Osteopeni, kemikleri zayıflatan kemik mineral yoğunluğu (BMD) kaybıdır. 50 yaş üstü kişilerde, özellikle de kadınlarda daha sık görülür. Osteopeni, kemikleri daha kolay kırılabilecek kadar zayıflatan bir hastalık olan osteoporoz kadar şiddetli değildir.
Kemik yoğunluğu ölçümü sonuçları iki skor formundadır:
-1'in üzerindeki değerler normaldir. -1 ile -2.5 arasındaki değerler kemik kaybının ilk safhası olan osteopeni'yi gösterir. -2.5'tan küçük değerler ise osteoporoz lehine yorumlanır. Kemik kırığı oluşma riskini tahmin etmek için kullanılır.
Bugün kemik mineral yoğunluğunun (BMD) ölçümünde DEXA kemik dansitometrisi doğruluğu kanıtlanmış bir yöntemdir. DEXA kemik kaybının ölçümünde çabuk ve ağrısız bir işlemdir. Sıklıkla en riskli bölgeler olan alt omurga ve kalça ölçümleri yapılır. Gerektiğinde önkol ve tüm vücut değerlendirilmeleri de eklenir.
Becker Musküler Distrofi'de Öncelikli Etkilenen KaslarBecker Musküler Distrofi (yazının devamında BMD diye bahsedilecektir) istemli hareketi sağlayan kasların ilerleyici olarak normal yapılarının bozulmasıyla, fonksiyonlarını yapamayacak hale gelmelerine sebep olan; kasların zamanla kuvvet kaybetmesi ile karakterize ...
Eğer T skoru -2,5 değerinin altında olduğu durumlara osteoporoz denilmektedir. T skoru değeri -1 ile -2.5 arasında ise tam kemik erimesi yani osteoporoz denilmemekte ama osteopeni yani kemik erimesinin başlangıcı denilmektedir. T skoru -1'in üzerinde ise değer normaldir.
İlgili 25 soru bulundu
Belli standart sayılar kullanılarak altında veya üzerinde denilir. T skoru -1 in üzerinde ise kemik yoğunluğunuz normal demektir. -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni denen normal ile osteoporoz arasındaki durum demektir. -2,5 altında ise osteoporoz var demektir.
T skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyetteki 30 yaşındaki sağlıklı bireylerin değeriyle karşılaştırılmış değerdir. Z skoru, kişinin kemik dansitesi ile aynı cinsiyet ve yaştaki ortalama bir insanın değeriyle karşılaştırılmış değerdir.
BMD, sıklıkla distrofin geni içindeki fonksiyonel proteinin kısmen değişmesine neden olan mutasyonlar sonucu oluşur. Hastalık X'e bağlı resesif kalıtım özelliği gösterir.
Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır. Fakat bazen kırık oluşana kadar bir belirtiye yol açmadığı için hastalık, sinsi olarak da kabul edilir.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Bu durumda da mikro kırıklar büyüyerek makro kırıklara neden olmaktadır. Osteoporozun belirtileri arasında; bel ağrıları ve sırt ağrısı, boyda kısalma, kamburlaşmayla beraber özellikle hassaslaşan kırılmalar yer alır.
İleri derecede kemik erimesi olan hastalarda küçük bir burkulma ve hatta bazen öksürme gibi ani hareketlere bağlı olarak bile kırıkların ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Özellikle kalça ağrısına bağlı olarak doktora giden kişilerde kırıkların tespit edilmesi buna bir örnek olarak verilebilir.
QCT yöntemiyle kemik dansitometrisi bilgisayarlı tomografi cihazları ile vertebra ve femur kemiklerinin yoğunluğunun düşük x ışını ile ölçülmesi yöntemiyle yapılır. Dexa yönteminde dexa cihazı ile gönderilen x ışınlarının kemik ve yumuşak doku tarafından emilimi hesaplanarak kemik yoğunluğunun ölçülmesi sağlanır.
Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir. Yeterli D-vitamini ve kalsiyum desteği osteoporozdan hem korunmak için hem de tedavisi için en önemli unsurlardan bir tanesini oluşturur.
İlaçlar
Bazı ilaçlar kullanımları sonrasında kemik erimesine yol açabilirler ya da kemik erimesini artırıcı etki gösterebilirler. Kortizon, sara hastalığı ilaçları, mide ilaçları, kan sulandırıcı (heparin gibi) ilaçlar ve bazı kanser ilaçlarının uzun süreli kullanımı bu etkiyi gösterebilir.
Bu test sonucuna göre T skoru adı verilen yoğunluk oranı -1 veya üzerindeyse sağlıklı kemik; -1 ile -2,5 arasında ise osteopeni, -2,5 değerinin altındaysa osteoporoz olarak değerlendirilir. DEXA sonucu -2,5 altında olan ve belirgin kemik kırığı görülen kişilere şiddetli osteoporoz tanısı konur.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
- Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Sodyumun fazla alınması idrarla kalsiyum kaybını azaltır. Bu nedenle turşu, konserve gibi aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. - Fazla yağlı beslenmemek gerekir.
Kemik erimesi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. D vitamini takviyesinin yanı sıra oluşan kırıkların tedavisi, oluşabilecek kırıkların önlenmesi amacı ile birtakım ilaçla tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Bugün kemik mineral yoğunluğunun (BMD) ölçümünde DEXA kemik dansitometrisi doğruluğu kanıtlanmış bir yöntemdir. DEXA kemik kaybının ölçümünde çabuk ve ağrısız bir işlemdir. Sıklıkla en riskli bölgeler olan alt omurga ve kalça ölçümleri yapılır. Gerektiğinde önkol ve tüm vücut değerlendirilmeleri de eklenir.
Esas olarak erkek çocuklarını etkiler ve 3 ila 5 yaş arasında başlar. Becker kas distrofisi: Duchenne musküler distrofisine benzer, fakat semptomlar daha hafif, başlangıç yaşı daha geçtir. Erkek çocuklarını etkileyen hastalığın belirtileri 11 ila 25 yaşları arasında ortaya çıkar.
Becker Musküler Distrofi Nedir? Becker Musküler Distrofi (BMD), uzuv ve solunum kaslarının ilerleyen zayıflığına neden olan kalıtsal bir kas yapısı bozukluğudur. İstemsiz kaslar etkilenmez. BMD, Duchenne Musküler Distrofiye (DMD) benzer, ancak daha az şiddetlidir.
Düşük T-skoru kemiklerin kırılganlığının fazla olduğu anlamına gelir. -1.0 ile -2.5 arası bir T-skoru osteopeni (zayıf kemikler) göstergesi kabul edilir ve -2.5'ten daha düşük bir T-skoru osteoporoz olduğunu gösterir.
Z-skoru temel bir standard skor türüdür (aritmetik ortalama = 0.0 ve standard sapma 1.0). Standart skor, istenilen değerin ve popülasyon aritmetik ortalamasının farkının, popülasyon standart sapmasına bölünmesiyle elde edilir. Bu dönüştürme işlemine, standartlaştırma veya normalleştirme denir.
Z-skoru, sayısal veriler üzerinde uygulanan ve değerlerin ortalamaya göre konumunu betimleyen puanlardır. Z-skorları, basit bir dönüşüm sonucu elde edilir. Genelde ortalama ölçüsü için basit aritmetik ortalama; değişkenlik için de standart sapma değerleri hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri