Kum büyüdükçe ve taşa dönüştükçe şikayetler başlar. Kadınlarda görülen kum belirtileri şöyle sıralanır: Kaburgaların altında, yanlarda ve sırtta şiddetli, keskin, kramp benzeri ağrı Alt karın ve kasıklara yayılan ağrı
Böbrek kumu bazı durumlarda – 5mm'den küçük olduğunda, bir hekimin gözetiminde, bol sıvı tüketilmesinin akabinde idrar yolu ile dışarı atılabilmektedir. Bu süreçte ağrı kesicilerden destek alınabilirken, vücudun kendi kendini onarması beklenir.
Kum dökme tedavisi de geçecek süre için oldukça önemlidir. Uygulanan doğru tedaviler kum dökmenin 1-2 gün içerisinde tamamlanmasını sağlar. Yine bu süreç de ağrılı olabilir. Kum dökme tedavisi öncesinde hangi maddeden kaynaklı kum oluşumunun saptanması için kan ve idrar testi yapılır.
Ultrasonla izlenemeyen böbrek taşları boyutu 2 mm'den küçük olanlardır. Bunlar kristaloid odağı ya da kum olarak adlandırılır ve ancak idrar tahlillerinde mikroskop incelemesinde görülür. Böbrekten çıkıp kanala giren taşlarda ultrasonla hem taşı, hem de röntgende görülemeyen idrar kanalı genişlemelerini izleyebiliriz.
Böbrek taşından kaynaklanan ağrı genellikle taş böbrekten dışarı çıktığında başlar. Bazen bir taş, birkaç ay içinde hızlıca da oluşabilir. Doktorla risk faktörleri hakkında konuşulmalıdır. Kişinin ne kadar hızlı taş geliştirdiğini kontrol etmek için 24 saatlik idrar testi yapılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşının yaygın semptomları arasında bel ve sırt ağrısı, idrarda kan, mide bulantısı, kusma, ateş ve kötü kokan ya da bulanık görünen idrar yer alır.
Yüksek derecede oksalat ve kalsiyum içeren et, balık, tavuk gibi proteini yüksek hayvansal besinler böbrek taşı oluşumu için risk taşıyor. İşlenmiş etlerde ise ciddi miktarda tuz bulunuyor. Özellikle ürik asit taşları oluşumunda rolü olan bu etlerin sürekli ve aşırı şekilde tüketilmemesi gerekiyor.
Böbrekte kum olması durumunda görülen belirtiler şunlardır: Kaburgaların altında, yanlarda ve sırtta keskin ağrı İdrar yaparken ağrı ve yanma. Alt karın ve kasıklara yayılan ağrı
Kum dökmenin en belirgin belirtisi böbreklerde yani karnın yan taraflarında duyulan hatta bazen kasıklara, sırta kadar yayılan şiddetli ağrıdır.
Böbrekte kum tedavisi olan bir hastalıktır. Taşın büyüklüğüne göre ses dalgaları ile taşı kırma yöntemi kullanılabilir. 5 mm'den daha küçük taşlar için genellikle bir şey yapılmaz. Kendi kendine düşmesi beklenir. Böbrek kumuna enfeksiyonda eşlik ediyorsa antibiyotik kullanılması tavsiye edilir.
Böbrek taşı ve kum dökme problemi için önerilen limon suyu, doğal içilmelidir. Her sabah kahvaltıdan önce ılık suyun içine yarım limon sıkınız ve 10 gün boyunca aç karnına içiniz. Limon suyu idrar yollarını temizleyerek kumların atılmasını hızlandıracaktır.
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
Teşhis edildiği halde tedavi edilmezse taşın boyutu, bulunduğu yer, tıkanıklığa neden olup olmadığına göre değişen düzeylerde böbrek, mesane ve idrar yollarında geri dönüşümü olmayan hasarlar, hatta böbrek yetmezliğine ve enfeksiyonlara neden olabilir.
Kum döken hastalara idrar ve kan tahlilleri yapmak gerekir. Böbrek fonksiyon testleri (üre-kreatinin), kan elektrolit düzeyleri (sodyum, potasyum, klor, kalsiyum) ve enfeksiyon belirteçleri-testleri (kan sayımı, CRP, idrar tahlili ve kültürü gibi) bakılır.
Hamilelik döneminde kum dökme ve böbrek taşı belirtileri içerisinde karın alt bölgesinde ağrı, idrara çıkarken yanma hissi, uzun süre aynı pozisyonda oturamama, ateş, kokulu ve bulanık idrar, kanlı idrar gibi semptomlar bulunmaktadır.
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; Yunanca nephros “böbrekler” ve ology “çalışma” anlamına gelen bir terimdir. Nefrolog böbrek sağlığı ve böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış uzman doktordur.
Taş Hastalığı Tanısı
Böbrek taşları fiziksel muayene, üriner sistem grafisi ve USG ile kolaylıkla tespit edilebilir. Bunun yanı sıra hastadan kan testleri ve tam idrar testi istenir. Ameliyat planlanan hastalarda ise ayrıca BT'ye başvurulur.
Böbrek taşı dökmek için bira içmek pek doğru bir yöntem olarak kabul edilmez. Bira idrar çıkımını arttırdığı için böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırdığı gibi yanlış bir anlayış mevcuttur. Aksine bira tüketimi alkol ve mayadan ötürü taş oluşumu riskini arttırmaktadır.
Yapılan testlerden ilki idrar tahlilidir. Taş hastalarının idrarlarında kan hücreleri, kristaller ve enfeksiyon varsa bakteriler görülür. Kan tahlili olarak böbrek fonksiyon testleri (kreatinin, üre, BUN) öncelikle yapılmalıdır. Enfeksiyon şüphesi varsa tam kan sayımı ve enfeksiyon belirteçleri yapılmalıdır.
Fosfor içeren maddelerden fazla miktarda yemek veya bol su süt içmek, yüksek fosfat düzeyi nedeniyle idrarı bulanıklaştırabilir. İdrar Yolu Enfeksiyonu: Enfeksiyon varlığında idrarda bulanıklıkla birlikte genellikle ağrı hissi olur. Vajinal akıntılar: Kadınlardaki bulanık idrar sebeplerinden biri vajinal akıntılardır.
Bunun için de bazı testler yaparız. Bunlar içerisinde en temel testimiz ürolojide kullandığımız idrar tahlilidir. İdrarında bir görüntüde herhangi bir şey olmasa bile mikroskobik düzeyde kan hücrelerinin gözükmesi, idrar yolunda bir kum dökme ya da taş için erken uyarıcı olabilir.
Albinüri olarak da adlandırılan beyaz idrar, çoğunlukla tortudan kaynaklanır. Mineral kristallerinin varlığı (örneğin, kalsiyum veya fosfat çökeltisinden) beyaz veya karlı görünen bir idrara neden olabilir.
En sık ortaya çıkan belirti ağrıdır. Böbrek taşları ağrı dışında bulantı, kusma, idrarda kanama, idrar yapma alışkanlığında ani bozulma gibi belirtilere de yol açabilir. Bunlar arasında; sık idrara çıkma, idrarı yapıp rahatlayamama, idrar yaparken yanma, idrar akışkanlığında azalma sayılabilir.
Mastürbasyon ve böbrek taşları
Bu çalışmanın temelini, sertleşmeyi sağlayan nitrik oksit denen maddenin idrar kanalında yaptığı genişleme oluşturmaktadır. Genişleyen idrar kanalından taşların düşmesi daha kolay olmaktadır.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri