İdrar kanalına düşen üreter taşları hastaların bel, karın ve kasık bölgelerinde dayanılması zor ağrılara neden olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler yardımıyla ağrıların hafifletilmesi amaçlanır. Üreter taşları bazı durumlarda şiddetli ağrılara neden olmasa da yine de duruma acil müdahale edilmesi gerekebilir.
5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Böbrek taşının düştüğünü nasıl anlarım? Ağrılarınız bir anda kesildiyse, idrar yaparken bir parçanın çıktığını hissettiyseniz ve uzun süredir ağrı yaşamıyorsanız böbrek taşınız düşmüş olabilir.
Üreterorenoskop denilen cihazlarla ve idrar kanalından girilerek taş bulunduktan sonra içinden gönderilen lazer ile taşın parçalara ayrılması işlemi gerçekleşir. Üreter yani 'kanala düşen taş' için uygulanan standart tedavi yöntemidir.
Lazer le taş kırma işlemi böbrekten çıkıp kanala düşen taşlar içinde yapılabilmektedir. Buradaki tek ve önemli fark kullanılan görüntülem aletinin rijit yani bükülemez olmasıdır. Bu yöntemlede taşlar lazer vasıtasıyla kırılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
İdrar kanalına düşen üreter taşları hastaların bel, karın ve kasık bölgelerinde dayanılması zor ağrılara neden olabilir. Bu durumda ağrı kesiciler yardımıyla ağrıların hafifletilmesi amaçlanır. Üreter taşları bazı durumlarda şiddetli ağrılara neden olmasa da yine de duruma acil müdahale edilmesi gerekebilir.
Böbrek taşları rahat düşürülebiliyorsa genellikle ciddi bir problem oluşturmazlar. Taşa bağlı tıkanıklık çok uzun süreli olmadığı sürece kalıcı bir hasar yaratmaz. Ancak farkına varılmadan tıkanıklık devam ederse enfeksiyon ve kalıcı böbrek hasarları gözlenebilir.
Doktor, bir endoskop yardımıyla aletlerini üretra ve mesane içerisindeki taşa ulaşana kadar ilerletir. Doktor, endoskop kullanarak taşları görür ve lazer yardımıyla taşları parçalar. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki böbrek taşları bol su tüketimi, egzersizlerle kendiliğinden düşebilir. Doktor kontrolünde kullanılan üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileri ile de böbrek taşı düşürülebilir. Ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları ameliyat ile böbreklerden temizlenebilir.
Mesane taşları her hastada belirti göstermeyebilir, ancak hastalarda yaygın olarak görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir: İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi. İdrarda açık ya da koyu renkte kan görülmesi. İdrar yaparken zorlanma.
Bol miktarda su içmek, böbrek taşı düşürme sürecinde en önemli faktördür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir.
Şiddetli sırt veya kasık ağrısı: Böbrek taşı düşmeye başladığında, sırt veya kasık bölgesinde yoğun ve ani ağrılar hissedilebilir. Bu ağrılar dalgalı veya sürekli olabilir ve idrar yapma sırasında artabilir.
Bu bir insandan çıkarılan en büyük böbrek taşı olarak kayıtlara geçti. Sri Lanka ordusu doktorları 62 yaşındaki emekli bir askerden ameliyatla, 13,37 santimetre uzunluğunda ve 801 gram ağırlığında bir böbrek taşı çıkardı.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Çapı 1 cm e kadar olan taşların eğer anatomik olarak zorlaştırıcı faktörler yoksa düşme şansı vardır. Fakat 4mm lik bir taşın düşme şansı %50-60 iken 1cm lik bir taşın düşme şansı %10-20 lere kadar inmektedir. Taş düşürmek için çok sıvı alımı en önemli tedavidir.
Maydanoz suyu böbrek taşı düşürücü etki göstererek böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar. Böbrekleri çalıştırarak idrar söktürür ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir. Aynı zamanda maydanoz suyu adet söktürücü etki taşır.
Taş Düşüren Biri Ne Yememeli? Böbrek taşının düşürülmesi sürecinde genel itibari ile oksalattan zengin besinlerin tüketimi kısıtlanmaktadır. Bununla birlikte tuz ve şeker alımı da kesilir. Örneğin; çikolata, kahve, diğer kakaolu içecekler ve koyu çay gibi gıdaların alımı büyük ölçüde azaltılmaktadır.
Ağrı, idrar yaparken daha da şiddetlenebilir. Böbrek taşı ağrısını hafifletmek için bazı önerileri hayata geçirebilirsiniz. Bol su içmek, taşların hareketini kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Sıcak kompresler veya sıcak banyo, kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilir.
“Böbrek taşı ameliyatı riskli mi?” diye merak ediyorsanız her ameliyat gibi böbrek taşı ameliyatında da bazı riskler olduğunu bilmelisiniz. Böbrek taşı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde idrar yolu enfeksiyonu, yüksek ateş, kanama ve böbreğe komşu organlarda yaralanma gibi riskler olduğu görülür.
Eğer taş oradan düş Müddetçe ağrı geçmez. Ancak taş düşer ya da tedavi edilirse o zaman ağrı gider.
Böbrek taşı kırma işleminde hastalar genellikle ağrı ya da acı hissetmemektedir. Hastalara acı hissetmemeleri için duruma göre lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. İşlem sonrasında hastalarda hafif idrarda yanma, ağrı görülebilir.
Stent çıkarılması: Doktorunuz üreterinize erişmek için bir sistoskop adı verilen ince bir aleti kullanacaktır. Bu aleti idrar yolunuzun içine sokarlar. Ardından, üreteral stentin ucunu bulup nazikçe çıkarırlar. İşlem sırasında genellikle hiçbir ağrı veya rahatsızlık hissetmezsiniz.
Eğer taş böbrekte veya idrar kanalında tedavi edilmeden uzun süre kalırsa, oluşturabileceği bir diğer riskli durum böbrek fonksiyon bozukluğudur. Zamanında tedavi edilmediği için böbreğin tamamının kaybına yol açan böbrek veya idrar kanalı taşlarıyla karşılaşılabilir.
Eğer taş idrar kanalına girmiş ve orda ise idrar kanalı spazma girerek gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar kanalında olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri