Direkt üriner sistem grafisi (Yatarak karın grafisi):Adından anlaşılacağı gibi doğrudan filminin çekilmesidir. Böbrekler için film yatarak çekilir. Röntgen makinesinin olduğu her yerde çekilebilir. En basit testtir ancak elde edilecek bilgi sınırlıdır.
Böbrek taşı tanısı hangi yollarla konulur? Böbrek taşının tanısında görüntüleme yöntemleri ve laboratuar tetkikleri kullanılır. Röntgen filminde böbrek taşı varsa genellikle görülür.
Renal Ultrason böbrek ultrasonu olarak da bilinir ve bu tetkik hasta için oldukça kolay bir tetkiktir. Böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır. Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır.
Dinamik böbrek sintigrafisi testi nasıl yapılır? Test hasta, çekim odasında görüntüleme yapılacak kameraya uygun pozisyonda yerleştirildikten sonra radyoaktif maddenin damar içine verilmesiyle yapılır. Çekim yaklaşık 30-40 dk. sürer. Bu sırada hareketsiz kalınması iyi bir görüntüleme için önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak "taş var mı yok mu?" sorusuna nihai cevabı verebilmek için günümüzde en ideal görüntüleme yöntemi olarak kabul edilen kontrastsız tomografiyi hastaya çektirmek gerekir.
Intra Venoz Pyelografi (IVP) nedir? İyotlu kontrast maddelerin intravenöz yolla (damardan) enjeksiyonu sonrası, belli zaman aralıkları ile seri grafilerin alınarak böbrek fonksiyonlarının, toplayıcı sistemlerinin ve tüm üriner sistemin görüntülenmesi amacına yönelik yapılan tetkiktir.
Böbrek ultrasonu diğer adı renal ultrasondur. Böbrek ultrasonu hasta için oldukça kolay bir tekiktir. Tetkik için hasta önce sırtüstü yatırılır ve karın bölgesine ultrason jeli sürülür ve ultrason probu ile böbreklere bakılır. Böbrek ultrasonu esnasında hastanın yüzükoyun yatırıldığı da olur.
Röntgen filminde görülüp görülmemesine göre de taşlar 2 grupa ayrılır. Röntgen filminde kolayca görülen taşlar kalsiyum içeren taşlardır ve radyo-opak taşlar adını alır. Diğer taşlar ile ya filmde belirsiz görünür (semi-opak) veya hiç görünmez (non-opak). Opak taşların takiplerinde röntgen filmleri kullanılabilir.
İnceleme için, dış idrar yolundan mesane içine ince plastik bir sonda steril olarak yerleştirilir, mesane kontrast madde ile doldurulur. Bu sırada incelemeyi yapan doktor mesane dolu iken ve işeme sırasında çeşitli filimler çeker.
Ultrasonla izlenemeyen böbrek taşları boyutu 2 mm'den küçük olanlardır. Bunlar kristaloid odağı ya da kum olarak adlandırılır ve ancak idrar tahlillerinde mikroskop incelemesinde görülür. Böbrekten çıkıp kanala giren taşlarda ultrasonla hem taşı, hem de röntgende görülemeyen idrar kanalı genişlemelerini izleyebiliriz.
Kan ve idrar tahlili yoluyla böbreklerde bir hasar olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Kanda kalsiyum, fosfor ve ürik asit seviyelerine bakılır. Zaman zaman hastadan 24 saatlik idrar toplama da istenebilir. Böbrek taşı tanısında kullanılan görüntüleme yöntemlerinin başında ise bilgisayarlı tomografi (BT) gelmektedir.
Böbrek Taşı olan kişilere hangi tetkikleri yapılmalıdır? Böbrek Taşı olan herkesin mutlaka idrar tahlili ( TİT) , kanda üre ve kreatinin ( böbrek fonksiyon testleri) ve USG / BT gibi bir görüntüleme yöntemi yapılmalıdır.
3. İlaçlı Böbrek Filmi (İVP): Damardan ilaç verilerek çekilir. Bir gün öncesinde barsak temizliği (ishal yapıcı ilaçlar verilerek) yapılması gerekir. Damardan ilaç verilmeden 1 tane DÜSG çekilir, ilaç verildikten sonra 3 veya 4 tane daha DÜSG çekilir.
Böbreklerin doğuştan olmaması:
Çünkü, sıvısı hiç olmayan bebeğin akciğer gelişimi gerçekleşemeyeceğinden dolayı doğduktan sonra solunum yetersizliği ile kaybedilirler. Suyun hiç olmaması durumu, yani anhidramni halinde, ultrason muayenesi yeterli netlikte olamadığı için böbreklerin olup olmadığı kesin söylenemeyebilir.
Üriner sistem ultrasonografisinde nelere bakılır? Böbrekler konum, şekil ve büyüklük yönünden değerlendirilir. İdrar toplayıcı sisteminde genişleme olup olmadığına bakılır. Diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi böbrek yapısını bir bütün olarak etkileyen hastalıklarla ilgili ipucu araştırılır.
MR ürografi aşağıdaki durumların tanısı ve tedavi planlaması için kullanılır: Böbrek Taşları: Böbreklerde oluşan taşların boyutu, konumu ve şekli hakkında bilgi sağlar. Üriner Sistem Anomalileri: Doğuştan gelen idrar yolu anomalilerinin tespiti ve değerlendirmesi için kullanılır.
Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Böbrek kitlesinin değerlendirmesinde bilgisayarlı tomografi en önemli görüntüleme metodudur. Böbrek kanseri tanısını doğrulamada ile diğer böbreğin yapısı ve fonksiyonunun değerlendirilmesinde yardımcıdır.
Genel olarak kaburgalar ve kalça arasında veya alt karından vücudun yan tarafına yayılan bir ağrı kendini gösterir. Bu ağrı çoğunlukla sırta ve kasıklara da yayılır. Ağrılar şiddetlendikçe mide bulantısı da olur hatta zaman zaman kusma meydana gelir. Kum dökme ağrısı genellikle belirli aralıklarla ortaya çıkar.
Renal ultrason yöntemi de böbreklerin, böbrek üstü bezlerinin, mesanenin ve böbrek kanallarının incelenmesi için yapılır. Standart ultrason cihazı ile yapılan bu işlem ortalama 20-30 dakika kadar sürer.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır.
Taş hastalığının kesin tanısı yapılan radyolojik yöntemlerle yapılır. Ultrason: İlk tercih edilen yöntemdir. Radyasyon kullanılmaması en önemli avantajıdır ve çocuklarda ve gebe hastalarda ilk tercih edilen yöntemdir.
Renal Ultrason böbrek ultrasonu olarak da bilinir ve bu tetkik hasta için oldukça kolay bir tetkiktir. Böbreğin ve çevre dokuların değişik açılardan görüntülenmesi sağlanır. Hastanın sadece böbrekleri değil aynı zamanda mesanesi ve böbrekle ile mesanesi arasındaki kanallara da bakılır. Hastanın aç olması istenmez.
Renal kortikal sintigrafi tetkiki en sık idrar yolu enfeksiyonuna bağlı gelişen böbrek hasarını saptamak amacı ile kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri