Böbrek Enfeksiyonu: Böbrek enfeksiyonları çoğunlukla bakteri kaynaklı olduğundan uygun antibiyotik kullanımı ile tedavi gerçekleştirir. Böbrek Taşı: Böbrek taşı küçük olduğunda bol su içerek idrarla atılabilir. Büyük olduğu durumda ise litotripsi yani şok dalgalarıyla taşlar parçalandıktan sonra vücuttan atılır.
Bol su içmek: Bol su içmek, böbrek taşlarının oluşumunu önlemeye ve böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesiciler kullanmak: Ağrı kesiciler, böbrek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ilık kompres yapmak: Ilık bir havlu veya sıcak su torbası, ağrılı bölgeye 10-15 dakika boyunca uygulanabilir.
Böbrek enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında bulantı, donuk ağrı, idrara çıkma sırasında yanma veya ağrı, idrarda kan veya irin, keskin ağrı, kötü kokulu veya bulanık idrar, kusma, sırt veya kasık bölgesi ağrısı, titreme ve ateş görülür.
İdrar kanalına düşen taş spazma ve böbrekte şişmeye sebep olduğu için soğuk spazmı artırarak ağrıya katkıda bulunur. Bu yönüyle sıcak su banyoları, kaplıcalar veya en azından ağrının olduğu yere sıcak su torbası koymak rahatlatır.
İlgili 36 soru bulundu
Limon Suyu: En bilinen böbrek ağrısı bitkisel çözüm yöntemlerinden biri de taze limon suyu! Sitrik bir meyve olan limon özellikle böbrek taşı kaynaklı ağrılarda etkili olup içerdiği asetik asit ile taşların parçalanmasına yardımcı olur.
Böbrek ağrısı ile ilişkili ağrılar yaklaşık olarak en alt kaburga ile kalça arasında sırtta meydana gelen keskin ağrıdır. Böbrek üşütmesi olduğunda böbreklerde sürekli ağrı ve mide bulantısı gibi semptomlara sık rastlanmaktadır.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Ayrıca ateş, kusma, mide bulantısı, kanlı idrar gibi diğer belirtiler de görülebilir. İdrar yollarının bakteriler tarafından enfekte olması sonucu oluşan idrar yolu enfeksiyonu, böbreklere yayıldığında piyelonefrit adı verilen bir duruma neden olabilir. Piyelonefrit, böbrek iltihabı ve ağrısına yol açabilir.
İdrar yaparken yanma veya ağrı, bulanık, kötü kokulu idrar yapma, karın ağrısı, böbrek bölgesinde ağrı, mesanede basınç hissi, kasıklarda ağrı, ateş yüksekliği gibi yakınmalar başladığında böbrek iltihabı olabileceği düşüncesi ile doktora gitmek gerekir. Bu belirtiler gelişmişse uygun tedavi başlanmalıdır.
Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Böbrekler ve mesane için en faydalı içecek sudur.
Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.
Böbrek taşı durumunda ağrı genellikle sırta, yana, alt karına veya kasığa vurur. Böbrekle ilgili problemlerden kaynaklanan ağrı ise genellikle sırtın alt kısmında ve kaburgaların altında daha yoğun ve derinden hissedilir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtınızın alt kısmında veya karınızın alt tarafında hissedilir. Bunun yanı sıra, böbrek ağrısı sıklıkla idrar yaparken de hissedilebilir. Eğer böbrek ağrısını düzenli olarak yaşıyorsanız veya ağrınız şiddetli ve sürekli ise, bir doktora başvurun.
Ağrı kesicilerin, taş oluşumları dışında böbrek hastalıklarında kullanılmaması gerekir.
Bol su tüketimi: Böbrek sağlığı için su içmek oldukça önemlidir. Yeterli su içmek böbrekleri temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olabilir. Maydanoz suyu: İdrar söktürücü etkisiyle bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Nefroloji Nedir
Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen tıbbi bir uzmanlık dalıdır.Böbrekler, vücuttaki atıkları temizleme, elektrolit dengesini düzenleme, sıvı dengesini kontrol etme ve kan basıncını yönetme gibi önemli görevleri yerine getiren hayati organlardır.
En çok bilinen yöntemlerden biri olan maydanoz suyu vücutta ödemin atılmasına yardımcı olarak toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Böbrek iltihabı için bir diğer faydalı besin yoğurttur. Yoğurdun içerisinde bulunan probiyotikler enfeksiyon tedavisinde oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri