testi (KMY, BMD) Kemik yoğunluğu ölçümü (kemik taraması testi) nedir? Kemik yapısının önemli kısmını içerisindeki kalsiyum ve fosfor gibi mineraller oluşturur. Kemik yoğunluğu (dansitesi) ölçüm yöntemlerindeki amaç kemiğin bu mineral kısmının miktarsal oranını belirlemektir.
İlgili 16 soru bulundu
T skoru değeri; -2,5 değerinin altında ise osteoporoz teşhisi konulmaktadır. -1 ile -2,5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı tanımı kullanılmaktadır. T skoru -1'in üzerinde ise osteoporoz değeri normaldir.
T skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyetteki 30 yaşındaki sağlıklı bireylerin değeriyle karşılaştırılmış değerdir. Z skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyet ve yaştaki ortalama bir insanın değeriyle karşılaştırılmış değerdir.
Düşük T-skoru kemiklerin kırılganlığının fazla olduğu anlamına gelir. -1.0 ile -2.5 arası bir T-skoru osteopeni (zayıf kemikler) göstergesi kabul edilir ve -2.5'ten daha düşük bir T-skoru osteoporoz olduğunu gösterir.
Becker Musküler Distrofi'de Öncelikli Etkilenen KaslarBecker Musküler Distrofi (yazının devamında BMD diye bahsedilecektir) istemli hareketi sağlayan kasların ilerleyici olarak normal yapılarının bozulmasıyla, fonksiyonlarını yapamayacak hale gelmelerine sebep olan; kasların zamanla kuvvet kaybetmesi ile karakterize ...
Hesaplanması Formülü kullanarak bulunan z-skorunun mutlak değeri elimizdeki x değeri ile popülasyon aritmetik ortalaması arasındaki uzaklığın standart sapma biriminde karşılığıdır. Negatif z-skoru elimizdeki x değerinin popülasyon aritmetik ortalaması altında, pozitif z-skoru ise üstünde olduğunu gösterir.
Belimizde 5 adet omur (Lomber - L) bulunmaktadır. Bu omurlar tıp dilinde L1, L2, L3, L4 ve L5 olarak adlandırılır. En altta bulunan kuyruk sokumu kemiği ise Sakrum (S) olarak isimlendirilmektedir. Diskler de iki omur arasında olan yastıklar olduğundan; L1-2, L2-3, L3-4, L4-5 ve L5-S1 olarak tanımlanmaktadır.
Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bunun için günümüzde en sık başvurulan ve en güvenilir yöntem DEXA'dır. DEXA yöntemi ile kemik yoğunluğu kolay ve ağrısız bir şekilde ölçülebilirken hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalmazlar.
Bu test sonucuna göre T skoru adı verilen yoğunluk oranı -1 veya üzerindeyse sağlıklı kemik; -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni, -2,5 değerinin altındaysa osteoporoz olarak değerlendirilir. DEXA sonucu -2,5 altında olan ve belirgin kemik kırığı görülen kişilere şiddetli osteoporoz tanısı konur.
Kemik dansitometri kemik mineral yoğunluğunu değerlendirmede standart bir yöntemdir. Kemik kaybının çabuk ve ağrısız ölçümünü sağlar. Ölçümde sıklıkla sol kalça ve bel kemiğinin L1-L4 bölümü kullanılır.
Femur proksimali total ölçümleri, trokanterik, intertrokanterik ve femur boynu ölçümlerinin toplamidir.
Kemik ölçümü, kemik dokusunun ne kadar yoğun olduğunu belirlemek için yapılır. Erime en kolay L1 ile L4 arasındaki omurgalardan tespit edilir. Bu nedenle ölçüm sırasında bu omurgalara bakılır. Ayrıca kalça kemiği de kemik erimesinin en kolay tespit edildiği kemiklerden biridir.
Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır. Fakat bazen kırık oluşana kadar bir belirtiye yol açmadığı için hastalık, sinsi olarak da kabul edilir.
İlaçlar
Bazı ilaçlar kullanımları sonrasında kemik erimesine yol açabilirler ya da kemik erimesini artırıcı etki gösterebilirler. Kortizon, sara hastalığı ilaçları, mide ilaçları, kan sulandırıcı (heparin gibi) ilaçlar ve bazı kanser ilaçlarının uzun süreli kullanımı bu etkiyi gösterebilir.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. Bu ağrıların nedeni de zayıflayan kemikte görülen mikro kırıklar olarak açıklanmaktadır. Kemiklerde mikroskobik düzeyde bir sürü kırık vardır. Bu kırıklar vücut tarafından yapılan yeni kemik dokusu ile hemen onarılır.
Kemikler yapısında kalsiyum, fosfor gibi mineraller bulundurur. Kemik tarama testi ile bu minerallerin yoğunluğu tespit edilerek kemik erimesi hastalığının tespiti amaçlanır. Kemikteki mineral kaybı ne kadar yüksek ise kemik tarama testinde yoğunluk düşük çıkar.
Normal: T skor -1'in üstündedir. Osteopenik (kemik erimesine yatkınlık): T skor -1 ile -2.5 arasındadır. Osteoporoz: T skor -2.5'in altındadır.
Altman'ın Z-Skor modeli, bir işletmenin önümüzdeki iki yıl içinde iflas etme olasılığını tahmin etmek için kullanılan sayısal bir ölçümdür. Model, 1968 yılında Amerikalı finans profesörü Edward ALTMAN tarafından şirketlerin finansal istikrarının bir ölçüsü olarak geliştirilmiştir.
Z-skoru, sayısal veriler üzerinde uygulanan ve değerlerin ortalamaya göre konumunu betimleyen puanlardır. Z-skorları, basit bir dönüşüm sonucu elde edilir. Genelde ortalama ölçüsü için basit aritmetik ortalama; değişkenlik için de standart sapma değerleri hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri