Pirinç böbrek hastalan için harika bir tercihtir.
Kompleks karbonhidratlar içermesinden dolayı da vücuda daha uzun süre enerji sağlamaktadır. Basmati pirinci faydaları içerisinde böbrek taşlarından koruması da bulunmaktadır. Ayrıca magnezyum ve demir açısından zengin olması da kalp sağlığını olumlu olarak desteklemektedir.
3.Bazı yapay tuzlar potasyum kaynağıdır. 4.Hepsi de potasyumdan zengin gıdaları aynı öğünde yememek gerekir örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı ve kavun iyi bir menü değildir.
Potasyum içeriği yüksek olmayan sebzeler tercih edilmelidir. Tahıllar ve makarna bitkisel protein kaynağıdır. Özellikle işlenmiş ve hazır gıdalar yüksek sodyum, fosfat ve potasyum içeriklerinden dolayı tüketilmemelidir. Potasyum açısından zengin besinler azaltılmalıdır.
Diyetiniz için gerekli bir değişiklik, protein alımınızı sınırlamak olabilir. Bu, böbrek işlevinizi korumaya ve kanınızdaki istenmeyen maddelerin miktarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Protein yönünden özellikle yüksek olan besinler et, balık, tavuk, yumurta ve süt ürünleridir.
İlgili 28 soru bulundu
Bilal Görçin, bu hasta grubunda da tuz kısıtlaması yapıldığı takdirde eti normal porsiyon büyüklüğünde yemelerinin sakıncası olmadığını belirterek, "Tatlı ise şeker hastalığı olanlar için sakıncalıdır. Böbrek ve diğer organ hasarını bu dönemde ilerleten en önemli sebeplerden biri de iyi olmayan şeker kontrolüdür.
Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir.
Böbrek yetmezliğinde potasyum atılamaz ve kanda artar, ani kalp durmalarına neden olur. Kuru sebze ve meyvelerde (bamya, üzüm, incir vb) taze meyve (muz, üzüm, erik vb) ve tüm sebzelerde boldur. Bu nedenle tüm sebzeler önceden haşlanmalı ve suyu da atılmalıdır. Potasyumu kısıtlı tüketmelidir.
Böbrek hastaları için protein önemli bir mineraldir; ancak hayvansal protein tüketimi kısıtlandırılmalıdır. Et, balık, mercimek, bulgur ve süt ürünleri beslenme listenizde ÖLÇÜLÜ miktarda yer almalıdır.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Lahana. Lahana, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İçinde bulunan antioksidanlar, vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olurken, kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi riskleri de azaltır.
Fasulye ve mercimek, aslında oldukça sağlıklı besinlerdir. Ancak yüksek oranda fosfor içerdikleri için, böbrek ve diyabet hastalarına çok fazla önerilmez.
Potasyumdan zengin olan sebzeler (ıspanak, semizotu, asma yaprağı, tere, roka, kara lahana, enginar, kereviz, bakla, pazı ve kurutulmuş sebzeler) ve meyvelerden (kavun, kayısı, yeni dünya, kivi, nar, avokado, muz), patates, mantar, mısır, çikolata, kurtulmuş sebze ve meyvelerden uzak durmak gerekmektedir.
Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Böbrek hastasına şehriye, pirinç çorbası önerilirken; fosfor miktarı fazla olduğu için mercimek, ezogelin çorbası önerilmez.
Bir böbrek hastası günde 2 avuç kadar meyve tüketebilir. Özellikle potasyum değeri fazla olan sarı renkli meyvelere çok dikkat edilmeli, Baharatlarda potasyum oranı yüksek olduğu için kesinlikle önerilmez, illaki acı yenmek istenirse 1 – 2 adet yeşil acı biber tüketilebilir.
Bu durumda potasyum kaynaklı gıdaları (patates, muz, kayısı, kivi, üzüm, sebze yemekleri, kuruyemişler, kurubaklagiller gibi) diyetten çıkarmak gerekir. Ayrıca sebzeler küçük parçalara ayrılarak haşlanır ve haşlama suyu dökülerek pişirilirse, yemekte potasyum miktarı azaltılmış olur.
Mısır püskülü çayı: Böbreklerde enfeksiyondan kaynaklı bir ağrı mevcut ise mısır püskülü çayı ile ağrıyı yatıştırabilirsiniz. Karpuz tohumu çayı: Ilık suya katılarak demlenen karpuz tohumu çayı, idrar söktürücü etkisi ile böbreklerin temizlenmesi için yararlıdır.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Bir böbrek hastası eğer yapabiliyorsa günde 2 litre idrar çıkarmalıdır. Hepimiz her gün yaklaşık 1 litre de farkında olmadan (ter, dışkı, solunum ile) sıvı kaybederiz. 2 litre idrar ve 1 litre farkında olmadan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için her gün 3 litre sıvı alınmalıdır.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Yaz aylarında böbrek sağlığını korumak için su tüketimini artırmak önemlidir. Dolayısıyla en az 1,5-2 litre su tüketmek ve en önemlisi de su içmek için susamayı beklememek gerekir. Yeteri kadar su içemeyen kişiler ise günde 2 adet sodyumu çok yüksek olmayan maden suyu içebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri