Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor. Bu nedenle kurutulmuş meyveleri, kronik böbrek hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
Yüksek oranda potasyum içeren meyveler muz, avokado, kayısı, kivi ve portakaldır.
Bu nedenle kandaki potasyum düzeyi beslenme yoluyla sabit tutulmalıdır. Meyve ve sebzeler az ya da çok oranda potasyum içermektedir. Böbrek hastalarının meyve tüketirken potasyum oranı yüksek olanlardan uzak durması ve meyveyi çok ölçülü tüketmesinde fayda vardır.
Böbrek hastalıklarının aşamalarında kandaki potasyum değerleri çok yükselebilir ve bu da çok sayıda yan etkiye neden olabilir. Bunun için potasyum açısından kuru yemişler, kuru baklagiller, kurutulmuş sebze ve meyveler, patates, havuç, mantar, muz, kavun gibi besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Üzüm çekirdeklerinin böbrekler üzerindeki etkisi
Üzüm çekirdekleri hakkındaki enteresan bir bilgi de, bu antioksidanların beraberinde C ve E vitaminleriyle böbreklerde üç gün kalan betakaroten içermesidir. Betakaroten kan dolaşımındaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur ve böbrek fonksiyonlarınızı düzenler.
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
4.Hepsi de potasyumdan zengin gıdaları aynı öğünde yememek gerekir örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı ve kavun iyi bir menü değildir.
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Murat Gönen, limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerin böbrek taşı hastalığının oluşumunu engellediğini söyledi.
Kabak çekirdeği, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu için böbrekler için iyi bir besindir. Kabak çekirdeği böbrek sağlığını iyileştirebilir ve böbrek taşı riskini azaltabilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
ELMA BÖBREKLERE KALKAN OLUŞTURUYOR
Böbreği temizler ve lif içeriği ile süzme işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Günde orta boy bir elma böbrek sağlığı için önemlidir.
Uzmanlar böbrek sağlığı için yoğurt, kabak çekirdeği, elma ve pirinç gibi besinler önerdi.
Kronik böbrek hastaları için öneriler. Restoranlardaki porsiyonlar evdekinden büyüktür. Yarım porsiyon ısmarlayın. Tatlı seçiminizi çikolata, fındık, süt, potasyumdan zengin meyve, peynir gibi size yasak şeylerin bulunmadığı tatlılar olmalıdır.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Böbrek hastası bireyleri kepekli tahıl ürünleri tüketmemeli ve tuzsuz ekmeklerden tercih etmelidir. Yağ içeriği yüksek olmamalıdır ve kalorinin %25-30'unu oluşturmalıdır. Katı yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçekyağı, mısırözü yağı veya fındık yağı gibi sıvı yağ çeşitlerinden tercih edilmelidir.
MUZ. Böbrek sorunlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlıklı kalmak için doğru beslenmek gereklidir. Bu da muz gibi yiyeceklerin tüketimini sınırlamak anlamına gelir. Çünkü muzda bulunan yüksek orandaki potasyum böbrekleri düzgün çalışmayanlar için zararlıdır.
Kuruyemiş fazla tüketildiğinde böbreklerde taş oluşumuna neden olan besinlerdendir. Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri günde 1 avuçtan fazla tüketmek tuz oranının yüksek olması nedeni ile zararlı olabilir.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
Çin Wuhan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, fındık yemenin daha düşük kronik böbrek hastalığı insidansı ile ilişkili olduğunu ortaya koydular.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
Dr. Ercan Ok, “Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin bayram tatlıları eşliğinde tüketimi diyaliz hastalarının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu besinler içerisinde hem fosfor hem de potasyum barındırdığındandiyaliz hastaları tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir.
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Zeytinyağı ayrıca, mono doymamış yağlarla doludur, ki bu yağlar böbrekler için çok iyidir. Sabahları, bir çorba kaşığı zeytinyağı ile birkaç damla limon suyunu karıştırın ve tüketin. Bu karışım, sizi böbrek taşı oluşumundan koruyacaktır.
Çok fazla tuz yerseniz, böbrekleriniz vücudunuzdaki fazla sodyumu atmak için daha çok çalışmak zorunda kalır, bu nedenle yüksek tansiyona neden olabilecek suyu bünyenizde tutmaya başlayabilirler. Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için, fazla tuz yerine yiyeceklerinize baharatlar ve otlar ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri