Hayati tehlike yaratabilen bir ürolojik kanser türü olan böbrek kanserleri, her 3 erkeğe karşı 2 kadında görülüyor. Daha çok 60-70 yaşların hastalığı olmakla beraber gençlerde de görülebiliyor. Yapılan araştırmalarda yüzde 2-3 oranında ailevi bir geçiş riski olduğu da biliniyor.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi böbrek kanseri oluşumunu tetikleyen en büyük etkenlerden biri sigara kullanımıdır. Aşırı kilo, kanser hücresi oluşumunu artırır. Böbrek fonksiyonlarında bozukluklara yol açan vücudun aşırı yağlanması, böbrek kanserine yakalanma riskini artırır.
Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin kötü huylu (kanserli) hale geldiği ve kontrolden çıkarak bir tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Yani böbrek kanseri böbreklerdeki hücrelerin anormal büyümesinden kaynaklanır. Hemen hemen tüm böbrek kanserleri ilk önce böbrekteki küçük tüplerin (tübüllerin) astarında ortaya çıkar.
Günümüzde böbrek kanserinden kurtulanlar son derece fazla sayıdadır. Teşhis edildiği evreye de bağlı olmak üzere tedavisi ve iyileşmesi mümkün bir kanser türüdür.
Böbrek Kanseri Nasıl Yayılım Yapar? Böbrek kanserleri en sık akciğere metastaz (yayılım) yapar. Kanser daha az sıklıkla karaciğer, kemikler, böbrek üstü bezi, beyin ve lenf düğümlerine de yayılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
İdrar tahlili (idrar testi): Böbrek probleminden şüpheleniliyorsa böbrek kanseri teşhisi için idrar tahlili yapılabilir. Çıplak gözle görülmeyen az miktarda kan ve diğer maddeleri aramak için idrar örneğinde mikroskobik ve kimyasal testler yapılır.
Böbrek kanserinde yaşama şansı ve kanserli hastanın ortalama ön görülen hayatta kalma süresi, bulunulan evreye bağlı olarak değişmektedir. 1. Evrede olan hastalık durumunda 5 yıl yaşam süresi ihtimali %81, 2.evrede 5 yıl yaşam şansı %74, 3.
Her hastaya ait faktörlere göre farklılık göstermekle birlikte metastatik böbrek kanserinde ortalama yaşam süresi tedavi edilmeden 5-6 ay iken cerrahi ve immünoterapi ile bu süreyi ortalama 2 yıla kadar uzatmak mümkündür. Sonuç olarak böbrek kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı çok önemlidir.
Böbreğin kendi hücrelerinden köken alan böbrek kanserleri, tüm vücut kanserlerinin yüzde 2-3'ünü oluşturur. Hayati tehlike yaratabilen bir ürolojik kanser türü olan böbrek kanserleri, her 3 erkeğe karşı 2 kadında görülüyor.
Böbrek kanseri tedavisinde günümüzde birinci seçenek cerrahi tedavidir, yani ameliyattır. Erken evrede ve böbrekte sınırlı, yayılmamış kanserlerde radikal nefrektomi ile 5 yıllık hastalıksız sağ kalım oranı % 100'e yakındır.
İlk teşhis aracı ultrasonografi ve sonrasında bunu doğrulamak için MRI ya da Bilgisayarlı Tomografi yapılır. Başka organlara yayılım olup olmadığını araştırmak için PET-BT, Kemik sintigrafisi yapılabilmektedir.
Böbrek kanseri çok önemli ancak tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Günümüzde böbrek kanserleri henüz belirti vermeden başka nedenlerle yapılan görüntüleme tetkikleri sırasında fark edilir. Genellikle belirtisi yoktur. Nadiren ağrı, idrarda kanama olabilir.
Böbrekteki tümörler selim (iyi huylu) de olabilir. Böbrek kanseri genel bir terimdir. Böbrekte farklı tümör çeşitleri ve farklı hastalık evreleri bulunur. Tedaviniz ve yasayacaklarınız tümöre ait özelliklere ve tıbbi ekibinizin tecrübesine göre değişir.
Böbrek kanseri, mesane ve prostat kanserleri ile birlikte en yaygın olarak görülen ürolojik kanserlerden biridir. Genel olarak erken evrede belirti göstermemesi nedeniyle, teşhis çoğu vakada geç konsa da idrarda kan görülmesi gibi yaygın semptomlar ayırt edici olabilir.
Böbrek Kanseri Nedenleri
Genetik yatkınlık en önemli nedenlerden biridir. Aşırı kilo birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek kanserinde de tetikleyici nedendir. Aşırı sigara ve alkol tüketimi hastalığa yakalanma riskini artıran diğer faktörlerdendir.
Böbrek kanseri tanısında ilk kullanılan görüntülem yöntemi olan ultrasonografi non-invaziv, doğruluğu yüksek, uygulanması kolay ve diğer tetkiklere göre ucuz ve hızlı bir yöntemdir.
Böbrek tümörü ameliyatları açık olarak yapıldığında, kaburga kemiklerinin bir bölümünün alınması ve akciğer zarının zarar görmesi gibi tehlikeler oluşabilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta 3 gün içinde taburcu edilebilir. 3 gün içinde taburcu olan hastalar, bir hafta sonra normal yaşamlarına dönebilmektedir.
Doğuştan tek böbrekli olanlar ya da herhangi bir hastalık ya da nedene bağlı olarak bir böbreğini kaybeden kişiler yaşamlarına sağlıklı bir birey olarak devam edebilse de böbrek sağlığını korumak için düzenli kontroller gerekiyor.
Böbrek kanserinin en etkili tedavisi cerrahidir. Eğer hastalık böbrek içerisinde sınırlı aşamada yakalanmışsa hastalığın tedavisi tamamen mümkün oluyor. Daha ileri aşamada yakalanan hastalıklarda, hastalığın ameliyatla tedavisinden sonra ilaç tedavisi uygulanıyor.
Peki, böbrek kanseri evreleri nelerdir? Evre Böbrek Kanseri : Böbrekteki tümör 7 cm'den küçüktür ve böbrekte sınırlıdır. Evre Böbrek Kanseri : Tümör 7 cm'den büyük ve böbrek içinde sınırlıdır. Evre Böbrek Kanseri : Tümör yakındaki dokulara yayılmıştır ve lenf düğümlerine de yayılmış olabilir.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Dr. Özlem Sönmez anlatıyor; Tüm kanser tedavilerinde saçlar dökülür mü? Kanser tedavisinde illa ki saç dökülecek diye bir şey yok. Saç dökülmesi, kanserin çeşidine bağlı değil aslında, verdiğimiz tedavilere bağlı, hangi ilacı verdiğimize bağlı çünkü ilaçların özellikleri, yaptıkları yan etkileri belirliyor.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Peki böbrek ağrısı bele vurur mu? Böbrek taşı durumunda ağrı genellikle sırta, yana, alt karına veya kasığa vurur. Böbrekle ilgili problemlerden kaynaklanan ağrı ise genellikle sırtın alt kısmında ve kaburgaların altında daha yoğun ve derinden hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri