Böbrekler ayrıca kanınızı filtreler ve fazla suyu ve atık ürünleri günün 24 saati vücuttan temizler. Fazla vücut sıvısı ve atık ürünler, idrar yoluyla atılır.
Pişirmeden önce böbrekleri mutlaka yıkamak büyük bir öneme sahiptir. Özellikle öncelikle böbreklerin zarların temizlemek gerekir. Bu zarları temizlemek için ise böbrekleri bir süre suda bekletmek çok daha kolay bir yöntem. Ardından el yöntemi ile Böbrekler dikkatli bir şekilde kanları çıkana kadar temizlenmelidir.
Zeytinyağı ile limon suyunu karıştırın, için. Yarım saat sonra kalan limon suyunu ve elma sirkesini karıştırıp, için. Bu karışım böbrek taşının neden olduğu semptomların etkisini azaltmasının yanı sıra böbrek taşını eritiyor. Etki edene bu karışımı düzenli aralıklarla tüketebilirsiniz.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
YETERSİZ SU İÇMEK. Yetersiz su tüketimi de böbreklerde ciddi hasar oluşturan önemli etkenlerden biri. Zira yeterince su içmediğimizde kandan süzülen zararlı maddeler vücudumuzdan atılamadığı için böbreklerimiz daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve hızla yıpranmaya başlıyor. Nefroloji Uzmanı Prof.
Peki böbreklere zarar veren bu faktörler neler? Uzmanlara göre, aşırı protein tüketimi, yeterince su tüketmemek, aşırı tuz tüketmek, alkol ve sigara kullanmak böbreklere zarar veriyor. Vücudumuzda çok önemli bir yer tutan böbreklerimizkanı filtreler, metabolizmanın atık ürünlerinin atılmasını sağlar.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Bu durumda aşağıdaki yöntemler denenebilir: Ayakları mümkün olduğu kadar sıcak tutmak, Böbrek çevresinde ağrı hissedilen bölgelere sıcak kompres yapmak, İdrar söktürücü özelliği bulunan yaban mersini suyu veya maydanoz suyu tüketmek.
Böbrek taşı oluşumunu engelleyen limon suyu, vücuda yeni bir su kazandırır ve de idrarı sulandırır. Bu sayede de böbrek taşı oluşumunu engeller. Ayrıca limon suyu sindirime de çok yardımcı olmaktadır. Taze limon suyu tüketimi böbrekleri ve sindirim sistemimizi temizleyerek vücudun toksinlerini atmasına yardımcı olur.
Vitamin ve mineraller: Genellikle düşük proteinli diyet kullanan hastalarda demir, kalsiyum, çinko, tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve folik asit düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Diyet harici dışardan takviye yapmak gereklidir. Aynı şekilde vitamin D ve C desteği de böbrek hastaları için önemlidir.
Böbreklere en iyi gelen sıvının su olduğu bilinmektedir. Çünkü uzmanların bile tavsiye etmiş oldukları suyun vücut için çok önemli faydaları bulunmaktadır. Günlük düzenli su tüketimi böbreklerin işlevlerini doğru bir şekilde yapmaları için gereklidir. Limonu doğal bir şekilde sıkarak içerisine ılık su ekleyin ve için.
Kan Testleri
Böbreklerin yaptığı filtrelemenin hesaplaması için Glometüler Filtrasyon (eGFR) hesaplaması kullanılmaktadır. Sağlıklı böbreklerin hesaplama sonucu 60 ve üstünde çıkmalıdır. Hesaplama sonucu 60'ın altında çıkan GFR sonucu, böbrek hastalığınız olduğuna işarert edebilir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Böbreğimizin iki adet olmasından, karaciğerin ise kendi kendini yenileyebilme yeteneği sayesinde canlıdan nakilleri mümkündür. Bu nedenle de en sık yapılan organ nakilleri böbrek ve karaciğer naklidir.
Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu… Bu örnekleri arttırmak mümkün.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
“Stresten uzak durun”
Aşırı ya da sürekli stresin sağlığımıza zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Ateşoğlu, “Stres zamanla böbrek hastalığına yakalanma riskini yükseltir. Zaten kalp ya da böbrek hastalığınız varsa, vücudun stres tepkileri daha tehlikeli olabilir.
Ancak sağlıklı böbrekler için uymamız gereken birkaç kural var. Öncelikle kahve ve çay tüketimini sınırlandırın. Çünkü kafein kan dolaşımını arttırır ve böbreklere çok fazla ağırlık bindirir. Kırmızı et başta olmak üzere çok fazla hayvansal protein tüketmek böbreklerin yükünü artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri