Böbrek yetmezliği yaşayan kişilerde ilk evrede genellikle idrar salınımında azalma görülür. Bunun yanında bazı uzuvlar şişebilir ve nefes darlığı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genel olarak böbrek yetmezliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir: Eskiye nazaran daha az idrara çıkmak.
Kronik böbrek yetmezliğini teşhis etmek için en temel olarak yapılması gereken testler; kan testleri (üre, kreatinin vb ), idrar testleri ve böbreklerin ultrasonografi ile görüntülenmesidir. Erken dönem böbrek yetmezliği hastalarında kan testlerinde anormallik olmayabilir.
Kronik böbrek yetmezliği ödem, kan basıncı yüksekliği, idrar sıklığında artma daha ileri evrelerde bulantı, kusma, nefes darlığı ve bilinç değişikliği gibi bulgularla kendini gösterebiliyor.
Böbrek yetmezliğine bağlı sırt ağrısı, hasta hissi, kusma, yüksek vücut ısısı ve sık idrara çıkma eşlik eder. Normal sırt ağrısı böbreklerle hiçbir korelasyon göstermez, ağrı daha lokalizedir ve aniden olur, ateş yoktur. Sırt ağrısı yaşıyorsanız ve ağrı kesici haplar etkisiz ise doktorunuzu görünün.
İlgili 25 soru bulundu
Böbrek yetmezliğinin teşhisi konusunda birçok test yapılır. Öncelikli olarak idrar tahlilinden faydalanılır. İdrardaki fazla protein veya şeker gibi anormal durumların tespiti için idrar tahlili yapılır.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir.
Genellikle ağır kaldırma ya da bir travma sonrasında oluşan sırttaki kas ağrıları, daha aşağıda hissedilme eğilimindedir. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında, sırt ağrılarından daha yüksekte ve derin hissedilir. Ağrı keskindir ve nedenine bağlı olarak kasıklara veya karın bölgesine doğru yayılabilir.
Erken evrede birçok insanda herhangi bir belirti yoktur. Fakat erken dönemde tespit edilip tedaviye başlanırsa, böbrek yetmezliği yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Böbrek yetmezliği daha da kötüye giderse, atıklar kanda yüksek seviyelere çıkabilir ve kişiyi hasta hissettirir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Susuzluk aynı zamanda böbrek taşlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu hastalıklar hızla tedavi edilmediklerinde böbrek yetmezliğine neden olabilirler.
aktif rol oynuyor. Böbrekler çeşitli hastalıklar nedeniyle bu görevleri yerine getiremezse böbrek yetmezliği durumu oluşur. Böbrek yetmezliği birkaç hafta içinde gelişirse akut, 3 ay veya daha uzun bir sürede oluşursa kronik olarak tanımlanır.
Kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek bu durumla ilgili kesin bir yargıdan söz edilemez. Ancak diyalize giren hastalarda yaşam süresi ortalama 6 yıl olduğu gözlemlenmiştir. Böbrek hastalığı ölümcül mü? Böbrek hastalığı, bireylerde ölüm riski bulundurmaktadır ancak erken evrelerde tedavi edilebilir.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Diyalize girilmesi için belirlenen bir üre seviyesi yoktur. Ancak anormal derecede yüksek üre seviyelerinde (>200 mg/dl) hastanın belirti ve bulguları vardır. Bu da diyaliz gerektirebilir. Yine tek başına üre seviyesi ile diyalize karar verilemez.
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.
Kronik böbrek yetmezliğinin tanısında ciltte görülebilen uyarıcıların önemli rol oynadığını belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Gürsu, özellikle kaşıntı ve cilt kuruluğunun sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında yer aldığını söyledi.
Bu ağrı sancı, spazm veya bıçak saplanması şeklinde olur. Bunun yanı sıra çoğunlukla ağrıya, ateş ve bulantı eşlik eder. Böbrek ağrısının diğer belirtileri arasında, ağrılı idrar, idrarda kan, kötü kokulu idrar, bağırsak rahatsızlıkları, kusma, halsizlik, baş dönmesi ve titreme yer alır.
Halsizlik, çabuk yorulma, sık idrara çıkma ve idrarın köpüklenmesi böbrek hastalığının bulgusu olabilir.
Böbrekler kaburga kemiklerinin altında, omurganın her iki yanında yer alırlar. Şekilleri kabaca fasulyeye benzetilebilir, sağlıklı bir erişkindeki normal boyutları yaklaşık 12x6x3 cm.dir. Bazı kişiler doğuştan tek bir böbreğe sahiptir, ve genellikle bu böbreğin boyutu normalden biraz daha büyüktür.
Böbrek yetmezliği ise böbreklerin kandaki toksinleri yeterli oranda filtreleme yeteneğini kaybettiğinde ortaya çıkar. Böbrekler işlerini düzenli olarak yapmazsa vücut toksinler tarafından aşırı yüklenir. Tedavi edilmediği takdirde bu durum hayatı tehdit edebilecek seviyede böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri