Uhut 15 dakika daha ateşte tutulduktan sonra, ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurulup, kahvaltılarda ekmeğe sürülerek yenir.
UĞUT TATLISININ FAYDALARI; Bağışıklığı güçlendirici ve kanseri önleyici etkileri vardır. Hücreleri yenilediği için kanser tedavisnde kullanılan bir üründür. Ispanaktan daha çok demire sahip olduğu için anemi (demir eksikliğine bağlı kansızlık) hastalarının kullanması tavsiye ediliyor.
Taraklı uğut tatlısını kahvaltıda besleyici ve lezzetli bir tercih olarak kullanabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve 15 gün içinde tüketilmelidir.
Getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. Istenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir. Buğdayı çimlendirerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücreleri yeniliyor. Özellikle buğday çimi suyunun 'şifa içeceği' olduğu belirtiliyor.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen uğut tatlısı, kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettiriyor. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden yapılan bu tatlı, son derece zahmet gerektiren geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Buğday çimi; toz haline getirilmiş kapsüllerde, sıvı süspansiyonlarda, toz halinde veya taze suyu sıkılarak tüketilir. Buğday çimi suyu, popüler bir içecektir. Sadece taze olduğunda ve biçilip hemen ardından aç karnına alındığında sağlığa yararlı olduğu düşünülmektedir.
UĞUT TATLISI YAPILIŞI
Karanlık bir odada bir süre filizlenmesi beklenir. Çimlenen buğday tohumları, 1-2 cm uzunluğa eriştiğinde bir tokmak veya yuvarlak bir taş ile dövülerek ezilir ve suyu çıkarılır. Ortaya çıkan su unla kıvamlandırılır ve kazanlara koyularak 15-20 saat boyunca sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Hem antioksidandır, hem anti-aging etkilidir. Sindirimi destekler, gaz ve şişkinlik gibi sorunları giderir. Diş sağlığını destekler. Ve en önemli etkilerinden biri olarak; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Buğday çimi suyu, kanı alkalize eder. Ayrıca vücutta enzim aktivitesini arttır. Yani vücudun gerekli işlevlerini kolaylaştırır. Kısace buğday çimi suyu içtiğinizde; su, oksijen, enzimler, protein, fitokimyasallar, klorofil, karotenler, yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum ve selenium gibi besin öğelerini alırsınız.
Kilo problemi çeken kadınların uzak durduğu un ve ekmeğin temel kaynağı olan buğday, çimlendirilip suyu içildiğinde kilo verdiriyor. İçerdiği yüzde 70 klorofille protein ve yüksek oranda B1, B6, B12, C, E, K vitaminlerini barındıran buğday çimi suyu, antiseptik temizleme özelliği sayesinde doğal detoks sağlıyor.
Buzdolabı yerine kuru yerleri tercih edin
Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Anadolu Lezzetleri Taraklı Uhut, çimlenmiş buğday tohumunun kazanlarda sürekli karıştırılmasıyla elde edilir. Yapımı oldukça emek isteyen ve şeker ilave edilmeden hazırlanan tatlı, hafif ve lezzetli oluşuyla sofralarımıza konuk olur.
Sakarya Taraklı yöresinde üretilen Uğut Tatlısı, Kökenleri Orta Asya'da olan bir geleneği devam ettirmektedir. Atalık buğday tohumundan, şeker ilave edilmeden elde edilen geleneksel bir tatlıdır.
Şeker katılmamasına rağmen son derece tatlı olan sümelek, Taciklerde "sumanak", Kırgızlarda ise "sümölök" olarak biliniyor. Çimlendirilmiş buğdayın kökünün sıkılarak alınmasıyla elde edilen sıvıdan yapılan sümeleğin hazırlanışı oldukça zahmetli ve sabır gerektiriyor.
Maksimum fayda için sabah aç karnına içilen bir bardak su sonrası aç karnına içilmesi ve üzerine 10-15 dakika bir şey yenmemesi önerilir. Sabah erken içilmesi mümkün değilse sabah yerine öğle yemeğinden önce yine aç karnına içilebilir.
Kesilen buğday çimleri çoğunlukla suyu çıkarılarak içilir ama salatalara katarak da tüketilebilmektedir. Buğday çimi yetiştirme işlemi topraksız olarak, sulu tarım uygulamaları eşliğinde de gerçekleştirilebilmektedir. Eğer toprak kullanılacaksa, ilaçsız ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Bu nedenle buğday ürünlerine alerjiniz varsa buğday çiminden de uzak durmanız önerilir. Ayrıca çölyak hastalığınız varsa da buğday çiminden uzak durabilirsiniz çünkü hem çölyak hastalığı hem de gluten intoleransı buğday çimi tüketiminde sıkıntı doğuruyor.
Organik üretim özelliği ile özel olarak kurutularak besin değerleri ile toz haline getirilen Organik buğday çimi tozu tüketiminde günlük 1-2 tatlı kaşığı kadar tercih edilmesi tavsiye edilir.
Yaygın bir buğday bitkisi olan Triticum aestivum'un taze filizlenmiş yapraklarından hazırlanır ve birçok farklı vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır: Demir, klorofil, magnezyum, kalsiyum ve amino asitlerin yanı sıra A, C ve E vitaminlerinde özellikle yüksektir.
Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölünmeden iki tarafıda delik olacak şekilde ortası çıkartılır.Su ve şeker kaynatılarak şerbet hazırlanır.Hazırlanan elmalar kaynayan şerbete atılır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir.Piştikten sonra bir kevgir yardımıyla suyu süzülerek, üzerinin kızarması için önceden ısıtılmış ...
Tencereye şeftaliler şeker ve biraz su konur . Yumuşayana kadar yaklaşık 5-8 dk pişirilir. şeftaliler soğutulup yapılacak kupun içine önce dondurma üstüne şeftali ve en üste krem şanti konulur . Çekilmiş ceviz ile servis edilir.
Unu, irmiği, kabartma tozu, vanilya ve hindistan cevizi ayrı bir kasede karıştırın. En son yoğurt koyduğumuz harcın içine ekleyip spatula yada kaşıkla üstten alta doğru karıştırın. Tereyağ ile yağladığınız tepsiye yada borcama (benimki 28×28 ) harcı dökün. 180 derecede tam 35 dk pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri