Yumurta, Bir dişinin vücudunda oluşan, yumurtlama ve döllenmeden sonra aynı türden bir canlı oluşturan hücredir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlere yumurta denmektedir.
Yumurta sarısında bulunan D vitamini 100 g da 4.9 µg olarak bilinmektedir. Bizlerin günlük alması gereken D vitamini miktarı 25 µg olduğundan ve 1 yumurta 50 g olduğundan ancak 10 yumurta yiyerek yeterli D vitaminine ulaşabiliriz ki günde 10 yumurta yemek pek de mümkün olmayacaktır.
Diğer yandan yumurtanın beyaz kısmı proteinler açısından zenginken sarı kısmında 37 IU kadar D vitamini vardır. Yumurta sarısının içerdiği D vitamini miktarının, maruz kaldığı güneş ışığını ve eminde bulunan D vitamini ile ilişkili olduğu da bilinir 2.
D vitamini bakımından zengin olan yumurta haşlanınca daha faydalı olur. Ancak haşlama olarak uzmanlar az pişmiş yumurtayı önerir. Dünya genelinde kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, haşlandığında bazı değerleri artar. Bu yüzden özellikle D vitamini eksikliği olanlara uzmanlara haşlanmış yumurta önerir.
Bu olumlu etkiler tamamen yumurtanın makro ve mikro besin öğeleri açısından çok zengin olmasından kaynaklıdır. Özellikle A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengindir.
İlgili 31 soru bulundu
Araştırmalar, ortalama 2 yumurtanın porsiyonunun 8.2 mcg D vitamini içerdiğini, önerilen diyetle D vitamini alımının önemli bir bölümünü [2] içerdiğini ve bu hayati besin maddesinin yeterli seviyelerinin alımını desteklemek için diyete harika bir katkı yaptığını bulmuştur.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
d Vitamini (D2 + D3): 0 µg, d vitamini: 0 IU, k vitamini (filokinon): 16.4 µg, yağ asitleri, toplam doymuş: 0.04 g, yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g, yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.03 g, yağ asitleri, toplam trans: 0 g, kolesterol: 0 mg, kafein: 0 mg. Salatalık kaç kalori?
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır.
Yumurtayı su kaynadıktan sonra 4 dakika pişirin. Cezveden alıp daha fazla pişmemesi için soğuk suya koyun. Katı yumurta beyazı ve sarısı çok pişmiş yumurtadır. Katı yumurta kıvamında pişirmek için kaynadıktan sonra 5,5- 6 dakika pişirin.
Öncelikle katı yumurta için 5-6 dakikalık bir süreye ihtiyaç var. Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir? Dünya Sağlık Örgütü tarafından, yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitamini önerilir. Yenidoğan bebeklere 400 IU D vitamini takviyesi uygulanır. 65 yaş üstü 15 mg (600 UI) olarak tavsiye edilir.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur.
Tereyağının yüzde 80'den fazlası süt yağından oluşur. Kalan kısmını ise süt şekeri, D vitamini, protein ve faydalı mineraller oluşturur. Tereyağında bulunan D vitamini, güçlü kemikler için vücudun kalsiyum emilimini arttırıcı özelliğe sahip.
Tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle kemiklerinizi sağlamlaştırır.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Prof. Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak kemik yapımını artırır. Gün ışığına çıkma ve günde ortalama 15 dakika güneş ışığına maruz kalma halinde günlük D vitamini ihtiyacı cildimiz tarafından üretilir. Kemik erimesinden korunmak için kafein içeren kahve ile çay tüketimini kısıtlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri