İşte o gıdalar: Sarımsak Taze sarımsak güçlü anti-inflamatuar özellikleri gösterir. Kolesterolü düşürmek ve böbrekler için oldukça faydalıdır.
BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN EN İDEAL BESİNLER
Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Akut ve kronik böbrek hastalıklarının gelişimi renal onarımın işlev gösterememesine bağlıdır. İnsan böbreğinin kendini tamir etmesi sınırlıdır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Peki böbreklere zarar veren bu faktörler neler? Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor. Vücudumuzda çok önemli bir yer tutan böbreklerimizkanı filtreler, metabolizmanın atık ürünlerinin atılmasını sağlar.
* Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin. * Et ve tavuk suyu tabletlerinden uzak durun. * Böbrek, beyin, dalak, ciğer, dil, yürek gibi sakatatları tüketmeyin.
Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler, sarımsak tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Sarımsak, bazı kişilerde tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Bunun neticesinde sarımsak tüketimi, kişilerin düşük tansiyonla karşılaşmalarına neden olabilir.
Kalp-damar sağlığı açısından da büyük önem taşıyan böbreklere en büyük zararı, tedavi ya da tanısal amaçla kullanılan bazı ağrı kesici ve antibiyotikler veriyor. Toksik nefropati olarak adlandırılan bu durumun kişide ani gelişen böbrek yetmezliğine neden olabileceğini dile getiren Nefroloji Uzmanı Dr.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Birçok farklı hastalık ve travma gibi olaylardan sonra görülebilir. Zamanında ve yeterli şekilde tedavi edildiği sürece böbrek fonksiyonlarının bir kısmı veya tamamı geri döndürülebilir.
Akut böbrek hasarı (ABH),böbreklerinizin aniden düzgün çalışmayı bıraktığı durumdur. Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir.
Vitamin ve mineraller: Genellikle düşük proteinli diyet kullanan hastalarda demir, kalsiyum, çinko, tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve folik asit düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Diyet harici dışardan takviye yapmak gereklidir. Aynı şekilde vitamin D ve C desteği de böbrek hastaları için önemlidir.
Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu… Bu örnekleri arttırmak mümkün.
Isırgan otunu bitki çayı olarak tüketerek böbrek sağlığınızı bitkisel yollardan iyi edebilirsiniz. Mısır Püskülü Çayı: Mısır püskülü çayı böbrek ağrılarınızı dindirebilirsiniz. Böbrek üriner sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunan mısır püskülü çayı ile ağrılarınızdan kurtulacaksınız.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri