Vanos, Variable Nockenwellen Steuerung kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelimedir. Anlamı değişken eksantrik mili kontrolüdür. BMW 'nin kullanmış olduğu bu teknoljide, elektronik destekli hidrolik lifterlar kullanılmaktadır. Eksantrik milinin kamları, lifterlar sayesinde subapları aktif hale getiriyor.
Vanos'un arızalanması durumunda; özellikle düşük devirlerde meydana gelen devirlenme problemi yaşanır, araç gaza çok az tepki verir. Daha yüksek devirlerde vanos devreye girer ve ani şekilde sallanma olabilir. Klima aktifken yüksek güç kaybı yaşanabilir. Devir geçişlerinde olağandan daha fazla ses olur.
VANOS, eksantrik millerinin konumunu tahrik dişlisine göre hareket ettirerek valflerin zamanlamasını değiştiren bir değişken sistemdir. Giriş ve egzoz supapları arasındaki göreceli zamanlama değiştirilir.
BMW motorları nefes almayı bildikleri için devirlenme konusunda yetenekli, her devirde verimli ve ayrıca harika sesler üretiyor. Bunu sağlayan ise silindir kapakları üzerinde görev yapan ve motorun nefes hareketlerini düzenleyen 2 üstün teknoloji, yani VANOS ve Valvetronic.
1992'de, 3.0 L BMW S50 motor, ilk kez E36 M3 modelinde kullanıldı. 1995 yılında kapasitesi 3,2 L'ye yükseltildi ve emme eksantrik miline VANOS eklendi.
İlgili 20 soru bulundu
E36 (1991-1999)
Uzay kasa olarak bilinen E36 1991'de satışa sunuldu.
2,0 litrelik 150 Hp güç üreten benzinli motor, 190 Nm tork değerine sahip ve 0-100 Km/h hızlanması 9,3 saniye.
Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır.
Eksantrik mili, pistonlara bağlı dönen bir mil olan krank miline bağlıdır. Krank mili kendi etrafında döner ve eksantrik mili onun tarafından yukarı ve aşağı itilir. Eksantrik mili, krank mili tarafından yukarı ve aşağı itilir ve bu, valfleri yukarı ve aşağı iter. Eksantrik mili bu şekilde çalışır.
Ne İşe Yarar? Eksantrik milinin hareketini krank milinden alan yardımcı mildir. Eksantrik milinin görevi, valflerin açılma ve kapanma sürelerini düzenlemektir.
Vanoslardan birisi emme valflerinin açılıp kapanmasını düzenlerken, ikinci vanos egzoz valflerinin açılıp kapanmasını ayarlar. Bu sayede verimlilik tek vanosa göre daha fazla artarken, emisyonlar da aynı oranda azalır.
DISA (DIfferenzierte SAuganlage - Differential Air Intake) yani değişken hava emişi diye çevirebiliriz. Emme manifoldunun hava emiş yolunu kısaltıp uzatır. Emme sisteminde 2 port vardır, Ful yük için kısa portu açar, daha düşük gaz tepkilerinde uzun portu açar. Bu aynı zamanda optimal güç ve verimlilik için faydalıdır.
Aynı zamanda triger zincir değişimi ekonomik yakıt kullanımı sağlar. Eğer araçtan tıkırtı şeklinde ve sert bir ses hissedilirse triger zincirinin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Çünkü bu ses zincir gergisinden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda motor arıza ışığı yandığı zamanda değişim gerektiği anlaşılabilir.
Eksantrik mili konum sensörü arıza gösterdikten sonra motor arıza lambanız da kesinlikle yanacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise her motor arıza lambası yandığında Eksantrik mili konum sensörü arızalı diye düşünmeyin. Farklı sorunlar nedeni ile de motor arıza lambası yanabilir.
Triger zinciri değişimi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. 100.000 kilometrede bir veya her 3 yılda bir triger zincirinin değişmesi gerekir.
Oksijen sensörü nedir ve ne işe yarar diye merak ediyorsanız bu parça, motordan çıkan egzoz gazlarının içindeki yanmamış oksijen miktarını ölçmeye yarıyor.
Eksantrik Mili Sensörü Arızası
Aracınız seyir halindeyken eksantrik kam mili sensörü arızalandığı takdirde motorunu bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak durmanız veya stop etmeniz durumunda eksantrik mili sensörü arızalı bir aracı tekrar çalıştıramazsınız.
Dizelden vazgeçemeyenler için 318d, 320d ve 330d gibi yüksek torklu BMW E46 3 serisi modelleri mevcut. Bir otomobilden öncelikli beklentisi performans olanlar için en iyi seçenek ise BMW 330i modeli. 0'dan 100km/h hıza 6,5 saniye gibi kısa bir sürede ulaşan bu model 3.0 litre hacimli 225 beygirlik bir motora sahip.
BMW E46, 1997-2006 yılları arasında üretilen, BMW 3 Serisi'nin dördüncü neslidir. 4 kapılı sedan/salon, 2 kapılı coupe, 2 kapılı cabriolet, 5kapılı wagon/estate ("Touring" olarak pazarlandı), 3 kapılı hatchback (bkz: BMW 3 Serisi Compact) gövde seçenekleri mevcuttu.
Sedan (F30)
F30 sedan, Mart 2012'de 2012 Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkmıştır ve satışa çıkan altıncı nesil 3 Serisi modellerin ilkiydi. İlk modeller 328i ve 335i'yi ve (LCI sonrası) 330i ve 340i'yi içeren sonraki modelleri içermekteydi. 320i, 318d ve 316d modelleri Mart 2012'de F30 serisine eklendi.
✔ e (eski) – BMW, 1980'li yıllarda 325e/525e serisini piyasaya sundu. Yunancadaki eta harfini temsil eden e, tork ve RPM (➜ Daha fazlası için: Otomobillerde Tork Hakkında Bilinmesi Gerekenler) açısından optimize edilmiş bir versiyon anlamına geliyordu. BMW, e harfini günümüzde PHEV modeller için kullanıyor.
Üst D segment sınıfında yer alan otomobilin özellikle ikinci jenerasyon ve sonrası için ülkemizde de hayli kullanıcısı ve takipçisi mevcut. Bu özel otomobilin geçmişini merak edenler için BMW 3 Serisi tarihsel gelişimi oldukça heyecan verici.
Aslında E36 kasanın şüphesiz en güzeli ve eğlencelisi sıralı 6 silindirli M50 ve M52 motora sahip olanlarıdır ancak gündelik kullanımda da, daha masrafsız olmaları nedeniyle sıralı 4 silindirli motorları öne çıkıyor diyebiliriz. İşte biz de bugün; E36 kasanın en düşük motor hacmine sahip versiyonu 316i ile beraberiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri