Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Parasomnia olarak da adlandırılan uyku terörü; kişinin uyku esnasında aniden korku içinde uyanması ile tanımlanmaktadır. Kişiler; uykuya dalmakta zorluk çekmek, etrafı algılamaz halde olmak, sallanma, yoğun korku, çığlık atma gibi belirtileri yaşıyorsa uyku terörü durumu ortaya çıkabilir.
Gece terörü, diğer psikolojik rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkıyorsa, bu hastalıkların belirlenip psikoterapist tarafından belirlenen çeşitli terapilerle tedavi edilmesi gece terörünün ortada kaldırılmasında etkili olacaktır.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer gece 3'te aniden uyanıyorsanız, bunun ilk nedeni derin uykudan normal uykuya geçiyor oluşunuzdur. Araştırmalara göre her insan gecede ortalama 6 kez uyanır ve derin uyku sürecinin genel olarak 3 ile 4;30 saatleri arasında sonlanıp, normal uyku sürecine geçildiği biliniyor.
Ayrıca günde 7 saatten daha az uyuyan insanların daha fazla kilo alma eğilimi ve obezite riskleri artar. Uykusuz geceler ayrıca sindirim sistemine de zarar verebilir, çünkü gece boyunca vücudun glikozu temizleme şekli değişir. Bu, uzun vadede diyabet veya böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına neden olur.
Bireyin uyku düzenini bozan ve parasomnia olarak da adlandırılan gece terörü hastalığı; uykuya dalarken, uyku esnasında, uyku aşamalarında ve uyanma sırasında ortaya çıkabilen anormal hareketleri, davranışları, algıları, duyguları ve hayalleri içerir. Birçok insan hayatlarının bir evresinde gece terörü ile yüzleşir.
Atakların süresi genellikle 5- 15 dakika arasında olup 30-40 dakikaya kadar uzayabilir. Genellikle çocuklarda sıktır ve cinsiyet farkı yoktur. Genetik faktörler en önemli predispozan faktördür.
Uyku bozuklukları, nefes tıkanması, uyku apnesi gibi rahatsızlıkların teşhisi için Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji bölümlerine gidilebilir.
Her yaştan ve cinsiyetten insanlarda görülebilir, ancak bazı gruplarda daha yaygın olarak ortaya çıkabilir. Genellikle genç yetişkinler arasında daha yaygındır. 20'li yaşlarda ve 30'lu yaşların başlarında sıkça görülür. karabasan, kişiler uykuya geçerken veya uykudan uyanırken meydana gelir.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
Yeni bir hastalığa yol açmaz. Aileleri oldukça endişeye düşürebilen, korkutucu bir görüntüsü olabilir. O sırada fiziksel olarak yaralanmamasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca beraberinde epilepsi nöbeti olabilir (ya da bu durum epilepsi nöbeti ile benzerlik gösterir).
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken o sırada uyanıklık olmadığıdır.
Uyku felci genellikle ölümcül değildir. Duygusal sıkıntıya neden olsa da çoğunlukla geçici bir durumdur. Ancak, nadir durumlarda solunum problemleri ile ilişkilendirilebilir ve bu durumlar ciddi olabilir. Özellikle uyku felci tekrar ediyorsa veya solunum sorunları belirginleşiyorsa, doktor kontrolü önemlidir.
Çocuklarda uyku terörü genellikle uykuya daldıktan yaklaşık 2-3 saat sonra, derin uyku sırasında bağırma, ağlama, titreme, çığlık atma, uyanık gibi görünme ama kendinde olmama hali gibi belirtilerle kendini gösterir. Atak birkaç dakika içinde kendiliğinden yatışabilir ve çocuk olağan uykusuna geri dönebilir.
Parasomnia, genel anlamıyla gece uykusu sırasında istem dışı ortaya çıkan davranışları ve deneyimleri içeren bir uyku bozukluğu grubudur. Uyurgezerlik ve uyku paralizisi gibi rahatsızlıklar da aynı kapsamda değerlendirilebilir.
Gece terörü veya yaygın olarak kullanılan ismiyle uyku terörü, uyku sırasında gelişen tüm istemsiz hareket olarak adlandırılan parasomnianın en fazla görülen örneğidir ve çocukların, ailelerin hayatını olumsuz etkilemektedir.
Uyku terörü kimlerde görülür? Uyku terörü genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar ve başlangıç yaşı genellikle 3 ila 12 yaş arasındadır. Bu durum özellikle erkek çocuklarda daha sık görülür. Ergenlik döneminde ise genellikle düzelmeye eğilimlidir.
Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır. Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar. Uykuda sıçramalar genellikle hızlı göz hareketi (REM) uykusunun başlangıcında meydana gelir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Bireyin aşırı uykulu ya da uykusuzluk problemleri yaşamasından dolayı, günlük işlerinin işlevselliğini kaybetmesi durumunda uyku-uyanıklık bozukluklarından söz edilebilir. Uyurgezerlik bir diğer adıyla somnambulizm bir tür uyku bozukluğudur. DSM V'te Uyku-uyanıklık bozukluklarının sınıflandırılması üçe ayrılmıştır.
Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur. Genellikle birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ataklarla gider.
Bağışıklık sisteminiz yavaşlamaya başlar. Virüs ve bakteri kapma olasılığınız artar. Halüsinasyon görme olasılığınız çok yüksektir. Stres seviyeniz artar ve kendinizi aşır yorgun ve sinirli hissedersiniz.
3 günü geçen uykusuzluk halüsinasyonları artırarak illüzyon, sanrı ve düzensiz düşünceleri doğurabilir. 4 gün ardından gerçeklik algısı ciddi oranda bozularak uyku dürtüsü karşı konulamayacak duruma gelir.
Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran bir hormondur. Akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve gece 02.00–03.00 saatlerine dek devam eder. Ayrıca büyüme hormonu da saat 00.00'da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu nedenle en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri