BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNDAN KORUR Ayva gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutar. Ayvanın potasyum içeriği böbrek sağlığının korunmasında da ön plana çıkıyor.
- Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. - Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Bu nedenle sakatat, baklagiller, süt, peynir, çikolata gibi yüksek oranda fosfordan zengin gıda kaynaklarının sınırlandırılması gerekmektedir. Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir.
Portakal suyu yerine daha az potasyum içeren, üzüm, elma veya kızılcık suyu tercih edilebilir. Portakal gibi kayısının da yüksek potasyum içerdiği bilinmelidir. Özellikle diyalizde kuru kayısıdan uzak durulması önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Limon Suyu: En bilinen böbrek ağrısı bitkisel çözüm yöntemlerinden biri de taze limon suyu! Sitrik bir meyve olan limon özellikle böbrek taşı kaynaklı ağrılarda etkili olup içerdiği asetik asit ile taşların parçalanmasına yardımcı olur.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Tuz kısıtlı miktarda kullanmak için zeytin, tuzlu peynir, tuzlu bisküvi, cips, kraker, hazır çorbalar, bulyon tabletlerden uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca tuzlu gıdalar, susuzluk hissini de artırdığı için fazla su tüketimine de neden olmaktadır.
Diyaliz hastalarının diyetinde karbonhidratlar
Ekmek, makarna, yufka, pasta, börek, pilav; tatlı olarak bal, pekmez, reçel yoğun karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu gıdaların çok tüketilmesi hem sağlıksızdır hem de kilo alımına yol açar.
Bir böbrek hastası günde 2 avuç kadar meyve tüketebilir. Özellikle potasyum değeri fazla olan sarı renkli meyvelere çok dikkat edilmeli, Baharatlarda potasyum oranı yüksek olduğu için kesinlikle önerilmez, illaki acı yenmek istenirse 1 – 2 adet yeşil acı biber tüketilebilir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Böbrek yetmezliğinde potasyum atılamaz ve kanda artar, ani kalp durmalarına neden olur. Kuru sebze ve meyvelerde (bamya, üzüm, incir vb) taze meyve (muz, üzüm, erik vb) ve tüm sebzelerde boldur. Bu nedenle tüm sebzeler önceden haşlanmalı ve suyu da atılmalıdır. Potasyumu kısıtlı tüketmelidir.
Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak önerilir.
Diyette Ayva Yenir Mi? Bol lif içermesi nedeniyle vücudun metabolik düzenine olumlu etkilere sahip olan ayva, bağırsak florasını iyileştirir. Sağlıklı bir diyet süreci yaşamak isteyen kilolu insanların kış diyetinde mutlaka yer alan ayva sayesinde ödem atmak kolaylaşır.
Diyaliz Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Besinler
Domates, biber, karpuz, kavun, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve üzüm tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini, bu besinlerle ilgili temel sorunun aşırı tüketiminin vücutta sıvı ve potasyum fosfor oluşumuna neden olacağını söyleyen Dr.
Böbrek hastaları için protein önemli bir mineraldir; ancak hayvansal protein tüketimi kısıtlandırılmalıdır. Et, balık, mercimek, bulgur ve süt ürünleri beslenme listenizde ÖLÇÜLÜ miktarda yer almalıdır.
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korur
Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Kalori kısıtlaması yapılan hastalar dahil, içine yağ koymamak şartı ile, tüm yemeklerinizde serbest miktarda salata yiyebilirsiniz. Bu salatalar, mevsimine göre, domates, salatalık, yeşil biber, havuç, turp, roka vb. içerebilir.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Bu durumda potasyum kaynaklı gıdaları (patates, muz, kayısı, kivi, üzüm, sebze yemekleri, kuruyemişler, kurubaklagiller gibi) diyetten çıkarmak gerekir. Ayrıca sebzeler küçük parçalara ayrılarak haşlanır ve haşlama suyu dökülerek pişirilirse, yemekte potasyum miktarı azaltılmış olur.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Kırmızı biber bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan antioksidan likopen içerir. Potasyum oranı düşük olduğu için böbrek sağlığı için de iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri