Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Diyaliz uygulanması için böbrek fonksiyonlarının işlevini %80-90 oranında yerine getiremiyor olması gerekir. Böbreklerin glomerüler hızı 12 altına düştüğü zaman diyaliz ihtiyacı ortaya çıkar. Bununla birlikte süzme yeteneği 10 ml/dk altında tespit edilirse işlem kaçınılmaz hale gelir.
Akut böbrek yetmezliği dediğimiz, geçici hasarlı böbrekler nedeniyle diyalize girenlerin, en fazla 3 ay içinde diyalizden çıkmaları beklenir. Bu hastalar genç ise %1 kadarı, yaşlı ise %10 kadarı ne yazık ki tam iyileşmez ve diyalizde kalıcı hale gelirler.
Pratik olarak kreatinin klirensi 10 ml/dakikanın altına inince veya serum kreatinin düzeyi 12 mg/dl'yi ve BUN (blood urea nitrogen, kan üre azotu) 100 mg/dl'yi aşınca kronik diyaliz tedavisine başlanır.
İlgili 22 soru bulundu
Kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek bu durumla ilgili kesin bir yargıdan söz edilemez. Ancak diyalize giren hastalarda yaşam süresi ortalama 6 yıl olduğu gözlemlenmiştir. Böbrek hastalığı ölümcül mü? Böbrek hastalığı, bireylerde ölüm riski bulundurmaktadır ancak erken evrelerde tedavi edilebilir.
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem, hemodiyaliz yöntemi ile diyaliz makinesi yardımıyla yapılır.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Kronik böbrek yetmezliği genellikle erken evrelerde sessiz şekilde ilerler ve hiçbir belirti vermeyebilir. Belirtiler genellikle böbreklerin fonksiyonlarının kaybedilmeye başlandığı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Kronik böbrek yetmezliğinin belirtileri her hastada aynı şekilde ortaya çıkmayabilir.
Akut böbrek hasarına zamanında tanı konarak, uygun tedavi verilmesi, çoğu zaman böbreklerin tekrar normal işlerini yapması sağlayabilir.
2.Diyaliz tedavisi: Geçici süre için diyaliz tedavisi gerekebilir yani diyaliz kalıcı olmayabilir. Diyaliz tedavisine yeni başlayan her hastada böbrek yetmezliğinin geçici olabileceği düşünülmelidir.
Tıbbi ve yaşam tarzı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak aletli periton diyalizi tedavisi genellikle 8 ila 12 saat arasında sürer. Tipik olarak siz uyurken gerçekleştirilir ve böylece gündüzleri normal faaliyetlerinizi gerçekleştirme özgürlüğünü kazanırsınız.
Sezer, "Böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz hastası, kendi yaşıtlarından yaklaşık 10 kat fazla kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler ölüm nedeni ile karşı karşıyadır" diye konuştu.
Sodyum: Standart diyalizat Na değeri 135-145 mEq/L olmalıdır. 135 mEq/L altında olursa hipotansiyon ve kramplar, 145 mEq/L üzerinde olursa susama hissi ve kilo alımında artış yapar. Dextroz: Tüm hastalar için rutin olarak 200 mg/dL dextroz ilavesi yapılır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Böbrek yetmezliği beş aşamada sınıflandırılır. Bunlar çok hafif (1. evre) ile tam böbrek yetmezliği (5. evre) arasında değişmektedir. Aşamalar ilerledikçe belirtiler ve komplikasyonlar da artar.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Böbreklerinizin tüm önemli işlevlerini gerçekleştirme becerisindeki kayıptan dolayı, vücudunuzda aşırı su ve kanınızda atık ürünler birikir. Buna üremi denir. KBH'nın bu geç evresinde, son dönem böbrek yetmezliğine kadar giden ilerlemeyi yavaşlatmak için her şeyin yapılması önemlidir.
Böbrek hastalığı bir gecede olmaz. Bu yavaş yavaş ve aşamalı olarak gerçekleşir. Erken evrede birçok insanda herhangi bir belirti yoktur. Fakat erken dönemde tespit edilip tedaviye başlanırsa, böbrek yetmezliği yavaşlatılabilir veya durdurulabilir.
Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli? Kandaki kreatinin seviyesi erkeklerde 1.2 mg/dL ve kadınlarda 1.1mg/dL üzerinde olması tehlikeli olabilmektedir.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Kreatinin klirensi olarak tanımlanan ve 24 saatlik idrarın toplanması ile yapılan testin referans aralığı aşağıdaki gibidir: 13-50 yaş: Erkeklerde 90-137 mL/dk. Kadınlarda 80-125 mL/dk. 51-60 yaş: Erkeklerde 85-132 mL/dk.
Doğrusu: Böbrek fonksiyonu yüzde 15'in altına düşene dek idrar miktarı azalmaz. Yani idrar çıkışının normal miktarlarda olması, idrar yaparken ağrı olmaması, her zaman böbreklerin iyi çalıştığını göstermez.
5.evre SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ EVRESİDİR. Önceki evrelerde bulgular şiddetlenmiş tüm organ ve sistemlere ait bulgular ortaya çıkmış idrar miktarı azalmıştır. Artık diyet ve tedavi yetersiz kalmıştır hastanın ömür boyu diyaliz desteğine ihtiyacı vardır.
Diyaliz sıvısının içinde yoğun bir karbonhidrat kaynağı olan şeker vardır ve bu şekerin bir kısmı vücudumuz tarafından emilmektedir. Bu da vücudumuza ekstra bir enerji verir ve şişmanlığa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri