Ekşi mayalı ekmek üzerine sarımsak, zeytinyağı ve baharat sosu sürerek fırına verip kıtır ekmekler elde edebilirsiniz. Çorba içerken siz eşlik edecektir.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Ekşi mayalı ekmek hamurunu özellikle de az evvel belirttiğimiz unlarla yaptığınız zaman sert ama çok lezzetli ekmekleriniz olabiliyor. Yumuşak olmasını istiyorsanız katlama süresini arttırabilirsiniz, daha çok mayalandırabilirsiniz ya da beyaz unla ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Üzerini streç film ile kaplayıp en az 12 saat buzdolabına kaldırın. 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Soğuk ortamda mayalanan ekmeğin gluten seviyesi düşer, probiyotik özelliği artar. Pişirmeden 4 saat önce dolaptan çıkarın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ekşi mayalı ekmeğin içi neden ıslak olur? Sebep 2- Hamurun mayalanma süreci uzun tutulduğunda, hamurda bakterilerce oluşturulan laktik asit miktarı artar. Bu da hamurdaki glüten-gliadin yapısını iyice yıkar. Böylece yüzey gerilimi sağlansa bile elastikiyeti zayıf olan hamur yayılır.
İlgili 21 soru bulundu
3. Mükemmel ekmek içi ve kabuğu
Eğer kabuğunun parlak olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkarır çıkarmaz biraz soğuk su ile fırçalayın. Alternatif olarak pişirmeden önce ekmeğinizin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde fındık fıstık ve tahıllar da daha iyi sabitlenmiş olur.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşabilirsiniz. Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Ben ekmeği 10.günden sonra yapabildim. Anca vakit bulabildik eşimle ama zaten beklemekte iyi oldu. Maya testi dediğimiz şey, ekşi mayanızdan bir kaşık alarak oda sıcaklığında bir kase suyun içine bırakmaktan ibaret. Köpüklenmiş mayanız suyun üzerinde yüzüyorsa kullanıma hazır demektir.
*Akşamdan mayalayıp sabah pişirmek isteyenler hamuru yoğurup hemen üzerini streç filmle kapatıp bir beze sarıp ( hamur cam bir kase, tabak vs. içinde olmalı) buzdolabına kaldırıp sabah buzdolabından çıkardığı gibi şekillendirip 15 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra aynı şekilde pişirebilir.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Glüten sıvı ile birleştiğinde elastik uzayan bir hal alır ve tutuculuğu sağlayarak çıkan gazı hapsederek ekmekteki gözenek yapısını oluşturur. Gözenekli kabarık iyi bir ekmek için iyi bir hamur, doğru fermentasyon ve doğru pişirim gerekir. İyi bir hamur için ise; sadece un, su, maya, tuz oranını doğru uygulamak yetmez.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Ekmeklerinizi fırında pişirirken, ısıya dayanıklı bir kap içerisinde fırına koyacağınız su ekmeklerinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Hamurunuza çok fazla un ekleyerek sertleştirmemelisiniz. Aksi halde ekmekleriniz de sertleşecektir.
Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir. Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır.
Doğru şekilde saklanmış ekşi mayalı ekmekler uzun süre boyunca tazeliklerinden hiçbir şey kaybetmez. Oda sıcaklığında hava almayacak bir kap ya da torba içinde saklayabilirsiniz. Bez torbalar kullanacaksanız hava geçirgenliği az olan sık gözenekli torbalar tercih edin.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Mayalı ekmek ne kadar bekletilmeli? Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Beslediğiniz taze ekşi mayayı o gün içerisinde ekmek yapmak için kullanacaksanız oda ısısında 4-6 saat sonra aktif olacaktır. Eğer kullanmayacaksanız 1 saat oda ısısında bırakıp daha sonra buzdolabında +4 kısmında ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz.
Mükemmel bir mayanız olabilir ve dolaptan çıktığı için yüzmüyorsa bu onun başarısız olduğu anlamına gelmez. Yüzmesi için uğrayı beyaz un ile üretmiş olmalısınız. Tercihen bol glütenli, hatta ilavelerle glüten bombasına dönüşmüş market unu kullanırsanız bırakın yüzmeyi, kanat takıp uçar bile…
Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Ekmeklerimizin üstüne birer parça tereyağı sürüyoruz. Çırptığımız yumurtaya tuz ve karabiberi ekleyip ekmekleri tek tek batırıp tepsiye diziyoruz. Sırayla üstüne sucuk, domates, biber koyup üstüne de kaşar rendelerini paylaştırıp fırına veriyoruz. Kaşarlar eriyip kızarana kadar bekleyip sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Ekşi mayayı beslemek için buz dolabından çıkartın, mayanız çok fazlaysa arada bir mayayı azaltmak beslerken pratiklik kazandıracağı için gereklidir. Malum sürekli beslenerek çoğalan bir mayadır.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri